BRZE VESTI:

Zanimljivosti o automobilskim logotipima

14.08.2020

Izrada logoa uvek je specifičan zadatak, jer logotip treba da na pravi način da predstavi poslovanje određenog preduzeća, njegove proizvode ili usluge, ciljeve i istorijat. Logotip treba da bude originalan i kreativan, da šalje snažnu poruku i bude znak raspoznavanja.


Kada je u pitanju izrada logoa za automobile stvari postaju još zahtevnije. Danas u svetu ima preko 1260 proizvođača automobila i svaki od njih poseduje logotip po kojem je prepoznatljiv širom sveta. Na automobilskim logotipima nalaze se konji, jaguari, lavovi, a nekad su i jednostavnih geometrijskih oblika, zavisno od poruke koju automobilska kuća želi da prenese.


Svaki automobilski logo je različit, ali svima je zajedničko da su potekli iz malih manufaktura koje su prerasle u svetske gigante koji prodaju milione primeraka automobila godišnje. S godinama su razvijali tipove, linije, usavršavali svoje modele. Svaki put kada kupite automobil i preuzmete ponosno ključeve istog, vi preuzimate deo istorije koja je utkana u kreiranje i proizvodnju.

 

mercedes


Da li ste se nekad zapitali koja se priča krije iza Audijeva četiri kružića ili Mercedesove trokrake zvezde? U nastavku teksta pročitajte zanimljive informacije kako je tekla izrada logoa za neke od najpoznatijih svetskih automobilskih kuća:

 

Mercedes


Mercedes Benz je kreiran od strane dva vizionara, koji su imali zajedničku strast prema inženjeringu i mehanici – to su Karl Benz i Gottlieb Daimler. Pre nego što su osnovali Mercedes, obojica su napravili izume koji su bili revolucionarni za doba u kojem su živeli. Karl Benz je napravio prvi motorizovani tricikl, a Daimler je kreirao prvu kočiju koju nisu vukli konji.


Kompanija je osnovana 1909. godine, a već 1927. su prodali 7000 primeraka automobila. Mercedes vozila su postala jedna od najpoželjnijih na tržištu.


Originalni logotip Mercedesa bila je zlatna zvezda, a osmislili su ga Daimlerovi sinovi. Izrada logoa bila je inspirisana simbolom kojim je Daimler obeležavao pisma i razglednice. Evolucijom Mercedes Benza logo je izmenjen i postao je bela zvezda u središtu debele kružne ivice, sa detaljima oko ivica.


Danas je srebrni krug sa trokrakom zvezdom u centru širom sveta prepoznatljiv kao Mercedesov logotip. Iako je značenje logotipa prvobitno bilo ukorenjeno u porodici osnivača, danas predstavlja snagu i raprostranjenost Daimlerovih motora na kopnu, vodi i u vazduhu.

 

BMW


Proizvodnja BMW – Bayerische Motoren Werke – automobila datira od davne 1917. godine. BMW je nastao preimenovanjem proizvođača motora aviona Rapp Motorenwerke, koji se nalazio u Minhenu. Iako se naziv promenio, tehnička oprema, sredstva i radna snaga su ostali isti.
Kada je naziv BMW prvi put nastao 1917. godine u registru preduzeća nije postojao logo kompanije. BMW je pored motora za avione planirao i asortiman motora za automobile, poljoprivredne mašine i brodove.

 

Davnih dana izrada logoa i njegovo značenje nisu široj javnosti bili značajni kao danas, jer tadašnji BMW nije imao krajnje kupce kojima je mogao da bude prepoznatljiv. Osnovna delatnost je bila proizvodnja i održavanje avionskih motora za nemačke vazduhoplovne snage.
5. Oktobra 1917. firma je dobila prvi logotip. Logo je zadržao okrugli oblik starog Rapp logoa. Spoljni prsten simbola bio je omeđen sa dve zlatne linije i nosio je slova BMW. Matična država kompanije, Bavarska, takođe je predstavljena na logotipu – četvrtine unutrašnjeg kruga BMW-a prikazuju državne boje Bavarske – plavu i belu.


Zanimljivost - razlog za obrnuti redosled boja na amblemu BMW-a je bio u to vreme lokalni zakon o zaštitnim znakovima, koji je zabranjivao upotrebu državnih grbova ili drugih simbola suvereniteta na komercijalnim logotipima.

 

Audi


Poznati grafički dizajner Kurt Weidemann je izjavio da je dobar logo onaj logo koji možete nacrtati nožnim prstom u pesku. Jednostavan i prost, a istovremeno pamtljiv i upečatljiv. Pre 90 godina izrada logoa za Audi naručena je ovakvim zahtevom.
1932. godine četiri nezavisne kompanije koje su se bavile proizvodnjom motornih vozila – Audi, DKW, Horch i Wanderer udružile su svoje snage i formirale Auto Union AG, koji je kasnije postao Audi AG. Kompaniji je bio potreban novi logo. Četiri firme su postale jedna i tako su rođena četiri prepoznatljiva prestena.


Ostatak je istorija.

 

Alfa Romeo

 

Postoje automobilski logotipi koji su krajnje jednostavni i, usudićemo se reći, neinteresantni, dok postoje i oni koji su u najmanju ruku čudni. Izrada logoa za Alfa Romeo navodi nas da postavljamo pitanja. Da li ste nekad izbliza pogledali Alfa Romeo logotip? Da, na njemu je zmija, ali iz usta joj ne viri jezik, ne kulja vatra, niti mač, kao što mnogi misle. Zmija guta čoveka. Zašto zmija jede čoveka i zašto je to logotip automobilske kuće?


Alfa (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) Romeo je osnovan 1910. godine. Logotip je osmislio tadašnji slikar Romano Cattaneo, po uzoru na greben iznad tvrđave Castello Sforzesco. Obzirom da je kompanija osnovana u Milanu, simbol grada se činio prikladnim.


Leva strana logotipa je crveni krst na beloj pozadini, srednjovekovni hrišćanski simbol. Desna strana, džinovska zmija koja proždire crvenog čoveka simbol je uticajne porodice Visconti iz 11. veka. Slika je poznata kao „Biscione“ i postala je simbol Milana.


Grb kuće Visconti, prema predstavnicima kuće Alfa Romeo, predstavlja zmiju koja oralno rađa ljudsko biće, pročišćeno i obnovljeno, baš kao što zmija obnavlja svoju kožu. Bizarno ili ne, procenite sami.