BRZE VESTI:

Vodič za kupovinu auto zvučnika

21.05.2020

Na prvi pogled i prilikom početnog razmišljanja, reklo bi se da neki komplikovaniji vodič za kupovinu auto zvučnika i nije potreban, jer to su samo auto zvučnici koji služe da čujemo ono šta želimo. Međutim, kada se samo malo zagrebe ispod te površine, onda se dolazi do jednog jako komplikovanog i vrlo složenog sistema koji može da oduzme mnogo vremena samo u odabiru brojnih komponenti koje na kraju čine da jedan automobil ima dobro ozvučenje. Zato, moramo razgraničiti, ozvučenje automobila ne čine samo zvučnici za kola, već je tu i radio, tačnije multimedija, montaža svega, kablovi, preostale komponente, a auto zvučnici su jedna od njih, svakako važna, ali ne i jedina potrebna. Danas se ipak osvrćemo samo na njihov odabir i pažnju prilikom njihove kupovine.

 

auto zvucnici muzika za auto

 

Auto zvučnici – falsifikati

 

Kada kupujete zvučnike za kola od presudne je važnosti na samom startu da vidite gde i kako ćete ih kupiti. Sigurno je to da ćete na internetu pronaći brojne varijante zvučnika koji ima iste specifikacije kao neki od proizvođača čija je cena visoka, a da je cena znatno manja i vrlo pristupačna. Kupovina na crno znači i kupovinu falsifikata koji se ispostave često pre montaže kao pogrešna investicija, jer ih je neretko nemoguće instalirati i postaviti. U tom trenutku ostajete bez novca, garancije i bilo čega što bi vam pomoglo da zamenite uređaje ili uzmete svoj novac natrag. Zato izbegavajte „crno“ tržište, ma koliko ono primamljivo izgledalo.

 

Odvojite budžet


Kada krenete u kupovinu auto zvučnika, važno je da imate određen budžet kojim raspolažete i koji ste izdvojili da u njih uložite. Spram tog budžeta se potrudite da nađete najbolje zvučnike za kola koje možete. Nekad je dobro i sačekati sa kupovinom, jer zvučnici za auto sigurno neće nigde pobeći dok ne skupite još neku određenu sumu ili sačekate možda neko sniženje, budući da ćete na taj način dobiti još kvalitetnije uređaje, a samim tim i kvalitetniji zvuk u svom vozilu.

 

Kakve auto zvučnike želite?


Jedna od presudnih stvari pre kupovine jeste da znate kakve auto zvučnike želite. Zbog čega je ovo bitno? Ako su auto zvučnici koje imate određene dimenzije i pronađete druge, nove, u istim tim dimenzijama, onda nećete imati nikakvih problema oko montaže i instaliranja. Međutim, kada se dimenzije razlikuju, onda morate da vodite dosta računa o samoj montaži. Dosta kablova, premeštanja u vozilu, pravljenja novog prostora, potrebno je kako bi se takvi zvučnici za kola instalirali. A pored toga, potrebno je i da se oni učvrste, postoje za to i posebni dodaci i materijali, jer koliko god da su auto zvučnici kvalitetni i kupi, ukoliko je montaža loše odrađena, onda oni neće pokazati svoj maksimum, već će sasvim moguće emitovati loš zvuk. Ovo posebno važi za automobile u kojima je plastika rastresena, pa bez dodatnog učvršćivanja i zvučnici počinju da „šetaju“, daju loš zvuk, a to sve utiče i na činjenicu da će se brzo fizički oštetiti i pokvariti.

 

Kompitabilnost auto zvučnika


Pored svega ovoga, bitno je da sve komponente ozvučenja, od prve do poslednje, uskladite i da budu kompatibilne, jer će na taj način one proizvoditi zvuk kojim ćete biti više nego zadovoljni. Kompitabilnost zvučnika sa autom podrazumeva da pre svega da se zvučnici uklapaju u distacnere za zvučnike odnosno otvoregde trebaju idealno da prijanjaju. Distanceri moraju biti odgovarajućih dimezja tako da se uklapaju na otvor u unutrašnjosti automobila a sa druge strane da budu odgovarajućeg otvora da bi zvučnik mogao da se ugradi.


Pored toga jako je važna i sama konekcija auto zvučnika sa sistemom za ozvučenje što znači da morate imati odgovarajuće konektore za zvučnike. Konektori za zvučnike nisu univerzalni i najčeće su standardizovani za odredjenu marku automobila, s tim u vezi ako ugradjujete i zvučnike koji nisu standardizovani, zamolite prodavca da vam preprouči odgovarajuće za vaše zvučnike.