BRZE VESTI:

Šta raditi kada vam se vozilo pokvari na putu?

25.11.2021

Kvarovi na automobilu se jednostavno dešavaju. Koliko god mi vodili računa o održavanju vozila i preveniranju kvarova, nikad se ne zna kada će se oni dogoditi i zbog čega. Zato je najbolje uvek biti spreman na kvar, kako psihički, tako i tehnički.

 

Kada smo koliko toliko pripremljeni, svako iznenađenje ćemo lakše podneti i iz nezgodne situacije pronaći najbolji izlaz. Psihička spremnost je stvar poimanja vožnje i kvara automobila i za nju je potrebno da svako radi na promeni uverenja vezanih za vožnju i kvar.

 

slep-sluzba-u-akciji

 

Tehnička spremnost se sastoji u posedovanju pre svega alata potrebnog za popravke na putu, dok znanje i umeće popravljanja automobila stoji na drugom mestu prioriteta. Takođe, važno je da nam je uvek pri ruci neka pouzdana služba za prevoz neispravnih vozila u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i drugim velikim gradovima, koju možemo kontaktirati u svakom trenutku, i gde god se nalazili.


U nastavku teksta saznajte kako da budete pripremljeni kada se kvar dogodi i kako da reagujete tako da pronađete rešenje za bilo koji problem.


Kako da budete spremniji na ovakve situacije?


Ovo je teško pitanje, jer je psihički deo spremnosti izuzetno individualan. Psihička spremnost je nešto što bi trebalo da bude podsvesno, toliko duboko u vama da ne morate kreirati reakciju na nastalu situaciju, već da sami po sebi staloženo pristupite problemu. To je dug i kompleksan proces na kome u suštini možete malo po malo raditi svakog dana.


Kada je u pitanju tehnička pripremljenost, kao što smo rekli tu je alat na prvom mestu. Alat ne podrazumeva samo set francuskih ključeva i šrafcigera, već su važni i zamenski delovi, poput rezervnog točka, gumenih creva i sličnih predmeta koji mogu`zameniti postojeće delove na automobilu. Kablovi za paljenje automobila, u slučaju praznog akumulatora su, može se reći, obavezni deo opreme koju bi trebalo svaki vozač da poseduje.


Šta je prvo što treba da uradite na licu mesta?


Kao što možete da pretpostavite, najvažnije je ostati smiren. Ako nema povređenih - sve je apsolutno u redu i sve se može ispraviti, kao što je to slučaj i sa saobraćajnim nezgodama.


Pokušajte da vozilo pomerite sa puta, tako da bude parkirano na bezbednom mestu na kome možete sačekati šlep službu ili samostalno otkloniti kvar. Ukoliko niste u mogućnosti da pomerite automobil sa puta, onda obavezno osigurajte mesto na kome je zaustavljen i to pomoću sigurnosnog trougla. Takođe, fluorescentni prsluk će vam biti od koristi, naročito u večernjim i noćnim časovima.

 


Pokušajte da identifikujete kvar ukoliko vam se to ne čini suviše opasno


Identifikovati i otkloniti kvar je zaista najbolje rešenje, međutim tu postoji opasnost od povrede, opekotine, a u najtežim slučajevima i od eksplozije. Važno je da donesete procenu koliko je kvar ozbiljan i sa čime može biti povezan, tako da se ne upuštate čak ni u pregled automobila ako situacija izgleda opasno.


Ukoliko se kvar čini manji, možete pokušati da ga otklonite, ali budite realni - ako apsolutno nemate ideju šta se događa sa automobilom i koji je razlog zbog koga se zaustavio, nemojte trošiti vreme i snagu. Potražite pomoć prolaznika, a u najboljem slučaju kontaktirajte šlep službu.


Šta da radite ako primetite kvar u toku vožnje?


Odmah smanjite brzinu kojom vozite. Uključite sva četiri pokazivača pravca i polako vozite do prvog proširenja na kome bi mogli da se zaustavite. Parkirajte vozilo sa strane i pokušajte da utvrdite u čemu je problem.


Kod kvarova na kočnicama ili na sistemu za upravljanje, koji su prilično česti, ne pokušavajte da samostalno otklonite kvar i nastavite vožnju, već odmah pozovite pomoć.


Ukoliko primetite da kvar nije značajan i uverite se da možete bezbedno nastaviti vožnju, učiniite to, ali uz povećanu opreznost.
Poslednja opcija koja preostaje je da se nakon zaustavljanja i identifikovanja kvara (koji ne možete samostalno otkloniti) informišete o tome koliko ste udaljeni od najbliže pumpe ili automehaničara i da nastavite put do tamo uz povećanu opreznost.

 

sigurnosni-trougao-na-putu


Redovno radite servise i proveravajte tehničku ispravnost


Za prevenciju kvarova na putu su zaista ključni servisi i konstantno testiranje i kontrolisanje ispravnosti vozila. Imajte u vidu da povremenim obavljanjem velikog i malog servisa znatno smanjujete mogućnost od nastanka potencijalno fatalnih kvarova na pojedinim važnim delovima automobila, pa čak i oštećenja pojedinih komponenti vozila.


Takođe, redovno proveravajte ulje, tečnost za hladnjak i pritisak u pneumaticima.


Te radnje ne oduzimaju mnogo vremena, a mogu puno pomoći vašem automobilu da uvek bude u ‘’dobroj formi’’ i spreman na vožnju u svim vremenskim uslovima.


Dobra preventivna praksa će ne samo smanjiti šanse za pojavu kvara na putu, već će vam i smanjiti troškove popravki uopšte, jer je svaki problem daleko jeftinije i lakše rešiti dok je mali i ne suviše ozbiljan.


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, da su vam informacije koje ste našli u njemu do sada bile nepoznate i da će vam poslužiti kao podsetnik pred sledeći put, ali i za svaki dan. Čuvajte i redovno održavajte svoje vozilo i ono će vam uzvratiti sigurnošću na putu.