BRZE VESTI:

Saveti za održavanje kočnica - kako ih sačuvati

16.08.2019

Redovan servis automobila je jedan od glavnih preduslova da se vaš četvorotočkaš sačuva i održi u dobrom stanju tokom duže vremena. Proveravanje različitih parametara i praćenje znakova koji mogu da ukažu na to da sa vašim vozilom nešto nije u redu, sastavni su deo brige o automobilu.


Bilo da su u pitanje provere koje uključuju stanje kočnica, nivoe tečnosti ili stanje motora, održavanje automobila je, pored redovnog servisiranja, veoma važno u održavanju vozila u dobrom stanju. Kao osnova sistema automobila za zaustavljanje i jedan od najvažnijih aspekata, kočnice predstavljaju ključni faktor za bezbednu vožnju.

 

papucice gas gocnica


Ovi mehanički uređaji različitog tipa namenjeni su za usporavanje kretanja kroz transformaciju energije kretanja u neke druge vidove energije. S obzirom na to da ih vozači koriste u svakodnevnoj vožnji, bilo kroz nožne ili ručne komande, važno je održavati ih u dobrom stanju. U nastavku teksta predstavljamo savete o tome kako treba održavati kočnice.

 

#1 Obavite redovan tehnički pregled


Redovan tehnički pregled predstavlja najbolji način prevencije bilo čega što može da dovede do kvara ili remećenja rada nekog dela automobila. Iako su mehaničari i serviseri ovlašćeni za ugradnju novih kočionih uređaja, ipak su samo tehnički pregledi mesto na kom možete da izvršite merenje kočionog koeficijenta.


To znači da je moguće da proverite da li se ostvaruje dovoljna (potrebna) sila kočenja, preko valjaka linije tehničkog pregleda, a uz to je takođe moguće da tehničari prekontrolišu stanje creva kroz koje ide kočiona tečnost.


Ukoliko su ovi provodnici istrošeni, može da dođe do njihovog pucanja i izlivanja kočione tečnosti, što se manifestuje otkazivanjem kočnica u trenutku kada su kočnice potrebne. Baš iz tih razloga, redovan tehnički servis predstavlja jedan od važnih faktora prilikom održavanja kočnica.

 

#2 Redovno proveravajte nivo kočione tečnosti

 

Zamena kočione tečnosti se prepročuje na svake dve godine. Ova tečnost je higroskopna, što znači da u sebe prima vlagu. Ako procenat vlažnosti pređe određenu granice, dešava se da u kontaktu sa visokom temperaturom, koja se razvija na kočnicama, dođe do isparavanja vode u kočionoj tečnosti. Tada dolazi “propadanja” pedale kočnice i mogućih težih posledica.


S obzirom na to da kočiona tečnost vremenom apsorbuje vodu i menja tečnost, korisno je zameniti je ukoliko vozilo ide na duži odmor. Prosek posle kojeg treba dopuniti i menjati kočionu tečnost se najčešće određuje na oko 60.000 pređenih kilometara, u skladu sa stanjem vozila i samim nivoom kočione tečnosti.

 

#3 Obavite kontrolu kočionih pločica i diskova


Uz obaveznu godišnju zamenu pneumatika, poželjno je da obavite i kontrolu kočionih pločica i diskova. Ovo je bitno zbog toga što trenje, koje ostvaruju kočione pločice u kontaktu sa diskovima, vremenom oštećuje i pločice i diskove.


Ova kontrola je važna, kako zbog pločica, koje se brzo troše i spadaju u redovan potrošni deo, tako i zbog diskova, koji su otporniji, ali se na njima vremenom stvaraju brazde i tako se disk istanjuje.

 

#4 Odaberite kvalitetne kočione pločice


Ukoliko vaše kočione pločice nisu kvalitetne, može da dođe do zvuka škripanja, bez pratnje vibracija, a to je znak da kočnice slabije rade. Kraći vek trajanja kočnica postaje ozbiljan problem usled nekvalitetnog izbor pločica i znači veći trošak za vaš budžet dugoročno. Iako je poseta serviserima od velikog značaja, ipak je na vama da odlučite da li želite kvalitetniji proizvod i opremu koja će duže trajati i doneti više koristi vašem automobilu.


Kočione pločice za auto morate birati u skladu sa potrebama automobila koji vozite, ali i prema načinu vožnje koji negujete. Ukoliko preferirate naglo kočenje, nasuprot postepenog kočenja motorom, kočione pločice će se brže izlizati, pa je preporuka da kupite model koji ima garantovano duži vek trajanja.


Nemojte čekati da dođe trenutak u kom morate da ih menjate, odnosno da vas škripanje natera da se dobro zamislite kada ste poslednji put servisirali kočnice. Bolje je da izdvojite određena sredstva za kočione obloge renomiranih proizvođača koje svojim kvalitetom garantuju dugoročnost i pouzdanost na putu.

 

auto kontrolna tabla

 

#5 Budite pažljivi na putu i negujte oprezan stil vožnje


Pored praktičnih saveta, stanje vaših kočnica zavisi i od načina, odnosno stila vožnje. Ukoliko niste pažlivi, prekomerno dodajete gas i ubrzavate naglo i često, moraćete češće da koristite kočnice, pa će samim tim kočioni diskovi i pločice brže da se istroše i da zahtevaju servisiranje.


Ovo je važno i zbog toga što ušteda na kočionim pločicama može da dovede do oštećenja kočionog diska koji je znatno skuplji, pa se oprezan stil vožnje odražava direktno i na stanje samog automobila. Takođe, “istrošene” kočnice smanjuju naglu reakciju koja je, ponekad, neophodna prilikom učestvovanja u saobraćaju.


Pored toga, važno je, ukoliko je to moguće, sebe ne dovodite često u situaciju da morate da ostvarite potpuno zaustavljanje vozila na najkraćem rastojanju - potpuno kočenje, jer ćete time značajno da skratite vek kočnicama na vašem automobilu.


Ukoliko želite da sačuvate vaše kočnice, kombinujte usluge servisera, preventivne posete automehaničarima, ali i sopstvenu brigu o stanju vozila podignite na viši nivo, kako bi te posete bile samo pro forme.