BRZE VESTI:

Rally Poreč u novom terminu ugošćava završnicu Prvenstva Hrvatske

13.09.2018

Uzbudljivo prvenstvo u auto reliju stiglo je do završnice, a poslednje nedoumice oko plasmana posada biće razrešene poslednjeg vikenda u septembru. Iako je 19. Rally Poreč bio najavljen za sredinu novembra, održaće se nešto ranije, jer se otvorilo mesto u kalendaru nakon odgode Croatia relija. Ponajbolje će domaće, ali i strane posade juriti svojim bolidima uskim i zavojitim cestama Poreštine i okolice u borbi za bodove u nacionalnim prvenstvima Hrvatske i Slovenije.

 

 

Zaštitni znak Rallya Poreč, gradski prolog voziće se u petak, 28. septembra u večernjim satima na Gradskom parkiralištu u Partizanskoj ulici, gde će biti smešten i startno-ciljni portal. Prvog dana takmičenja u itinereru je i brzinac Tar, čiji deo prolazi u samo more i na njemu su proteklih godina nastale mnoge atraktivne fotografije koje su u jednom kadru spojile prirodnu lepotu hrvatske obale i sportsko takmičenje. Subotnji deo programa donosi još devet brzinskih ispita, voziće se deonicama između Svetog Ivana i Tinjana, od Červara do Kanfanara, od Mugebe do Dračevca i od Žbandaja do Vržnavera.

Odaziv posada za porečki reli uvek je dobar, poručuje predsednik organizacijskog odbora Edi Milokanović i dodaje: „Već tradicionalno stižu nam gosti iz susednih zemalja, naše istarske brzince Talijani, Slovenci i Mađari jednostavno obožavaju. Ove će ih godine imati prigodu voziti već u septembru, pa bi i vreme trebalo poslužiti, jer na zadnjih nekoliko izdanja Rallya Poreč kasna jesen je pokazivala svoje pravo lice, pa se često vozilo po kiši i hladnoćama. Lepo vreeme gotovo sigurno će privući i velik broj gledalaca uz deonice kojima će se voziti. Naših 12 brzinskih ispita minimalno smo izmenili, produžena je tek Mugeba sa 7 na 10 kilometara“.

Ukupna daljina itinerera 19. Rallya Poreč iznosi 313 km, a brzinskih ispita 95 km. Prijave takmičara primaće se do četvrtka, 20. septembra u ponoć, a objava liste prijavljenih biće u utorak, 25. septembra na službenim internetskim stranicama takmičenja www.rally-porec.eu. Naslov u Prvenstvu Hrvatske na Rallyu Nova Gorica već su obranili Krisztian Hideg i Istvan Kerek, Mađari koji voze za AK Delta Sport, no neizvjesne borbe vodiće se za pozicije u klasama na kraju sezone. Prvi pobednici porečkog rallya 1999. godine bili su Slovenci Darko Peljhan i Miran Kacin u VW Golfu IV Kit Car, koji su s istim automobilom slavili i 2000. i 2001. godine. Najviše naslova u Poreču imaju Juraj Šebalj i Toni Klinc, koji su se u tandemu trijumfovali čak sedam puta, a Šebalj je sa suvozačem Karlom Golubom otišao do osmog i devetog naslova.