BRZE VESTI:

Put do Grčke automobilom

06.02.2020

Grčka, prijateljska zemlja prelepih plaža, toplog tirkiznog mora, nestvarne prirode i srdačnih domaćina, iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih turista. Bilo da je vaš odabir za letovanje Pefkohori, Lefkada, Zakintos, Evia, Kavos ili Lutraki, bez sumnje vas očekuje sjajan odmor i zabava.

 

auto more brod

 

Ali, kako do Grčke?


Tri su puta kojima iz Srbije automobilom možete stići do željene destinacije – sunčane Grčke. Jedan vodi kroz Makedoniju i idealan je za sve putnike čija je željena destinacija Halkidiki. Drugi put vodi kroz Bugarsku, a treći kroz Albaniju. U nastavku teksta upoznaćemo vas sa pojedinostima svakog od njih.

 

Put kroz Makedoniju


Put do Grčke koji vodi kroz Makedoniju najčešći je odabir većine putnika. Ovo je ujedno najkraća putanja kojom je moguće stići do Soluna i letovališta koja se nalaze na Halkidikiju, a i najviše je pokrivena autoputem. Putnici koji kreću iz Subotice, Novog Sada ili Beograda, do granice sa Makedonijom voziće autoputem.

 

Autoput u predelu Grdeličke klisure je završen nakon šest godina rada, stoga je na toj trasi ušteda vremena do 1h. Važno je napomenuti da je u ovoj oblasti ograničenje brzine od 80 do 100km/h.


Putarine koje se plaćaju na deonici puta koji vodi kroz Srbiju su nepromenjene. Od Beograda do Niša putarina iznosi 800 dinara, do Doljevca 210 dinara, dok deonica od Doljevca do Preševa (kroz Grdeličku klisuru) košta 420 dinara. Vozače će put od Beograda do granice sa Makedonijom koštati ukupno 1430 dinara.


Po završetku srpske deonice puta dolazite do makedonskog graničnog prelaza Tabanovce. Autoput dužine 180km vodiće vas sve do graničnog prelaza sa Grčkom – Evzonija.


U Makedoniji ćete putarinu platiti na tri naplatne rampe – 60, 80 i ponovo 60 denara ili 3.3 evra. Ukoliko plaćate u evrima tarifa će biti 1.5 evro na svakoj naplatnoj rampi.


Nakon ulaska u Grčku, prva naplatna rampa sačekaće vas na oko dva km udaljenosti, a cena putarine je 1.2 evra. Nakon petnaestak km nailazite na narednu i ujedno poslednju naplatnu stanicu, gde ćete platiti 2.2 evra.


Dokumenta potrebna za put:

 

 • Važeći pasoši
 • Međunarodna vozačka dozvola
 • Međunarodno ovlaštenje ukoliko vozač nije vlasnik vozila
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje za broj dana koji ćete provesti u inostranstvu
 • Protivpožarni aparat
 • Evropski formular za prijavu saobraćajnih udesa
 • Zeleni karton!

 

Ukoliko je 2020. godine vaš odabir za letovanje Pefkohori ili bilo koja lokacija na Halkidikiju, preporučujemo vam put preko Makedonije.


Put kroz Bugarsku


Turisti čiji su odabir letovanja na Tasosu, Asprovalti, Stavrosu ili letovališta ka Kavali ili Aleksandropulisu, pa čak i Halkidikiju, uglavnom biraju put koji vodi kroz Bugarsku.


Obzirom da je istočni krak Koridora 10, kroz Sićevačku klisuru, nedavno otvoren, ove godine vozači imaju priliku da uštede bar sat vremena na poslednjih 100km puta koji vode do granice sa Bugarskom.


Putarina od Beograda do Niša iznosi 800 dinara, a na naplatnoj rampi kod Dimitrovgrada plaća se još 190 dinara. Obzirom da put koji vodi kroz Bugarsku nije prvi odabir turista koji su se uputili ka Grčkoj, nema saobraćajnih gužvi i zadržavanja, kao na trasi koja vodi kroz Makedoniju.


Od dokumentacije biće vam potrebno sledeće:

 • Važeći pasoši
 • Vozačka i saobraćajna dozvola
 • Evropski obrazac za prijavu udesa
 • Protivpožarni aparat
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje putnika
 • Međunarodno ovlaštenje („žuta karta“) ukoliko vozilo nije registrovano na vozača

Zeleni karton za put kroz Bugarsku nije potreban, kao ni međunarodna vozačka dozvola. Moraćete kupiti vinjetu, koja za petnaest dana košta 7 evra, a za trideset dana 15 evra. Nakon što kupite vinjetu, nećete imati dodatnih troškova, jer naplate putarine nema. Ograničenje brzine na autoputu je 130km.


Nakon ulaska u Bugarsku deo putanje prolazite magistralnim putem, a zatim se uključujete na autoput koji vodi sve do graničnog prelaza sa Grčkom (Promahonas). Obzirom da je Bugarska članica Evropske Unije, zadržavanja na ulasku u Grčku nema.


Neposredno nakon ulaska u Grčku, naići ćete na naplatnu rampu gde ćete platiti 2.4 evra putarinu. Ubrzo nailazite na raskrsnicu čija leva strana vodi ka Tasosu, Kavali i Asprovalti, a na desnoj strani je Solun.


Put do Soluna, ako pođete preko Makedonije, kraći je od puta preko Bugarske za 30km. Međutim, ukoliko ste se uputili u pomenuta grčka letovališta, put preko Bugarske kraći je za 80 i više kilometara.

 

Put kroz Albaniju


Stanovnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine i jugozapadnih krajeva Srbije neretko se odlučuju na put koji vodi kroz Albaniju, naročito ako je odredište Krf, Kefalonija ili Parga.


Put preko Albanije vodi na Skadar, gde se nalazi uključenje na međunarodni autoput E 762. Dalje se putuje ka Draču, Valoni, Đirokastri i Sarandi, koja je turistički centar Albanije i nalazi se na obalama Jonskog mora.


Od Sarande imate dva granična prelaza koja vode u Grčku: Kakavia (otvoren 24h) i Ćafa Bota (otvoren od 06 do 22h). Oba granična prelaza vode ka mestu Janina u Grčkoj, a zatim ka Igumenici, odakle polaze trajekti za Krf.


Za put preko Albanije potrebni su isti dokumenti kao i za put preko Makedonije. Biće vam potreban i zeleni karton. U Albaniji nećete plaćati putarine, a nije potrebna ni Vinjeta, stoga je ova putanja nešto jeftinija. Na prvoj naplatnoj stanici u Grčkoj putarina je 2.4 evra.