BRZE VESTI:

Prednosti i mane drumskog saobraćaja u odnosu na avionski

06.12.2019

Pred početak planiranja putovanja, neophodno je pronaći i najbolju soluciju za prevozno sredstvo koje ćete koristiti. Dok su daleke destinacije postale dostupne tek nakon pojave putničkog aviona kao najbržeg prevoznog sredstva, do nekih komforno može da se stigne i drumskim saobraćajem.


Pitanje je šta više preferirate, odnosno koje prevozno sredstvo je ono koje vama najviše leži. Tu je i budžet kao važan faktor prilikom planiranja i organizacije svakog putovanja. Iako se put automobilom ili autobusom važi za povoljan način putovanja, pretraživanje i rezervacija avio karte online nekada može biti i povoljnija od onoga koliko biste platili cenu odlaska na određenu destinaciju pomoću drumskog saobraćaja!


No, hajde da razmotrimo glavne prednosti i mane drumskog saobraćaja u odnosu na avionski.

 

put automobil

 

Drumski saobraćaj povoljniji za kraće destinacije


Smatra se da je putovanje drumom uvek povoljnije od putovanja avionom, ali istina je da to nije opštevažeće pravilo. Posebno kada u razmatranje uzmemo i popularne low cost avio kompanije i cenu letova koju nude.


Ipak - za prelazak kraćih destinacija put automobilom ili autobusom uglavnom je mnogo isplatljiviji. Ovo možemo izdvojiti kao jednu od velikih prednosti putovanja drumom, u odnosu na avion.


Ipak, kada su u pitanje dalje destinacije - avio prevoz je neretko i jedini mogući.

 

Drumski saobraćaj se ne preporučuje za dalje destinacije


I ne samo da se ne preporučuje, nego često nije ni moguć. Prekookeanska i transkontinentalna putovanja se mogu obaviti samo avio letom. Čak i avionom, dolazak do dalekih destinacija obično podrazumeva presedanje, a nekada i desetine časova provedenih na putu, pa su dugi letovi nekad neizbežni.


Možete da zamislite koliko bi onda drumskim saobraćajem trebalo da se stigne do njih, kada bi to uopšte bilo moguće?


U slučaju prekookeanskih putovanja automobilom ili autobusom - uvek se mora koristiti i brodski tranzit, pa se ona ne mogu realizovati samo drumskim putevima.

 

avion

 

Gužve na putevima uz avio saobraćaj ne postoje


Brzina putovanja i nedostatak problema kao što su gužve ili radovi na putevima još jedan su adut avionskog u odnosu na drumski saobraćaj.

 

Sigurno već i sami znate da sa drumskim saobraćajem nikada ne možete da budete sigurni na kakve ćete poteškoće naići na putu. Ne samo da će vas one iznervirati, već i usporiti, pa nikad ne možete biti ni sigurni koje je vaše vreme dolaska.

 

Kod putovanja avionom to nije slučaj. Kapetan leta odmah pri kretanju aviona reći će vam kada se očekuje vaš dolazak na destinaciju, a avion može minimalno da zakasni u odnosu na to, predviđeno vreme.

 

Bezbednost prtljaga veća u drumskom saobraćaju


Putovanje drumskim saobraćajem znači i veću bezbednost za vaš prtljag!


Prtljag se na putovanjima avionom sve ređe gubi, ali oštećenja prtljaga na ovoj vrsti putovanja sve su češća pojava. Za razliku od toga, drumski saobraćaj dosta je bezbedniji za stvari koje nosite sa sobom. One se sve vreme nalaze u gepeku i putuju sa vama, a oštećenja su u ovom slučaju vrlo retka.

 

Drumskim saobraćajem do bilo kog mesta


Dok avionom možemo da stignemo samo do unapred određene destinacije koja ima aerodrom, a onda je opet drumski saobraćaj neizbežan - putevima može da se stigne do bilo kog mesta.


Zato je drumski saobraćaj najbolji za avanturiste koji žele da obiđu što više mesta i tako upoznaju određen deo zemlje, celu zemlju, a možda i više njih. Rasprostranjenost puteva i mogućnost stizanja drumom do bilo kog željenog mesta zato je definitivno plus za drumski saobraćaj.

 

Ljubav prema roadtriping-u na strani drumskog putovanja

 

Ne znači svaki drumski saobraćaj roadtriping, već se pod tim nazivom uglavnom misli na putovanje sopstvenim automobilom. Ljubav prema roadtripingu takođe se može uvrstiti u prednosti drumskog saobraćaja, koju ne može nadomestiti putovanje avionom. 


Samostalno planiranje putovanja i pravljenje rute, kao i mesta na kojima će se napraviti pauza, mogućnost je kojom samo drumski saobraćaj može da se pohvali. Sve što je potrebno su: pun rezervoar, vozačka dozvola i putnički entuzijazam!

 

Pa, koja je vaša naredna destinacija i kako ćete stići do nje? Koje prevozno sredstvo i saobraćajnice birate? Šta god odaberete - nama je ostalo samo da vam poželimo srećan put i najlepše uspomene koje ćete vratiti kući sa putovanja!