BRZE VESTI:

Oprema za taksi vozila

12.10.2018

Ko bi uopšte rekao da je taksi vozilima potrebna neka određena oprema, kada se radi o vozilu kao i svakom drugom? Zapravo, iako naizgled vozilo kao bilo koje drugo, taksi vozilo je nešto sasvim drugačije, jer prevozi uslužno osobe sa jedne do druge tačke, nakon čega se, po završetku vožnje ona i plaća, što znači da je potrebno imati merač kilometraže, prikaz novca koji je potrebno dati, potrebno je obezbediti udobnost svakom klijentu, pa s obzirom na to da se bavi jednom prodajnom uslugom, u tom smislu taksi vozila možemo posmatrati kao i neki određeni market. Ukoliko ste vozač jednog ovakvog vozila, onda dobro znate koja je to sve poseba oprema potrebna za vaše vozilo koje je ujedno i vaše radno mesto, a ukoliko ste rešili da se upustite u jedan ovakav posao, onda evo osnovnog spiska koji će vam pomoći u opremanju samog vozila.

 

 

Taksimetar


Najosnovniji deo opreme za taksi vozila svakako je taksimetar, jer potreban je i obavezan kako vozaču, tako i njegovim putnicima. Od velike je važnosti da taksimetar u svakom trenutku bude ispravan, kako bi ispravno brojao kilometre koji se prelaze tokom jedne vožnje, jer na taj način se jedino vožnja može pravilno i isplatiti. Uz taksimetar, a nije potrebno posebno naglašavati, tu je i termički štampač koji će vam omogućiti da nakon svake vožnje svojim klijentima izdate fiskalni isečak kao potvrdu o plaćanju. Uglavnom smo navikli na taksimetre koji su zakačeni za ventilaciju, ali danas postoje i modernije verzije, pa možete nabaviti retrovizor sa digitalnim taksimetrom u okviru njega, što je još bolja oprema koju možete priuštiti i naći na tržištu. Sa ovakvim taksimetrom mušterije nemaju razloga da posumnjaju na malverzaciju sa teksimetrom, jer su uglavnom skeptični zbog učestalih prevara taksista.

 

Držač za tablete


U svemu je ipak najbitnije zadovoljiti potrebe klijenta i učiniti da se oseća prijatno i da vožnja bude udobna. Jedna od stvari koje mogu pomoći jesu držači za tablete za ventilaciju. Često se u taksi vozilima nađu osobe koje funkcionišu uz tablete konstantno, što zbog zabave, što zbog posla, pa će držači za tablete omogućiti da možda dobijete i stalnog klijenta, a osim toga, ovi držači za tablete će sigurno učiniti da vožnja za klijenta bude udobna i prijatna, jer neće imati potreškoća sa korišćenjem svog tableta u toku vožnje.

 

Magnet za krov


Iako postoje oznake za taksi vozila koje se relevantnije za to da li se radi o vozilu koje je sasvim legalno, ipak je potrebno imati i svetleći magnet za krov na kojem stoji stalak sa natpisom „taxi“. Bez ovoga ne samo da ne možete voziti, već vas ni klijenti neće prepoznati dok vozite, što je već ogroman problem jer nećete imati posla.

 

Taxi stanica


Jedan od delova obavezne opreme jeste i taksi stanica sa antenom, preko koje ćete komunicirati sa svojom centralom, sa kolegama koje u tom trenutku voze u ostalim delovima grada ili zemlje. Uz taxi stanicu dobijate sve podatke o tome gde vas čeka sledeća stranka, kako da dođete do određene adrese, te do koje tačke je potrebno stranku i da prevezete. Zbg toga, zbog samog kvaliteta posla, bitno je da je taksi stanica ispravna u potpunosti i da njeni dometi ne ruše zvuk ili jasnost razgovora.

 

GPS uređaj


Sigurno je da nećete uvek znati gde se koja adresa nalazi, gde naći neki broj u određenoj ulici, a u tome vam pomaže GPS uređaj. Bez njega, današnje vožnje, skoro da se i ne mogu zamisliti.