BRZE VESTI:

Najpoznatije trke na području Balkana

13.03.2020

Trke automobila datiraju još od kraja XIX veka, a njihovom domovinom se često smatra Francuska. Kako je tehnologija napredovala, tako su rasle i trkačke mogućnosti i razvijali se jači i bolji automobili koji su mogli da dostignu znatno veće brzine od prvobitnih, što je u velikoj meri omogućilo stvaranje jedne nove sportske discipline.


Vremenom, trke su postajale sve složenije, dok definitivno nisu postale sportsko takmičenje. One se danas pojavljuju u dva glavna oblika: motociklističke i automobilske trke. U ovoj vrsti takmičenja, glavni cilj je za što kraće vreme stići do cilja (u nekim trkama postoji i po nekoliko krugova pre konačnog cilja), a prvo mesto zauzima takmičar koji stigne najbrže.


Automobilske trke se pojavljuju u najrazličitijim oblicima, a najpoznatije takmičenje ove vrste je definitivno Formula 1. Pošto se trke Formule 1 na našim područjima ne održavaju, kod nas su najpopularnije tzv. reli trke, koje se obično voze na zatvorenim javnim putevima uz poštovanje određenih pravila.


Ova vrsta takmičenja predstavlja pravu atrakciju za inostrane ljubitelje automobilizma, koji na Balkan dolaze upravo zbog dobrog provoda koje im ovakve trke omogućavaju. Često se traže i informacije o graničnim prelazima Srbije, kako bi se što lakše stiglo do mesta održavanja konkretne trke, pošto je u najvećem broju slučajeva, neophodno proći kroz našu zemlju.


Mi vam danas predstavljamo 3 najpoznatije trke na području Balkana.

 

trke automobili formula

 

Acropolis Rally: jedan od najstarijih na svetu


Na veoma kamenitom i grubom terenu u blizini grčkog glavnog grada Atine, svake godine se tokom letnjeg perioda održava čuveni Akropoljski reli koji redovno okuplja veliki broj ljubitelja ovog sportskog takmičenja.


On je definitivno među najpopularnijim na Balkanu, a s obzirom na to da se održava još od 1951. godine, Akropoljski reli je ubedljivo i jedan od najstarijih na svetu.


Pošto su staze veoma teške i zahtevne, jedan od preduslova za učešće je da automobili imaju dodatnu snagu kako bi mogli da se nose sa brzim, ali kamenitim terenom, kao i svim poteškoćama koje im se nađu na putu. Osim toga, vozači su suočeni sa visokim temperaturama, koje u letnjem periodu mogu da dostignu i 50°C.


Godine 2005. predstavljena je nova staza u okviru atinskog Olimpijskog stadiona. Iste te godine, Akropoljski reli poneo je prestižnu titulu Reli godine.


Datumi održavanja ovogodišnjeg Akropoljskog relija su 13. i 14. jul.

 

Rally Bulgaria: od Zlatnih Pjasaka do Varne


U pitanju je jedan od najstarijih i najprestižnijih automobilskih događaja u Bugarskoj. Prva zvanična trka održana je 1970. godine, ali postoje podaci koji kažu da se ipak prva, nezvanična trka, održala znatno pre toga, a preciznije - 1965. godine.


Tokom svog postojanja, Bugarski reli je u čak nekoliko navrata menjao svoju lokaciju. Prvobitno mesto održavanja takmičenja bilo je čuveno turističko mesto Zlatni Pjasci, na obali Crnog mora, da bi se lokacije periodično menjale: od susednog mesta Albena, pa sve do 2019. godine, kada je reli trka održana u Varni na stazi dužine 628 kilometara i trajala je čitava dva dana.


Ovogodišnji Bugarski reli biće održan od 8. do 9. maja.

 

trke auto formula vozac

 

Rally of Turkey: drugi najbrži reli

 

Prvo trkačko takmičenje međunarodnog karaktera u Turskoj, održano je 1972. godine, a njegova polazna i završna tačka bio je Istanbul. Već početkom XXI veka, rađa se ideja o kreiranju jedno u potpunosti novog takmičenja, koje će postati deo Svetskog prvenstva u reliju.


Tako je nastao čuveni Anatolian Rally, takmičenje koje se održavalo u Izmiru, na običnim asfaltiranim putevima, a nakon što ga je Međunarodna automobilistička federacija uzela u razmatranje, ovo takmičenje je i zvanično postalo deo Svetskog prvenstva u reliju. Asfaltni putevi zamenjeni su za šljunkovite.


Turski reli se smatra drugim najbržim, odmah iza Finskog relija.


U 2020. godini, Turski reli će biti održan u gradu Marmarisu, u periodu od 24. do 27. septembra.


U slučaju da ste strastveni zaljubljenik u reli takmičenja, a ukoliko vam se ukaže prilika da posetite neko od ova tri - ne propustite je. Doživećete nezaboravno iskustvo, upoznaćete ljude iz celog sveta i jednostavno ćete se dobro zabaviti.