BRZE VESTI:

KRUŽNE TRKE, GROBNIK 2011 - PRED TRKU

29.08.2011

 

Bliži se trkački vikend na Grobniku, puno je kockica koje nisu složene, puno je bitnih detalja koji naši vozači nisu još saznali, ali i ovoga puta naš sajt pokušaće da sa vama podeli detalje sa kojima raspolažemo.  38 vozača iz Srbije prijavilo se za takmičenje na stazi Grobnik, dok po najavama iz Bosne i Hercegovine stižu četvorica. Iz Crne Gore trebalo bi da se pojave Danko Bakrač, Bato Banićević, Željko Ivanović i Željko Božović.

 

Takmičara iz Hrvatske za sada je prijavljeno 18, a pošto su oni uglavnom najveća nepoznanica malo smo se raspitali sa kojim automobilima će oni učestvovati. Robert Bradarić ima Vauxal vectru, Garup, Gavranović i Nenad Javorina voziće Fordove Fokus koji su nekad voženi u kup takmičenju u Hrvatskoj, a Honde Civic Type R voziće Valter Nežić i Ivan Pokos. Ante Alduk i Filip Magdić voziće VW Polo u klasi 1400ccm. U Hrvatskoj su kružne trke pred potpunim gašenjem, tako da bi tek nakon uspešne ove trke i dobre afirmacije „Kupa za bezbednost“ trebalo očekivati da se dogodine omasovi broj takmičara koji su se mahom preorijentisali za nastupe na brdskim trkama. Iz Austrije stiže Helmut Hercog koji nam je poznat zbog nastupa na prethodnoj trci održanoj na stazi Zalužani pokraj Banja Luke, ali iz njegovog kluba stiže još jedan takmičar. Za razliku od Hercoga koji vozi renoa clia, njegov kolega Connu Huetter nastupa sa suzuki swiftom od 1600ccm.

 

 

Iz Slovenije prijave je poslalo 12 takmičara od kojih Boštjančić, Bužga, Habjan, Jaklin, Makarovič i Marinšek voze Fiat grande punto, Zdenko Robida vozi Seat leon, Stanislav Smolnikar alfu 156, Marjan Nagode MG ZR 105. Iz Slovenije će stići i jedan yugo sa kojim će nastupati Grega Premrl.

 

U hybridu slična situacija kao i u slabijoj klasi yugića. Jedino bi na osnovu trke u Beogradu iz prošle godine ( prim. at. vožena po prvi put ) mogli da vršimo poređenje ko su favoriti. Tada su se vožnjom istakli Nastasijević, Vukosavljević i Simunović. Nastasijević je sezonu počeo dosta loše, ali možda je sad vreme da zablista. U hibridu je veliki problem i slik guma koje mali broj takmičara može sebi da priušti. Zbog komplikovanog postupka nabavke većina iz klase obezbedila je samo po dve nove gume za ovu trku, ali tek nakon trke videćemo da li će to biti dovoljno da se takmičenje na Grobniku izveze do kraja trke u visokom ritmu.

 

U klasi do 1400ccm, brza staza sama po sebi više odgovara pežoima 106 nego li Branku Ćuji Ćopiću koji nastupa sa VW Polom. Favorit je sigurno Dejan Stojić, a za ostale pozicije boriće se Milivojević, Trbović, Margetić, Vojnović i već pomenuti Ćopić.

 

 

U Hoby-ju Simić, Subotić i Atanacković su poslali prijave za nastup na Grobniku, a prognoze za ovu klasu su najmanje moguće. Procenat završavanja trka automobila iz ove klase je dosta nizak, i tehnička ispravnost će odrediti pobednika više nego vozačko umeće. Takva je praksa u ovoj klasi bila do sada, ali možda se i promeni.

 

U klasi SP, možemo da očekujemo zanimljivu trku.  Staza je brza, bezbedna, ovi automobili su i pravljeni za piste poput ove, pa bi trebali da uživamo gledajući je. I ostaje nam samo da poželimo da sve učesnike zaobiđu tehnilki problemi. Realno je da se pre svega Aleksandar  Tošić, Žarko Terzić i Mirko Milovanović bore za podijum, dok će njihove greške i svoje šanse tražiti Nemanja Milovanović, Dragan Stojković, Darko Bozilovic i Slobodan Petošević .

 

Što se naših takmičara tiče, među njima se glavna polemika vodi koje bi gume trebalo koristiti, i kako ih koristiti odnosno sa kojim pritiscima. Naravno finansijska situacija najvećem boju takmičara će odrediti da voze ono što imaju, a ne ono što bi trebalo da voze. Takmičari iz Hrvatske prenose nam da je za Grobnik potrebno imati gume najveće tvrdoće, isključivo nove, a opruge vešanja bi trebalo staviti dosta tvrđe u odnosu na one koje se koriste na ostalim našim stazama. 

Što se tiče favorita na stazi Grobnik, prognoze su jako nezahvalne.

 

U malom N-u, Todor Stamenković jedini je iz klase koji zna kako staza izgleda, ali nikad nije nastupao na njoj. Prednost mu je  trkačko iskustvo kojeg najviše  ima, ali Nikola Miljković, Zlatko Dobrota i Stefan Janković  pokušaće da nadoknade propušteno iz Banja Luke koju zbog kvarova na automobilima nisu završili i da prikupe što je moguće više bodova. Iznenađenje na Grobniku bi možda mogao da napravi i Franičević Igor koji je prošle godine kada se vozila kružna trka na novoj stazi u Beogradu pokazao da se brzo snalazi na novim stazama.

 

U ST-u Možemo samo da očekujemo da će Mikica Vesnić pokušavati da postavi što bolje vreme na stazi, dok će u klasi E1 Zoran Kastratović testirati novi setap, i nove komponente koje je ugradio na svog clia.

Grobnik je trenutno nepoznanica i našim takmičarima i publici, ali se nadamo da će se naši takmičari brzo snaći na toj pisti, i da će ostvariti rezultate i vremena koja će im sigurno biti satisfakcija za veliki trud i novac koji se ulaže da bi se otišlo na trku koja se nalazi na 600 kilomatra od kuće.