BRZE VESTI:

Koliko često treba prati automobil?

20.12.2022

Covek pere automobil.

 

Automobili su značajna investicija u koju je potrebno konstantno dodatno ulagati radi održavanja. Bilo da to podrazumeva zamenu ulja, guma ili farbanje, svi oni koji žele da produže vek svojim automobilma moraju redovno voditi računa o svim elementima održavanja.


Jedan od njih je svakako i - pranje automobila. Vozači neretko i ne shvataju značaj pranja automobila i ostavljaju to na poslednjem mestu. Ali, postoje razlozi zašto bi to trebalo da je redovna rutina.


Zašto je toliko važno ovo održavanje i koliko često ga treba praktikovati? Saznajte u nastavku teksta.

 

Zbog čega je važno redovno pranje automobila?

Čistoća automobila, pored toga što ima estetski značaj, ima i svoju funkciju. Produžava mu vek trajanja i smanjuje mogućnost mehaničkog oštećenja.


Pored toga, veoma je važan deo sigurne i bezbedne vožnje. Redovno čišćenje automobila, bilo da ga ostavljate u perionici ili koristite svoje mašine za pranje auta, pomoći će vam da što duže održite najbolje performanse vašeg vozila.


Recimo, mrtvi i zalepljeni insekti koji se nalaze na površini neopranog automobila, nisu samo “ružni za oko”. Vremenom mogu da oštete površinu, uništavanjem gornjih slojeva laka. U tom slučaju, ni jedno sredstvo neće biti od pomoći, već samo nova farba.


Zbog toga se preporučuje što brže skidanje fleka od insekata, smole ili ptičijeg izmeta. U letnjem periodu, na visokim temperaturama i pri izloženosti sunčevim zracima, proces uništavanja površinskog sloja voska se ubrzava.

 

Koliko često je potrebno prati automobil?

Pranje automobilskih guma sa feroperom pod pritiskom.

 

Preporuka eksperata je da se automobil pere na svake dve nedelje. Međutim, ovo nije univerzalni savet, jer treba uzeti više faktora u obzir.


Taj period može da varira u zavisnosti od toga gde živite, kakva je klima, koliko često vozite svoj automobil i da li ga parkirate u garaži ili ne.


Recimo, ukoliko živite u okruženju gde ima puno peska, blata ili prašine, vašem automobilu će pranje biti češće neophodno, posebno ako ga vozite svaki dan. Isto važi i za one koji žive u blizini reke, jezera ili mora.

 

Koliko često treba prati automobil zimi?

Automobil zimi treba prati isto koliko i u letnjim mesecima. Pretpostavka da je zimi potrebno ređe pranje je netačna.
U zimskom periodu, kada su uslovi loše vidljivosti, činjenica je da se čist i sjajan automobil lakše uočava od zaprljanog i prašnjavog.

 

Ovo se posebno odnosi na farove, koji prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja u svakom momentu vožnje moraju biti osvetljeni i vidljivi. Takođe, čista stakla će vam omogućiti bolju preglednost tokom vožnje.

 

Kada zimi ne treba prati automobil?

Jedino kada ne bi trebalo da perete automobil tokom zime je kada je temperatura napolju ispod -10 stepeni Celzijusa.
Razlog za to se krije u laku koji se nalazi na površini automobila. Taj lak je poput čovekove kože koja je osetljiva na ekstremno visoke ili niske temperature.


S obzirom na to da se temperatura vode u autoperionicama kreće od 10 do 30 stepeni, automobil koji se pre toga nalazio na ekstremno niskoj temperaturi će doživeti neku vrstu temperaturnog šoka.

 

Na šta obratiti pažnju tokom pranja auta zimi?

Isto kao i tokom letnjeg, za zimsko pranje automobila je potrebno proveriti osnovne stvari.


To podrazumeva zatvorene prozore, otvore na krovu i poklopac rezervoara za gorivo. Potrebno je obratiti pažnju na senzor za kišu, ukoliko postoji, zatim preklopiti spoljašnje retrovizore. Ako na vašem automobilu postoji krovna antena, potrebno je odvrnuti je i skinuti.


Zimi je posebno potrebno obratiti pažnju na led koji se možda nalazi na karoseriji, jer nakon delovanja četki za pranje, može se ponašati kao šmirgla.

 

Da li može da se pretera sa pranjem automobila?

Iako nikako ne treba zanemariti higijenu automobila, podjednako nije dobro kada se sa njom pretera.


Razlog za to je moguće iščezavanje voska, ukoliko postoji kao zaštita na površini automobila. Takođe, previše trljanja i ribanja će dovesti do stvaranja tankih ogrebotina, nalik na paukovu mrežu, posebno ukoliko se ne koriste odgovarajuće krpe ili sunđeri.


Ovakva oštećenja posebno mogu nastati ukoliko se koristi isti sunđer za staklo i karoseriju kao i za točkove i gume na automobilu.


Prečesto pranje neće učiniti da automobil izgleda sjajnije, naprotiv, imaće kontraefekat.


Ukoliko sami niste sigurni na koliko dana treba da perete svoj automobil, najsigurnije je svakako da se konsultujete sa stručnim licem. Nakon što mu objasnite sve individualne faktore koji utiču na prljanje automobila, daće vam najbolji savet koliko često je potrebno ovakvo održavanje.

 

Koliko često treba raditi dubinsko pranje automobila?

Mišljena su različita. Neki smatraju da je dovoljno raditi dubinsko pranje jednom godišnje, dok neki to rade na svakih 4-6 meseci.


S obzirom na to da cena ove vrste čišćenja ume da bude prilično visoka, većina ljudi zakazuje dubinsko pranje jednom godišnje, po dolasku sa putovanja ili pred neke važne događaje.


Univerzalno pravilo, koje važi u oba slučaja, je da bi uvek trebalo održavati jednak vremenski razmak između tretmana.


Prema nekima, održavanje higijene automobila je stvar kulture i podjednako važno kao i održavanje lične higijene. Automobil je neka vrsta odraza ličnosti, te nemojte dozvoliti da bude zaprljan i aljkav. Sada znate važnost pranja automobila i koliko često je potrebno raditi ga.