BRZE VESTI:

Kako pripremiti bilo koje vozilo za uspešan tehnički pregled: Proverena upustva

03.10.2023

Poznata je situacija u Srbiji da se uglavnom voze stariji automobili, pa se svake godine strepi kako će proći tehnički pregled. Čak i noviji automobili kod nas imaju problema, jer vozači ne vode previše računa o ispravnosti segmenata koji su značajni na tehničkom.

 

Tehnicki pregled vozila.

 

U suštini, ne bi trebali da čekate tehnički posle godinu dana da bi nešto zamenili na svom ljubimcu. Budite proaktivni i čim nešto primetite reagujte, jer mogu biti od značaja za vašu bezbednost na putevima.

U ovom tekstu pripremili smo vodič kako da se pripremite za tehnički pregled, a odnosi se na sve vrste vozila: automobile, četvorotočkaše, tricikle i motore.

 

 

Osnovno pravilo: Na tehničkom pregledu vozilo mora biti u fabričkom izdanju

To ne znači da auto mora biti nov, pošto mnogi vozači ovo tako tumače, na pogrešan način naravno. To se odnosi isključivo na to da sve delove koje je automobil imao po izlasku iz fabrike, treba da poseduje i pri vršenju tehničkog pregleda i registracije.

 

Znači, svi delovi na vozilu moraju biti oni koje je proizvođač propisao. Ne smete izmišljati toplu vodu i “budžiti” vozilo, osim ako za to dobijete atest.

Kod automobila najčešće se dešavaju sledeće situacije:

 

 • ugrađivanje nepropisanog osvetljenja,
 • čipovanje motora,
 • dodavanje različitih delova na eksterijeru,
 • uklanjanje delova za regulaciju izduvnih gasova.
 • Zatamnjivanje stakala bez posedovanja atesta

 

Slična situacija je i kod drugih popularnih vrsta vozila kao što su četvorotočkaši, tricikli i motori. Suština je ista, sve mora biti onako kao kada je vozilo izašlo iz salona.

 

 

Najčešći problemi na tehničkim pregledima automobila

Od najnovijih pravila koja su stupila na snagu početkom 2022. godine više nego ikada gleda se ispravnost delova vozila i to po elaboratu odnosno pravilniku koji je propisan od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Signalizacija je jako važna u saobraćaju, možda vama to izgleda kao sitan kvar, ali zbog nefunkcionisanja jedne male sijalice možete biti vraćeni na popravni pregled. Proverite: sijalice na tablicama, stop svetla (na zadnjem staklu), migavci, kratka i duga svetla, maglinke, itd.

Mnoge stvari, koje mi nazivamo sitnicama, sada su veoma značajne na pregledima i nema propusta ako ne funkcionišu. Kada kažemo sitnice, mislimo na: ispravnost daljinskog otključavanja, funkcionalnost svih brava, rad svih brisača, tečnosti za vetrobran, stanje pneumatika (guma), rezervni točak, prvu pomoć, itd.

Kočnice moraju uvek biti u ispravnom stanju i nemojte čekati registraciju da bi proverili i popravili ako nisu u redu. Ukoliko vaše vozilo fabrički poseduje katalizator ili DPF filter, uskoro, dopunom zakona, biće neophodno proveriti takođe. I za kraj, vizualni izgled automobila mora biti na zadovoljavajućem nivou. To znači da ne sme imati velikih oštećenja na karoseriji, ali ne sme imati ni dubinsku koroziju.

 

 

Najčešći problemi na tehničkim pregledima tricikala

Kao i kod automobila, na tehničkom pregledu proverava se ispravnost vozila i svih delova. Jako je bitno da delovi budu po fabričkim upustvima, jer ukoliko ste malo eksperimentisali nećete proći pregled.

 

Zato obratite pažnju na sledeće segmente:

 • blatobran mora postojati i na njemu mora biti tablica, koja je osvetljena;
 • koristite svetla, odnosno sijalice, koje su fabrički postavljene. Ne smete eksperimentisati sa sijalicama koje nisu dozvoljene;
 • snop svetala mora biti duži sa desne strane. Često se kupuju modeli iz zemalja koje voze levom stranom, pa je snop duži sa leve strane;
 • držači za kofere, kao i sami koferi, ne mogu se naknadno dodavati ako već nisu postojali fabrički;
 • motor mora biti kao u specifikacijama kada je izašao iz fabrike, ne smete “budžiti”, osim ako za to imate atest.

 

 

Najčešći problemi na tehničkim pregledima motocikala i motora

Identične stavke pri proverama uključene su i u ovom slučaju. Kada sve saberemo i oduzmemo, dolazimo do nekoliko najbitnijih elemenata na koje posebno morate obratiti pažnju. Navešćemo vam stvari koje svi proveravaju i koje su najbitnije kako bi uspešno prošli pregled.

Pre odlaska na tehnički pregled obavezno ispravite sledeće stavke:

 

 • izduvni sistem mora biti fabrički, ukoliko ste vršili neke promene one moraju biti atestirane;
 • ukoliko fabrički poseduje blatobran, morate ga imati na pregledu i najčešće se na njemu nalaze tablice;
 • tablice moraju biti osvetljene i da se nalaze na predviđenom mestu, u većini slučajeva na blatobranu;
 • česti problemi vezani su za osvetljenje, nije dozvoljeno korišćenje svetala koje nisu fabričke, takođe vodite računa da svetla imaju desni snop duži (kod modela iz Engleske i Australije je suprotno);
 • boja pokazivača pravca mora biti amber žuta, često je kod modela iz Amerike drugačije boje;
 • gume i diskovi moraju biti fabrički, ako ste nešto menjali za to morate imati atest;
 • motor ne sme biti nadograđen, potrebno je ukloniti sve torbe/kofere i druge dodatne koji nisu fabrički postavljeni i za koje nemate atest.

Majstor u radionici proverava ulje u motoru automobila na tehnickom pregledu.

 

Savet za sigurniji prolazak na tehničkim pregledima

Za kraj želimo da vam damo jedan savet i predlog koji će vam sigurno olakšati kompletan proces registracije. U poslednje vreme jako su popularne agencije koje sve usluge drže pod svojim krovom. Na jednom mestu sve završavate i to je spas za mnoge.

Centri kao što su DON imaju svoj servis, pa ukoliko se desi da nešto na pregledu ne prođe, odmah će vam na licu mesta rešiti problem. Možete biti sigurni da ćete tog dana registrovati vozilo. Prednost je što oni vrše tehnički za sva vozila, jer pored standardnih tehnoloških linija imaju u poligon.

Kod njih uradite tehnički pregled, uplatite takse i osiguranje, završite papirologiju i dobijate registracionu nalepnicu i šta je još potrebno (izdaju tablice, saobraćajne dozvole, atest-reatest, itd). Posetite sajt “don-registracija.com” i dodatno se informišite.