BRZE VESTI:

Kako pravilno pregledati polovni automobil pre kupovine?

09.11.2023

ilustracija-polovni-automobili-zena-kljucevi

 

Pregled polovnih automobila pre kupovine je ključan kako biste izbegli neprijatna iznenađenja i smanjili rizik. U nastavku ćemo vas korak po korak voditi kroz proces pregleda i pružiti vam korisne savete.

 

Pregled opštih koraka

 

Pre nego što se upustite u otkup polovnih automobila, važno je da se dobro pripremite. Prvo, detaljno istražite modele automobila koji vas interesuju, njihove karakteristike i potencijalne probleme koji se često javljaju. Takođe, obratite pažnju na cene na tržištu kako biste znali šta možete očekivati.

Sledeći korak je postavljanje budžeta. Razmislite koliko ste spremni potrošiti na automobil, uključujući i dodatne troškove poput registracije, osiguranja i potencijalnih popravki. Imajte na umu da će cene polovnih automobila varirati u zavisnosti od marke, modela i godišta.

Pre nego što krenete u obilazak automobila, proučite svu dostupnu dokumentaciju. Ovo uključuje registracione papire, servisnu istoriju i sve druge relevantne dokumente o vlasništvu. Obratite pažnju na broj šasije i registarskih tablica kako biste bili sigurni da se podaci poklapaju.

 

Fizički pregled automobila

 

Počnite pregled tako što ćete pažljivo ispitati karoseriju automobila. Tražite znakove sudara, ogrebotine i koroziju. Oštećenja na karoseriji mogu ukazivati na skrivene probleme.

Otvorite haubu i pažljivo pregledajte motor i okolne komponente. Proverite nivo ulja, rashladne tečnosti i druge tečnosti. Pogledajte da li postoje tragovi curenja ili oštećenja. Pogledajte i gume, da li su potpuno istrošene ili ne.

 

muskarci-rukovanje-polovni-automobili

Unutrašnjost automobila takođe je važna. Proverite stanje sedišta, kontrola, elektronike i audio sistema. Obratite pažnju na miris unutrašnjosti, koji može otkriti probleme sa vlagom ili cigaretama. Obratite pažnju i spoljašnjojst, ovo može ukazati da li je automobil redovno vožen na pranje, održavan i čišćen.

Prilikom testiranja automobila tokom probne vožnje, obratite pažnju na kako automobil reaguje. Testirajte kočnice, ubrzanje i upravljanje. Slušajte neobične zvuke i vibracije koje mogu ukazivati na probleme.

 

Testiranje i provera performansi


Kočnice su od vitalnog značaja za bezbednost. Testirajte kako automobil reaguje na pritisak na kočnice. Obratite pažnju na bilo kakve neuobičajene zvuke ili vibracije.

Upravljanje treba da bude glatko i precizno. Proverite kako automobil reaguje na promene pravca i da li ima lufta u volanu.

Tokom vožnje, testirajte ubrzanje i brzinu automobila. Obratite pažnju na eventualne probleme sa prenosom i promenom brzina.

 

Provera istorije i dokumentacije

 

Jedan od najvažnijih faktora pri pregledu polovnog automobila je servisna istorija. Tražite dokaze o redovnom održavanju i servisima. Ovo može ukazati na to kako je automobil tretiran.

Pored servisne istorije, proverite i istoriju vlasništva. Ukoliko automobil često menja vlasnike, to može ukazivati na probleme.

 

Saveti za pregovore i cena

 

Kada ste zadovoljni stanjem automobila, spremni ste za pregovaranje o ceni. Ponudite realnu cenu na osnovu tržišta i stanja vozila. Imajte na umu da je pregovaranje normalan deo procesa.

Ukoliko ne želite da se bavite procesom prodaje ili kupovine direktno sa vlasnikom, možete razmotriti opciju otkupa vozila. Ovaj postupak može biti brži i jednostavniji.

Na kraju, naglašavamo važnost pažljivog pregleda polovnog automobila pre kupovine. Prateći ove korake i savete, povećavate šanse da pronađete pouzdan i ispravan automobil koji će vam služiti dugi niz godina!