BRZE VESTI:

Kako da znate koliko vredi vaš polovni automobil?

01.03.2021

Ukoliko ste odlučili da prodate vaš stari automobil, iz bilo kog razloga, sigurno je jedna od prvih misli koja vam se javlja - kako da znam za koliko mogu da ga prodam? Određivanje vrednosti polovnog automobila može biti izazovan poduhvat, naročito ukoliko niste upoznati sa cenama na tržištu.


Međutim, dobro istraživanje i informisanje, može vam pomoći da odredite realnu vrednost svog polovnog automobila i zaradite od njega najviše što možete u datom trenutku, a da usput i kupac vašeg automobila bude zadovoljan.


U nastavku teksta dajemo vam nekoliko opcija koje vam mogu pomoći u odgovoru na pitanje koliko vredi vaš polovni automobil.

 

skoda skala prodaja automobila

 

#1 Angažujte profesionalnu agenciju za procenu vrednosti


Ukoliko ste jedna od osoba koja ne prati redovno kretanje cena na tržištu polovnih automobila ili vas to prosto ne interesuje, najjednostavnije rešenje za vas biće angažman profesionalne agencije za procenu vrednosti polovnih automobila.


Vrednost automobila zavisi od brojnih faktora, a agencije često vrše besplatnu procenu vrednosti, kao i otkup svih vrsta polovnih vozila. Sve što treba da uradite jeste da pozovete broj telefona, date osnovne informacije o vašem automobilu poput marke, godišta, motora i pređene kilometraže.


Nakon toga, oni izlaze na teren u roku od 1-2 dana na teritoriji cele Srbije, nakon čega iznose besplatnu procenu vrednosti vašeg automobila, a zatim vam daju ponudu da sami otkupe polovni automobil. Cenu koju agencija nudi može zavisiti od različitih faktora, a glavni faktor za određivanje vrednosti je stanje u kome se vaš automobil nalazi.


Profesionalne agencije za procenu vrednosti i otkup polovnih vozila, otkupljuju automobile u svim stanjima, pa čak i havarisane i oštećene automobile, a minimalna cena koju nude je oko 50e. Ovo je sjajna opcija ukoliko želite da prodate automobil koji je oštećen ili neupotrebljiv.

 

#2 Budite realni u proceni stanja vašeg vozila


Ukoliko pak želite da samostalno izvršite procenu vrednosti vašeg polovnog automobila, odnosno sami odredite cenu za prodaju, najvažniji kriterijum kojeg treba da se držite jeste da budete realni u proceni stanja u kom se vaše vozilo nalazi.


Mnogi ljudi iz sentimentalnih razloga često imaju tendenciju da procene vrednost svog polovnog automobila višom nego što je realno. Zbog toga je agencija za procenu vrednosti dobra opcija, jer će moći da objektivnije sagleda realno stanje vašeg automobila.


Ipak, ukoliko želite da izbegnete agenciju, za početak stavite se u ulogu kupca i razmislite kako bi on razmišljao, odnosno šta biste vi tražili kao kupac automobila, kao i kako bi procenili stanje vozila koje vidite ispred vas.


Da li je stanje u zadovoljavajućem, dobrom ili odličnom stanju?


Nemojte sumnjati da će svaki kupac pre kupovine dobro zagledati auto, tako da će vam realna procena vrednosti uštedeti vreme i živce, što realnija vaša ponuda bude bila to ćete imati više ozbiljnih potencijalnih interesenata. Ukoliko vam zafali objektivnosti, pozovite prijatelja ili svog majstora da vam pomogne prilikom određivanja stanja.

 

mazda polovni automobili

 

#3 Proverite kretanje cena na tržištu i uskladite svoju


Drugi čest razlog za nerealnu procenu vrednosti polovnog automobila jeste i prosto nerazumevanje i neupućenost u tržište. Upravo ovde vam dugogodišnji majstor ili automehaničar kome verujete, može izaći u susret i pomoći vam u proceni realne vrednosti vašeg vozila.


Internet prodaja polovnih vozila je sve zastupljenija, a postoje brojni sajtovi, oglasi kao i grupe na društvenim mrežama gde se vrši prodaja polovnih automobila, što će vam značajno pomoći u ispitivanju tržišta i realnog sagledavanja cena.


Obratite pažnju na slične modele automobila kakav je vaš i pogledajte kako se kreću cene i ponuda, ali ne zaboravite da u istraživanje uvrstite i propratne informacije kao što su pređena kilometraža, obavljeni tehnički pregled, dodatna oprema i godište, jer sve ovo značajno doprinosi ceni automobila. Na kraju, uskladite svoju cenu sa trenutnom ponudom na tržištu.


Koristan savet o kome bi mogli da razmislite jeste i uključivanje manjih popravki i dodataka, odnosno minimalnih ulaganja koja bi mogla da utiču na konačnu cenu vašeg vozila i uspešniju prodaju. Ukoliko su u pitanju ulaganja, poput zamene izlizanog menjača ili manje zahtevni limarski radovi, moguće je da bi vam bila višestruko isplativa.

 

Na samom kraju, ne zaboravite da odlučite da li će vaša cena biti fiksna, ili podložna dogovoru. U drugom slučaju, odredite cenu ispod koje nećete vršiti prodaju i u zavisnosti od toga oformite i cenu koju ćete ponuditi javno.


Ukoliko se pridržavate pomenutih saveta, nemamo sumnje da ćete izvršiti realnu procenu vrednosti vašeg automobila i uspešnu prodaju istog! Srećno!