BRZE VESTI:

Kako da postanete profesionalni auto-moto vozač

22.03.2019

Jedno je voziti svoj automobil ili motor po gradu i koristiti ih da se pređe od tačke A do tačke B, ali je nešto sasvim drugačije oprobati se u nečemu malo ekstremnijem. Svi oni koji vole ekstremne sportove i isprobavanje nečeg novog, adrenalinski nalet traže u usavršavanju veštine vožnje i, na kraju, u trkama. Kroz veliki broj vežbi i treninga, upoznavanje sa radom automobila ili motora, postaje sve lakše dok na kraju ne osetite dovoljno samopouzdanja da se oprobate i na stazi. Bilo da ste neko ko je oduvek sanjao o ovome ili je ovo vaša najnovija odluka, postoji niz prepreka koje ćete morati da savladate kako biste prvi prošli kroz cilj.

 

Glavni preduslovi


Nećete moći da započnete bilo koji trening ili čas ukoliko nemate položen vozački ispit, odnosno dozvolu za vožnju motora. Kako se zakoni oko polaganja često menjaju, potrebno je da krenete na vreme jer najnovija pravila zahtevaju i duži period pripreme pre izlaska na finalni čas polaganja. Takođe, neke škole za profesionalnu vožnju zahtevaju od vas određeno iskustvo te je neophodno da ste upoznati sa putevima, znacima i osnovnim stvarima oko eventualnih problema. Takođe, neki instruktori zahtevaju i probni čas na kojem će ustanoviti da li će želeti da rade sa vama i prenesu vam svo potrebno znanje kako biste započeli svoju avanturu u trkačkom svetu.

 

 

Savladavanje poligona

 

Već na prvom času ćete biti suočeni sa nekoliko poligona koji su manje ili više zahtevni ali svi imaju jednu stvar koju treba da pokažu - vaše znanje i veštine koje posedujete. Iako vas instruktor stavi na poligon koji vam se učini kao lagan, ipak se zapitajte koje tehnike ćete koristiti pri vožnji jer je to upravo ono što će se testirati. Ovo možete da izbegnete ukoliko pre prvog časa posvetite neko vreme kako biste poboljšali svoju vožnju, čak i one delove za koje mislite da vam idu odlično. Probajte da se parkirate na sve načine, provlačite između čunjeva, radite na skretanju i kočenju. Sve ovo, iako se čini uzaludno, pomoći će vam da poboljšate svoju tehniku i vidite koje stvari vam slabije idu.

 

Amaterske trke


Ukoliko ste zaista istrajni i ozbiljni u svojoj odluci, postoji veliki broj amaterskih trka koje se organizuju u inostranstvu upravo za ljude slične vama. Na ovaj način svi oni koji su početnici u ovome mogu da osete kako je to trkati se i truditi se da se izborite za najbolju poziciju. Dospeti na ovakve trke nije jednostavno, biće potrebno dosta prijavljivanja, popunjavanja raznih upitnika i verovatno razgovora kako bi se utvrdio razlog vašeg prijavljivanja. Zato je potrebno da pronađete odgovarajući kurs engleskog jezika kako biste poboljšali svoju komunikaciju i imali uspeha već pri prvim prijavama. Ako je ovo nešto čime želite da se bavite jednog dana, smatrajte ovo kao jedan dobar ulog u karijeru koja je tek na početku i potrebna vam je sva pomoć.

 

Pronađite pravi automobil/motor


Pored svih priprema i papirologije koja će vam biti potrebna, najbitnija stvar koja će vam biti potrebna je prevozno sredstvo. Kako biste bili sigurni da ćete načiniti najbolji izbor, postoje dve opcije koje mogu da vam pomognu pri izboru. Jedna je da kupite novo prevozno sredstvo koje će vas izaći malo skuplje ali ćete imati malo veći izbor i osećaj sigurnosti u novom automobilu ili na motoru. Najpovoljnije ćete proći ukoliko posetite neki od sajmova jer se na ovakvim događajima uvek nude najveći i najbolji popusti.


Sa druge strane, uvek možete da se odlučite za odabir polovnog vozila i sami radite na njegovom unapređenju što se tiče izgleda i jačine. Ovo je povoljnija varijanta jer možete da ulažete u skladu sa mogućnostima i kombinujete delove za koje smatrate da će vam doprineti u trkama.

Jedino što je preostalo jeste da se upustite u svet trkanja i iskusite kakav je osećaj tokom trke.