BRZE VESTI:

Kako da budete zadovoljni rent a car agencijom?

25.11.2022

devojka ispred auta

 

Važno je dobro razmisliti o svim opcijama i dobro proučiti ponudu da bi pronašli najbolju alternativu i platiti samo ono što vam zaista i treba.


Koje su to najčešće greške pri najmu vozila? Na šta treba obratiti pažnju? Koje greške morate izbeći?


Nižu se pitanja, ali je bolje postaviti ih što ranije, pre nego što se automobil unajmi jer će se samo tako na vreme doneti prava odluka. Ovo su pitanja koja trebate da postavite pre potpisivanja ugovora o najmu?

 

Koliko znate o samoj rent a car agenciji?


Pre nego što odlučite da proverite uslove najma, proverite i samu agenciju za iznajmljivanje vozila. Važno je koliko godina posluje agencija, sa kojim automobilima raspolaže i da li obnavlja vozni park.


Pogledajte i ostale informacije detaljnije, a pre svega utiske i recenzije sa interneta jer se nezadovoljstvo klijenata vrlo često iskaže na ovaj način, naročito kada je to praksa, a ne slučajnost.


Možete pokušati da saznate nešto više i na drugi način, ali je internet najvažniji izvor i ako ima loših iskustava sigurno je da će se to pronaći i postati jasno da li je to firma kojoj treba ukazati poverenje.

 

Da li ste gledali ostale uslove osim cene najma?


Jedna od najvažnijih stavki pri iznajmljivanju vozila jeste cena najma. Mnogima je važno koliko je cena niska i da je cena po danu najma što povoljnija.


Ipak, ako želite da budete zadovoljni sa ren a car agencijom morate proveriti šta dobijate za svoj novac. Važno je proveriti zašto je neka cena niža nego inače, ali da li to utiče na uslugu koja se nudi. Dobro proverite ove činjenice jer od toga zavisi i usluga koju ćete dobiti.


Utvrdite da li dobijate redovno osiguranje, da li su automobili servisirani, u kakvom su stanju, šta dobijate od opreme koja je se nudi besplatno, a šta morate da platite.


Dodatna oprema je itekako važna stavka, naročito tokom zimskih meseci kada je važno imati i pomoć na putu, lance, a odlično je imati i internet u vozilu, GPS i mnogo toga što bi značilo tokom vožnje.


Bitno je detaljno pročitati uslove ugovora, šta je u vašim obavezama, do kog iznosa je automobil osiguran, gde da ga vratite..?

 

Da li je odluka o rezervaciji vozila ispravna?


Trebalo bi više faktora uzeti u obzir pri odabiru automobila. Većini je važno da je cena što niža, ali treba uzeti u obzir i druge činioce, a jedan je i taj za kakve potrebe se koristi vozilo.


Ako je reč o automobilu za gradsku vožnju najbolje je birati vozila koja su manjih dimenzija, A klasa, manji potrošači i oni koji su lakši za vožnju kroz gradske gužve i parkiranje.


Suprotno tome, ako se sa iznajmljenim automobilom planira duže putovanje, putovanje više putnika…onda je bolje iznajmiti limuzinu, C klasu, sa punom opremom jer će tako svim putnicima biti udobno, a vožnja će prijati.


Ovo je samo jedan primer, a vi birajte prema svojim potrebama i gledajte mnogo više od same cene.

 

Šta raditi kada se vozilo preuzme?


Prilikom preuzimanja vozila trebalo bi napraviti svojevrstan zapisnik stanja i uslova u kojem se automobil nalazi. Najpre treba slikati sve primećene kvarove, oštećenja limarije i enterijera. Ako nemate dokaz da je vozilo već imalo neka oštećenja vozila, rent a car agencija ima pravo da vama zaračuna kvar i tvrdi da ste vi napravili štetu.


I tokom vožnje i tokom perioda najma, treba strogo voditi računa o automobilu i prijaviti svaku štetu koja eventualno nastane. Odlično je uplatiti puno osiguranje i vozila i putnika jer vam to pomaže da manje platite eventualna oštećenja koja su česta, naročito ako je reč o gradskoj vožnji i puno rizika u gustom saobraćaju.


Upravo zbog ovoga treba napraviti spisak aktivnosti koje ćete raditi po preuzimanju automobila i poštovati uslove najma što će vam doneti dobar odnos i manje problema onda kada vratiti vozilo.


Rent a car firme se trude da pobede konkurenciju kroz dobre uslove za svakog klijenta. One koje dugo vremena rade su one i koje su pružile najbolje uslove i rade transparentno.


Vi, kao klijenti morate da se uverite u to da firma dobro posluje, ali i da su uslovi baš onakvi kakvi vama odgovaraju. Od vašeg izbora dosta toga zavisi, a najviše vrsta automobila i da li ste dobili sve što ste i želeli.


U slučaju da imate zamerke, dokumentujte ih jer se samo na takav način dokazuje ko je zapravo u pravu.


Kada je u pitanju iznajmljivanje automobila cene su pristojne i iznose samo desetak eura po danu, ali je reč o najmu vredne imovine i svako oštećenje se plaća. Ako iznajmljujete luksuzna vozila cene popravki mogu biti astronomske. Zaštite svoje interese i pažljivo birajte agenciju i automobil za vožnju!


Da li ste ikada iznajmljivali vozilo? Kako vam se čini taj proces? Da li ste imali neke zamerke na uslugu? Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta.