BRZE VESTI:

JOVAN AĆIMIĆ ŠAMPION CENTRALNE EVROPE NA BRDU

16.10.2013

 

Crna Gora je oduvek imala sjajne automobiliste koji su postizali vrhunske rezultate u svim disciplinama ali nekako po "defaultu", kako bi se moderno reklo, uvek su vezivani najviše za brdske staze. Sasvim normalno ako pogledamo iz kakvih vrleti dolaze. Ipak ovoga puta se nećemo prisećati legendarnih imena i prezimena već pažnju posvetit mladom asu koji je, moramo priznati, izuzetno hrabro seo u jedan pravi bolid, sport car prototip, i onako otvorenog kokpita pojurio uz planine. Jovan Aćimić, iz poznate porodice, kartingaš, automobilista, motociklista a sada i prvak centralne Evrope na brdskim stazama u prestižnoj kategoriji formula i prototipova.

 

 

Kad god smo gledali evropske brdske trke samo pojavljivanje jednog ovakvog bolida na uskim vijugavim stazama bez zona izletanja budi strahopoštovanje a oni koji ga voze piscu ovih redova, bez uvrede, nisu uvek bili "naj jasniji". Iz svega toga možemo izvući zaključak da su vozači ovih sportskih automobila u pravom smislu reči piloti "bez straha i mane" i  među poslednjim herojima autosporta koji po logici stvari sve više teži sigurnosti učesnika. O sezoni 2013 u kojoj se okitio prestižnom titulom u svojoj moćnoj Oseli eksluzivno za GonzaRacing portal govori mladi Podgoričanin, Jovan Aćimić - "Sezona 2013 za mene jako je uspješna. Od pet trka za šampionat centralne Evrope ostvario sam pet pobjeda plus trka za šampionat Evrope u Buzetu drugo mjesto. Poslednja trka šampionata CEZ-a u Italiji, Cividale Castelmonte, 36-ta tradicionalna trka, ostavila je na mene izuzetan utisak. Izvanredna organizacija, veoma jaka konkurencija, zahtjevna staza, vremenski uslovi jako nepovoljni. Imao sam veliki hendikep jer sam na treningu imao samo jednu vožnju i to po kiši, dok je druga trening vožnja otkazana zbog velikog nevremena i to mi je uskratilo bolje upoznavanje staze koju prvi put vozim. Nedeljnu trku obilježilo je lijepo vrijeme ali ne i potpuno suva staza tako da sam vozio sa maksimalnom opreznošću i nisam prepuštao ništa riziku jer sam i prije ove trke obezbijedio titulu prvaka. Staza nije odgovarala mom bolidu jer je jako uzana, sa oštrim serpentinama i sa dva preuska usporenja (šikane), što je u potpunosti odgovaralo pobjedniku u generalnom plasmanu i njegovom bolidu. Raduje me što sam u svojoj klasi ostvario ubjedljivu pobjedu i ovjerio titulu šampiona CEZ-a u diviziji formula i prototipova. Moji planovi za sledeću godinu su promjena bolida i nastup na prvenstvu Evrope."

 

I šta reći na kraju? Situacija u autosportu i ekonomiji u Crnoj Gori kao i u Srbiji nije na nekom zavidnom nivou te se do sada sve svodi na pomoć prijatelja i porodice. Jovan Aćimić je još jedan iz plejade vozača sa Balkana koji je ove godine dokazao da je spreman za velike poduhvate. I dok se milioni gube na fudbal i ostale sportove u kojima nikada nećemo imati šampione ovoga ranga talenti iz automobilizma koji promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način ostaju u zapećku iako se bave sportom koji je izuzetno skup i zahtevan. Oni koji treba da ih prate i podrže sete ih se samo kada im se šampionski pehar "gurne pod nos". Ajde da verujemo da će ovakvi rezultati i uporni ljudi iz ove branše ipak istrajati, te u skorije vreme i na prostoru Balkana izdići automobilizam iz mulja u prvi plan sportske javnosti kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i svim zemljama okruženja.