BRZE VESTI:

IVAN MANDIĆ ĆIMA - INTERVJU

27.08.2011

 

Ivan Mandić Ćima je prošle godine osvojio treću titulu, i došao do zlatne kacige u disciplini reli. I u ovoj sezoni nastavio je da vozi istu klasu iako je po mišljenju mnogih davno prevazišao i sazreo za takmičenje u nekoj jačoj klasi. Finansijska situacija u domaćem auto sportu nije nimalo sjajna i izlazak iz najjeftinije klase nije jednostavan tako da ljubitelji relija Ćimu mogu da gledaju nadamo se još samo ove sezone u yugu, a dogodine u nekom jačem automobilu.

 

Za početakove priče Ivane sve čestitke za pobedu, tačnije duplu pobedu na Srbija reliju pošto se ovo takmičanje bodovalo za šampionat Srbije dvostruko, odnosno odvojeno prvi i drugi dan? Koji je vaš utisak sa relija?

 

Hvala na čestitkama! Za razliku od 43. Srbija relija na ovom 44. vremenske prilike su nas poslužile, uslovi za vožnju su bili idealni,tako da smatram da je publika imala u čemu da uživa. Srbija reli kao naše najveće automobilsko takmičenje uvek donosi neke nove izazove. Jednostavno Srbija reli je priča za sebe. Tako je bilo i ovaj put. Da nije bilo Miloša Spasojevića i Nikole Miljkovića u pratećoj ekipi, Šilja (Nemanja Stojić) i ja bi smo verovatno završetak trke pratili iz publike umesto za volanom, zbog brojnih kvarova koji su se dešavali tokom relija. Naravno, sve je to sastavni deo relija kao najzahtevnije discipline auto sporta i još jedan dokaz da se ne pobeđuje samo na brzinskim ispitima nego i u boksu, a da je pobeda plod timskog rada. Zbog toga mi je posebno drago što smo Buda, Dika i ja doneli dovoljan broj bodova da XM Racing team i ovaj put zabeleži pobedu u konkurenciji klubova.

 

 

Kako komentarišete nov princip bodovanja Srbija relija u kome se svaki dan boduje odvojeno?

 

Smatram da je ovaj princip bodovanja odličan, pre svega sa takmičarskog aspekta jer više nije moguće nikakvo taktiziranje i kalkulisanje drugog dana relija, već je potrebno stalno voziti napadački, na maksimumu, što valjda i jeste poenta trkanja. Ostali argumenti su uglavnom finansijske prirode, jer se ovim načinom bodovanja smanjuju troškovi posada u ovoj inače najskupljoj disciplini auto sporta.

 

Na 44 Srbija reliju je po prvi put u Srbiji je masovno korišćen Hans kao deo bezbednosne opreme. Ovoga puta njegova uloga je bila više radi estetike jer malo naših vozača ima komplet opremu prilagođenu upotrebi Hansa. Koji je vaš komentar za Hans?

 

Kada pričamo o bezbednosti vozača i suvozača, mišljenja sam da tu nikako ne bi trebalo štedeti i praviti kompromise u ovom ionako rizičnom sportu, ali bi onda priču trebalo početi od početka. Od zaštitnog kaveza u automobilima, homologiranih kombinezona, pojaseva, kaciga i sedišta ,pa tek onda pričati priču i o HANS-u.  Autoindustrija, a samim tim i autosport iz dana u dan napreduju i uvek će postojati neki novi sistem koji će donositi veću bezbednost, ali ne bi trebalo preskakati ono što je osnov za bezbednost, a to su upravo ove nabrojane stvari.

 

 

Prošle godine ste bili jedan od naših takmičara koji je nastupio na Istra reliju u Hrvatskoj, a na Srbija reliju je sada bilo nekoliko takmičara iz Hrvatske. Mislite li da je međusobno gostovanje pravi način da se poveća kvantitet učesnika a nakon toga i kvalitet relija kod nas?

 

Tako je. Ispostavilo se da je naš odlazak u Pulu na 1. Istra reli bio odličan potez, jer smo se super družili sa domaćinima i "povukli nogu" da i oni dođu kod nas. Sigurno je da iz kvantiteta nastaje kvalitet. Reli je u krizi svuda u okruženju i jedino rešenje je da se međusobno pomažemo.

 

Nadomak ste četvrte titule u malom N-u, kada bi vam se složile kockice, pretpostavljam da bi ušli u klasu do 1400 ccm. Možete li nam reći koliko je ta klasa skuplja po sezoni u odnosu na troškove koje imate u malom N-u ?

 

Ako sam ja dobro izračunao, pod uslovom da je Ubski reli poslednje takmičenje u sezoni 2011, četvrtu titulu sam već osvojio, a što je još bitnije, moj suvozač Nemanja Stojić  Zlatnu kacigu. Na slaganju kockica se užurbano radi, a moja želja je Peugeot 106. Što se samih troškova u sezoni tiče sezona u jednom takvom automobilu je skuplja barem za cenu takmičarskih guma, jer bez novih i svežih guma nema ni vrhunskih rezultata.

 

Prošle godine ste vozili i šampionat na kružnim trkama, nekoliko godina pre vozili ste i brdske trke, imate li u planu da do kraja sezone opet vozite neku brdsku ili kružnu trku?

 

Što se mene tiče ne pravim veliku razliku između kruga, brda i relija, tako da se uvek odlično osećam koju god od ovih disciplina da vozim. Nažalost, zbog loše finansijske situacije u kojoj se svi nalazimo i manjka slobodnog vremena, ove sezone sam se opredelio da vozim isključivo reli, ali to ne znači da već sledeće sezone neću voziti neku drugu disciplinu.

 

 

Da li pehari koje osvajate, donose samo pohvale od prijatelja i "tapšanje po ramenu" ili uspevate da ih iskoristite za podršku od kluba i sponzora ?

 

"Tapšanje po ramenu" je nekako više zimski sport i često ide uz kafanske priče, dok ljudi koji nalaze zajednički interes konkretno sarađuju na obostrano zadovoljstvo. Rezultati koje postižem su jak osnov za zajednički interes u relacijama klub-takmičar i sponzor-takmičar pa mogu da kažem da sam jako zadovoljan odnosom kluba prema mojim rezultatima, a da se na pojačavanju podrške od strane ostalih sponzora konstantno radi.

 

Ivane sve najbolje vam želimo u nastavku sezone, i da vas što pre vidimo u nekom jačem autu, jer u malom N u ste se odavno dokazali.