BRZE VESTI:

GABOR SAGMAISTER USPEŠNO ZAVRŠIO RELI DAKAR 2014

23.01.2014

 

Euro Petrol PR

 

Koliko god da se priča o upravo završenom Dakaru, na kojem je predstavnik Srbije Gabor Sagmajster u konkurenciji motociklista zauzeo 53. mesto u generalnom plasmanu, uvek ima još po nešto da se kaže i doda. Tim povodom u Euro Garni Hotelu sa koga su Sagmajstera pre mesec dana ispratili novinari, upriličena je finalna konferencija, kako bi se sumirali utisci. Posle šest nastupa u Južnoj Americi od kojih je pet završio, Sagmajster kaže da je najveći izazov kada se nađe sam u nepreglednoj pustinji.

 

- Najboljim plasmanom na do sada najtežem Dakar reliju, dokazao sam da sam jedini spreman za ovako veliki zalogaj, a sa novim motrom mogao bih do još boljeg rezultata – izjavio je Tanjugu subotički motociklista Gabor Sagmajster nakon povratka sa ovogodišnjeg Dakar relija koji je vožen u Argentini, Čileu i Boliviji.

 

Iako je plasmanom na 53. mesto u generalnom plasmanu ostvario najbolji rezultat u Dakar karijeri, najpoznatiji domaći motociklista još nije „zadovoljan sobom“, pogotovo kad uzme u obzir da je na ovogodišnjem reliju pobeđivao fabričke vozače, odnosno vozače fabričkim timova za koje kaže da imaju „za jednu nulu“ veće budžete.- Da je ove godine išlo sve kako treba, da nisam imao padove i neku dekoncentraciju u vezi navigacije sigurno bih stigao za deset mesta ispred. Ja mislim da mi je momentalno u ovoj sezoni na Dakaru bilo mesto tu negde između 40. i 45. mesta, ali nema veze. Stigao sam do cilja, što je najvažnije, i dokazao sam navijačima i stručnom štabu da sam momentalno jedini spreman za takav veliki zalogaj – rekao je Sagmajster Tanjugu.

 

On je vozio na svakom od do sada održanih Dakar relija u Južnoj Americi, a ovogodišnji je ocenio kao ubedljivo najteži, što se vidi u činjenici da je tokom vožnje kroz Argentinu, već trećeg dana 45 odsto takmičara odustalo, a petog njih još deset odsto.

 

U Boliviji, po njegovim rečima, situacija je već bila dosta bolja po pitanju staza, ali su takmičari morali dosta pažnje da obrate na velike nadmorske visine na kojima su vozili, kao i na provalije, dok ih je u Čileu dočekala mnogo prohodnija pustinja u odnosu na argentinsku, gde je mnogo mekši pesak.

 

Međutim, dobro „čitanje“ navigacije, odnosno „roudbuka“ koji su svakog jutra dobijali pre starta, bilo je presudno kako bi se na vreme stiglo u cilj svake etape.- Na Dakaru je najvažnije da motor svakog dana upali i da ide do kraja. To sam uspeo. Dosta dobro sam navigirao, a jedan dan sam imao peh s navigacijom, ali u suštini gledajući držao sam dobar tempo, čak sam mogao i da pojačam, da još brže idem, ali to je opet veliki rizik i ko zna šta bi se desilo – rekao je Sagmajster.

  

U obilju događaja i neverovatnih situacija tokom 13 dana i više od 8.000 pređenih kilometara, Sagmajster izdvaja deseti dan kada je imao problema sa navigacijom. - Unazad nekoliko godina sa starta specijalnog ispita, vozim se u prvoj polovini motociklista i to svakako ima svoje prednosti. Obično se krećemo u grupicama i onda se gotovo svi oslanjaju na vodećeg kada je u pitanju biranje putanje. Izazov je kada se potpuno sami nađete u pustinji i onda do izražaja dolazi sposobnost pravilne navigacije i pronalaženje ček tački, koje su obavezne. Desetog dana kada sam praktično ponovo startovao specijalni ispit, u jednom trenutku vozio sam se između automobila i kamiona. E, to je Dakar, kada morate da vodite računa da izbegnete kratere na putu koje iza sebe ostavljaju kamioni, ali i automobili. Posle jedno 30 kilometara uspeo sam da se izvučem iz gužve, a do kraja specijalnog ispita i da prestignem veliki broj kolega na dva točka – rekao je Sagmajster

 

On je na ovogodišnji Dakar otišao par meseci nakon teške povrede i operacije levog ramena, da bi tokom samog relija doživeo povredu desnog ramena, ali je ipak uspeo da dođe do cilja zahvaljujući upornosti i dobroj fizičkoj pripremljenosti, za šta veliku zahvalnost duguje kondicionom treneru Zoranu Ivanoviću.

 

Sada, nakon završetka relija sledi odmor i prepreme za naredni Dakar reli, a taj nastup je uslovljen nabavkom novog motocikla, jer je KTM na kojem je ove godine vozio star tri godine i ima pređenih preko 40.000 kilometara na Dakaru i relijima u okviru svetskog kupa.- Ako bude sve u redu i ako dobijem potpuno nov motor sa injektorom, a ne karburatorom, koji je lakši i uži biću sigurno brži – rekao je Sagmajster uz konstataciju da trenutno nema finansijskih mogućnosti da sam nabavi novi motocikl.

 

Na kraju razgovora Sagmajster je izrazio nadu da će uspeti da obezbedi podršku sponzora i nabavi novi motocikl koji bi mu obezbedio još dve godine takmičenja na Dakaru i drugim svetskim relijima za koje već sada ima pozive.