BRZE VESTI:

6 osnovnih koraka do maksimalne bezbednosti na putevima

11.09.2023

znakovi put saobracaj

 

Ključnu ulogu u tome da se saobraćaj učini bezbednijim ima preventivno delovanje. Bez obzira da li ste vozač, pešak ili biciklista, preventivne mere su neophodne kako bi se izbegli nesrećni slučajevi. U ovom tekstu ograničićemo se na vozače motornih vozila i ukazati na neke osnovne mere prevencije koje možete preduzeti dok ste za volanom kako biste povećali vašu i bezbednost drugih učenika u saobraćaju.

 

#1 Edukacija kao osnovni vid prevencije


Edukacija, prvenstveno vozača ali i ostalih učesnika u saobraćaju, je ključan faktor koji utiče na smanjenje broja nezgoda i nesreća na putevima. Obuke ne samo da pomažu vozačima u sticanju veština koje su potrebne za bezbednu vožnju, nego ih i podstiču da se pridržavaju pravila u saobraćaju kao i da se odgovorno ponašaju.


U Srbiji zakonom propisana obuka može početi kada lice napuni 16 godina, a sa polaganjem vozačkog ispita se može početi najranije sa 17 godina. Sve auto škole su dužne da izvrše primarnu obuku budućih vozača. Ipak, treba reći da edukacija o saobraćaju počinje od najranijih školskih dana time što deca uče kako se pravilno i sigurno prelazi ulica i kako se tumače saobraćajni znaci.

 

#2 Vožnja prilagođena uslovima na putu


Vožnja prilagođena uslovima na putu je suštinski aspekt bezbednosti u saobraćaju koji omogućava vozačima da se adekvatno nose sa različitim situacijama koje ih mogu zateći u toku vožnje. To od vozača zahteva pažnju, prilagodljivost i odgovornost.


Prilagođena vožnja od vozača pre svega zahteva da se ograniči brzina kretanja. Sigurno je da usled magle i smanjene vidljivosti brzina kretanja ne može i ne sme da bude ista kao i kada je vedar dan. Isto važi i kada je kiša ili sneg, odnosno kada je kolovoz klizav. Naravno, zakonska regulativa kaže da kada se na putu nalazi sneg a krećete se prema zimskim turističkim centrima, obavezna je i zimska oprema, odgovarajuće gume odnosno lanci.


Takođe, potrebno je držati odgovarajuće rastojanje. Dovoljno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred vas obezbeđuje vam dovoljno vremena da reagujete na pravi način, bilo kočenjem ili skretanjem u jednu od strana. Sa druge strane, kada kočite gledajte da to ne bude naglo već ravnomerno i polako. To će ostaviti dovoljno vremena vozaču iza vas da reaguje i da vas ne udari u zadnji deo vozila.

 


A ukoliko vam se ipak dogodi neka saobraćajna nezgoda ili vam auto ostane u kvaru, bitno je da ne paničite i da smireno reagujete. Postavite i uključite odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju, trougao i poziciona svetla kako biste obavestili ostale vozače da ste ostali u kvaru. Kontaktirajte neku od firmi koje se bave transportom vozila i služba za šlep pružiće vam svu potrebnu pomoć. Ukoliko je u pitanju udes, nakon obezbeđivanja mesta pozovite saobraćajnu policiju.

 

#3 Poštovanje saobraćajnih znakova i pravila


Jedan od osnovnih načina da pojedinac doprinese bezbednosti u saobraćaju je poštovanje saobraćajnih pravila i propisa. Ovo uključuje poštovanje ograničenja brzine kretanja i svih drugih znakova duž puta. Sve to smanjuje rizik od nezgoda i nesreća, ali doprinosi i boljem protoku saobraćaja.


znak saobracaj ogranicenje brzine 40

 

Sigurno vam se nekada dogodilo da imate osećaj da je put prav i da njime možete voziti i brže nego što je to piše na saobraćajnom znaku za ograničenje. Ali imajte na umu da saobraćajne znakove i mesto njihovog postavljanja određuju ljudi koji su stručni i koji su uzeli u obzir sve aspekte koji mogu uticati na bezbednost učesnika u saobraćaju

 

#4 Tehničko održavanje vozila


Svaki vozač automobila koji želi da se njegovo vozilo nađe na drumovima mora jednom godišnje da obavi tehnički pregled. To je zakonska obaveza i činjenica je da je poslednjih godina regulativa znatno pooštrena.


Ipak, sve i da nije tako, da biste bili sigurni u svoje vozilo i imali najveću moguću bezbednost, bitno je da redovno održavate svoj automobil. Pre svega, potrebno je redovno proveravati kočioni sistem. Pločice, diskovi, kočiono ulje, cilindri i creva su deo tog sistema.


Ono što sami možete proveriti i eventualno popraviti je i signalizacija. Svetla, migavci, pozicija i druga signalizacija povećavaju bezbednost vozila dok je na drumu. To obezbeđuje da budete vidljivi drugim učesnicima u saobraćaju i da sa njima putem svetlosne signalizacije komunicirate. Uostalom, ukoliko nešto od signalizacije ne radi, vaše vozilo na drumu nije tehnički ispravno.


Na kraju, jako je važan i izbor pneumatika. U zavisnosti od godišnjeg doba birate i pneumatike koje ćete montirati na vaš automobil. Po Zakonu o saobraćaju, od 1. novembra na putevima u Srbiji obavezna je upotreba zimskih guma. Pneumatici za takve uslove na putu imaju drugačiju šaru i bolje prijanjaju na podlogu nego letnje gume.

 

popravka auta mehanicar


Stručnjaci savetuju da ne čekate da padne sneg da biste zamenili letnje zimskim gumama. Čak i kada je suvo vreme a temperature su niže treba postaviti odgovarajuće pneumatike. Kada temperatura padne na ispod 70C, letnje gume gube svoje prvobitne performanse.


Tehničko održavanje vozila je investicija u vašu bezbednost, u pouzdanost i efikasnost vašeg vozila. Osim što smanjujete rizik od nezgoda i povreda izbegavate i skupe kvarove i popravke i produžavate vek vašem automobilu.

 

#5 Suzdržavanje od upotrebe mobilnih telefona


Korišćenje mobilnih uređaja tokom vožnje odvlači pažnju vozaču i povećava rizik od nezgoda. To znači da dok vozite treba da se suzdržavate od kucanja poruka i razgovora telefonom kako biste održali koncentraciju na potrebnom nivou. Osim toga, ova aktivnost je i kažnjiva po zakonu. Ako vam je telefon baš nepohodan dok vozite, jedino rešenje je korišćenje hands free gedžeta.


Kada smo kod zakonskih propisa, kažnjiva je, naravno, i vožnja pod dejstvom alkohola. Suvišno je govoriti o tome koliko je on opasan i da je jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nezgoda u našoj zemlji upravo vožnja u pijanom stanju.

 

#6 Korišćenje sigurnosnih pojaseva


Upotreba sigurnosnih pojaseva je zakonski propisana za sve vozače i putnike u saobraćaju. Oni su često najjednostavnija i najefikasnija mera zaštite u slučaju sudara. Značajno smanjuju rizik od ozbiljnih povreda i smrtnih ishoda. Ovde je važno napomenuti da je za decu putnike obavezno i korišćenje odgovarajućih auto sedišta, shodno njihovom uzrastu.


Bezbednost u saobraćaju nije slučajnost, već rezultat svesnog i odgovornog ponašanja svih učesnika. To je ključni element koji oblikuje sigurnost na putevima. Zato zbog vas, vaših saputnika, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju budite pažljivi i učinite sve kako bi vaša vožnja bila bezbedna i komforna. Želimo vam srećan put!