BRZE VESTI:

Zlatko Brozović – Manjak kordinacije između saveza!

13.03.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Proteklih dana i meseci poseban akcenat smo bacili na mišljenja o trenutnom stanju auto-sporta ativnih i bivših takmičara kao i trenutnih funkcionera u Srbiji i regionu u celini. Neki od njih su umereno a neki pak hrabro i direktno izneli svoje viđenje i ukazali na probleme sa kojima se auto-sport danas susreće. Nije se sve završilo na običnom upiranju prsta, svi su uglavnom dali i svoje predloge šta i kako dalje. I sada razgovaramo sa čovekom koji je godinama u tematici a kakav ugled ima pokazuje i funkcija na koju je upravo izabran. Zlatko Brozović je aktuelni predstavnik vozača u Odboru za autosportove HAKS-a a nama se javio sa ciljem da ukaže na veliki problem, manjak koordinacije između regionalnih saveza.

 

 

U Zagrebu su nedavno potpisani novi ugovori o saradnji ali u dosta slučajeva sve to ostaje mrtvo slovo na papiru. U Srbiji smo pohvalili SAS na brzini kojom su predstavili kalendar ali svakodnevne izmene dovode nas do podsećanja na onu narodnu „brzo i kuso“. Ovoga puta nisu krivi organizatori već preklapanja termina sa takmičenjima u regionu pa i aktuelni kalendar koji možete videti na sajtu saveza nije konačan. Najnovije najavljene izmene su vezane za brdsku trku u Kruševcu i „klizni“ Srbija reli koji će termin promeniti po treći put za nešto manje od mesec dana. O ranijim izmenama samo 2-3 dana nakon objavljivanja nećemo ni pričati. Iako nemaju međunarodne ingerencije moramo pomenuti i SAKSS čiji su čelnici najavili konačan kalendar početkom februara ali do dana današnjeg osim indicija „samo što nije“ od njih ni traga ni glasa.

 

Očito da je pored ceremonijalnog potpisivanja ugovora između Srba, Hrvata i Bosanaca na stolu trebao biti blanko kalendar u koji treba prvo upisati ona takmičenja koja se boduju za neke evropske šampionate, onda dopuniti onima koji su u kalendaru KUP-a pa na kraju upisati ostale trke nacionalnog karaktera. Kalendari su samo jedna od par desetina tema o kojima se mora dogovarati a niko ih i ne spominje. Ustaljena praksa nekomunikacije dovodi do onoga na šta ukazuje i Zlatko Brozović.

 

 

„Veliki sam pobornik kupa, i osobno mislim da je on jako potreban za cijelu regiju. Jedino jačanjem konkurencije može porasti kvaliteta, vratiti se publika, mediji i konačno ono najbitnije sponzori. Svaka dobra ideja na početku nailazi na probleme, koje bi svi zajedno trebali dogovorima rješavati. No ova novonastala situacija na brdskom kupu govori suprotno. Mislim da opet počinju prevladavati interesi, a ne dogovori i razmišljanja o problemima vozača. Jer kako stvari sada stoje, mislim da je nažalost ovogodišnji brdski kup osuđen na propast. Zašto? Zbog kalendara trka koji još nije gotov, a po mojim saznanjima priprema se bez imalo koordinacije.“ – započeo je svoju izjavu za Gonzaracing popularni Broz koji je u Hrvatskoj poznat kao čovek koji se često oglašava u medijima i svojim kritičkim tekstovima ukazuje i pomaže u rešavanju problema – „Konkretno, prva trka bi trebala biti Malačka 08. i 09. 06. Mislim da je to malo kasno i bilo bi bolje da je prije toga uvrštena neka druga. Druga trka je Slatina 15. i 16. 06. Samo tjedan nakon prve, a u terminu koji se poklapa sa terminom Ilirske Bistrice koja se boduje za PE, PSLO i PHR. Siguran sam nažalost da je to razlog što nitko od vozača iz SLO i HR neće doći na Slatinu. Treća trka je Kruševac koji je u kalendaru SAS-a zaveden u terminu 29. i 30. 06. Na žalost to je termin trke u Cazinu koja se boduje za CEZ prvenstvo. Znači opet će vozači izabrati trku koja nije za kup. Koliko mi je poznato, I Slatina I Kruševac su ove godine mijenjali termin. Zar nitko nije mogao iskoordinirati ovakvu situaciju? Znam da organizatori imaju prohtjeve za određeni termin iz njima znanih razloga. No ako želimo uspjeh jednog zanimljivog projekta, svi bi trebali pokazati više razumijevanja. Najteže je u ovoj situaciji vozačima. Jer bez obzira na termin trke u SLO, koji će sigurno biti u 08. ili 09. mjesecu, neznam što je sa Makedoncima, 06. mjesec je prenabijen raznim trkama. Želio sam ove godine voziti Kup. Mislio sam animirati što veći broj vozača da nastupe na njemu. No u ovoj situaciji to je nemoguće i besmisleno.“

 

Moramo napomenuti da je Brozović još jedan u nizu onih koji podržavaju povratak konkurencije na staze i time vraćanja vrednosti reči Šampion pa odatle i podrška regionalizaciji auto-sporta. Što se konkretnog problema tiče, šta je rešenje? Da li opet da progutamo godinu i pustimo da Kup krene još jedan korak unazad sa nadom da taj korak neće dovesti do toga da padne na leđa. Prilika je takva da je moramo iskoristiti jer je pitanje da li bi posle takvog pada ikada više mogao da se uzdigne. Time bi, smatramo, nacionalni šampionati ostali osuđeni na propast iako to mnogi, slepo zaljubljeni u svoje klase i interese, ne vide.

 

foto: Julius & Auto Skola Remetinec