BRZE VESTI:

Žarko Terzić – Supruga je za sve kriva!

21.02.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Kada ovako počne razgovor kod nas Srba uglavnom je neka nevolja u pitanju. Srećom u porodici Terzić glavna krivica supruge Marijane je činjenica što je dobrim delom zaslužna za Dijamantsku kacigu koja sada krasi njihov dom. Žarko Terzić „podlegao je pritisku“, poslušao svoju tadašnju devojku i nakon gotovo 20 godina bavljenja sportskim automobilizmom ispunio svoj san, postao je Šampion nad Šampionima.

 

 

Žarko Terzić je svoju karijeru započeo 1994-te godine u nacionalnoj klasi sa jugićem naravno. Već na drugoj trci sa šeste startne pozicije dolazi na drugo mesto i osvaja prvi pehar. Tada je kako sam kaže „ušprican“ a dejstvo te droge vidljivo je i dan danas – „Bilo nas je tada u proseku preko 100 u klasi a na trci je startovalo u zavisnosti od propusne moći staze 30-tak najboljih.“ – priseća se Terzić kome je titula 1995-te i 1996-te izmakla za  samo par bodova. Zaluženo, nakon epskih okršaja sa Damirom Osmanagićem, najbolji je bio 97-me i dve naredne godine za redom što mu donosi i prvu Zlatnu kacigu – „Prva i najdraža iz sezona trka u žestokoj konkurenciji. Osmanagića tu definitivno treba istaći.“ U novi milenijum ulazi sa Peugeotom 106 klase N1400 gde se nakon sedam godina jurnjave sa konkurencijom dokopao druge Zlatne kacige. Od 2007-me pa do danas za volanom je Peugeota 306 Super Production – „Bio je to u početku konkurentan automobil ali vremenom konkurencija je bivala sve jača. Uspeo sam, pre svega pripremom automobila da ga održim konkurentnim i evo 2012-te treća Zlatna i Dijamantska kaciga.“ – ukratko je rezimirao svoju više nego bogatu karijeru Žarko Terzić.

 

 

Stanje auto sporta neizostavna je tema ovih dana koja nije mogla da mimoiđe ni Terzića– „Pouke možemo izvući od podela u Crnoj Gori koje još traju a kao posledicu imaju to da su ugasili sami sebe i pored velikog broja kvalitetnih takmičara. Kod nas je slična situacija ali ja sam kao bolju opciju video SAS i mislim da nisam pogrešio. Ne želim nikako da podcenim drugu stranu. Moje mišljenje je da mora doći do neke vrste ujedinjenja jer sport je opao i u broju gledalaca i u broju takmičara. Treba delovati što pre.“ – izneo je svoje mišljenje Terzić.

 

 

Dijamantska kaciga ne znači i kraj karijere i želje za novim pobedama i izazovima. Iako je vrhunac sigurno dosegao Žarko planira i dalje da nastavi da se aktivno takmiči. Posle svake kacige sledila je promena klase na više, ovoga puta na žalost do toga neće doći – „Sledeća stepenica je klasa ST i sa sigurnošću mogu tvrditi da tu klasu neću voziti. Razloga je više. Jedan je taj što moj šurak nastupa u istoj i glupo bi bilo da se nas dvojica trkamo a drugi je finansijski. Klasa je skupa i vidim koliko Mikica odvaja sredstava za takmičenja. Moj plan je da pokušam da prodam automobil a zatim se konačno okušam sa BMW-om u istoj klasi, Super Production. Po kvalitetu vozača i vozila ovo je klasa koja je sigurno po popularnosti zamenila nekadašnji hibrid. Nikada nisam nastupao u vozilu sa zadnjim pogonom a to mi je davnašnja želja. BMW je pravi izbor i ako uzmem u obzir da se privatno bavim servisiranjem ove marke automobila. U tom slučaju bih sa istim vozilom, uz prepravke naravno, pokušao da nastupim i na nekoliko drift takmičenja u inostranstvu.“ – otkriva nam svoje planove za 2013 Terzić.

 

 

Na kraju veliko bravo „krivcu“ Marijani Terzić koja ga je pogurala da krene da se bavi auto-sportom i naravno sve čestitke Žarku kao glavnom akteru i onome koji je na mišiće u klasama u kojima je uvek bilo jake konkurencije sasvim zasluženo stigao do šampionskih odličja.

 

Ceo razgovor sa Žarkom Terzićem pogledajte uskoro u TV emisi ABS Show.