BRZE VESTI:

WRC, Rally Monte Carlo 2013 – Francuzi već slave

13.01.2013

Autor Vlada Sokic

 

 

U danu kada mi ovde u prazničnoj atmosferi ispraćamo staru 2012 godinu, danu kada učesnici Dakar relija prikupljaju snagu za drugo poluvreme, nekako u senci odvijaju se poslednje pripreme za start 81 relija Monte Carlo. Mimo tradicije start je pomeren sedam dana ranije od uobičajenog tako da ćemo morati paralelno da pratimo ova dva takmičenja svetskog renomea.

 

 

Jedan od razloga je i to što je 19-og januara, dan kada se završava ovogodišnji reli i kada će se znati pobednik, dan kada je pre tačno četrdeset godina startovao 42 Monte Carlo reli, prvi reli u novo formiranom FIA Svetskom reli Šampionatu.  Toga dana 19.01.1973. godine na startu iz devet gradova Evrope, 278 posada, među kojima i nekoliko iz Jugoslavije (Palikovic- Svarcer i Pusnik - Frejer, Kresnik, Kolic, Gluhak i Tatalovic) krenulo je na put dug više od 4.500 kilometara sa ciljem da svoje ime upišu zlatnim slovima u istoriju kao učesnici i eventualno prvi pobednici relija za Šampionat Sveta, današnji WRC. Imena tadašnjih asova poput Pinto, Munari, Lampinen, Mikola, Walgegard, Anderson, Altonen i ostali garantovali su spektakl. Čast domaćina branili su pored legendarnog Ragnotia u nejakom Renault 12 Gordini, tri musketara Jean-Luc Therier, Bernard Darniche i Jean-Pier Nicolas za ovu priliku pojačani sa Jean-Francios Piotom i Jean-Claude Andruetom sa svojim suvozačima u moćnim ali pre svega prelepim i dan danas Renault Alpinama A110. Posle višednevne borbe čudesnom vožnjom uz Col-de-Turini posada J.-C.Andruet - "Bishe" spašava čast Francuza, ispija šampanjac na cilju a svoja imena upisuje u anale svetskog relija.

 

 

Na ovogodišnjem reliju posebnu pažnju privući će italijansko - francuska posada sa startnim brojem 73 i podsetiće nas na zlatnu eru relija. Maurizio Verini, prvak Evrope 1975 godine, već zašao u osmu deceniju života ovoga puta ostaće u senci isto kao kada ga je na našem YU reliju te godine po timskom naređenju namerno kasnivši na cilju Marku Alen propustio da pobedi, jer sada već vremešna dama Michele Espinosi – Petit, poznatija kao "Biche", čiji je saputnik u podizanju pobedničkog pehara 1973 godine J.C.Andruet, aktivnim učešćem na takmičenju svetskog nivoa 40 godina posle pobede na istom već pobrala sve lovorike. Uostalom jedna je od samo tri dame (Mouton, Pons pored nje) koje su pobeđivale na WRC relijima.

 

Vratimo se aktuelnom trenutku svetskog reli sporta. Ovogodišnje izdanje Monte Carla bi moglo da nam da odgovore na par pitanja. U prvom redu, koliko je WV uspeo da se spremi i da eventualno ugrozi Citroen u svojoj dominaciji. Poznavajući nemačku tradicionalnu pedantnost i upornost, pojačani sa vrhunskim stručnjacima, kao na primer Sainz-om, mislim da nisu bez šansi. Takođe pratićemo sa uživanjem duel dva Seba. Mladjem Ogieru je ovo prilika da konačno dokaže da je bio u pravu kada je kao drugi vozač nezadovoljan statusom napustio tim Citroena i otišao svojim putem. Neprikosnoveni u poslednjih devet godina stariji Loeb sigurno mu krunu bez borbe neće dati. Ostatak mogućih rivala za podijum sačinjavaju uvek brzi Finci Hirvonen, Latvala i Hanninen, kome je ovo šansa da se izbori za status fabrickog vozača Forda do kraja sezone, kao i Španac Sordo koji je neposredno pred start dobio potvrdu da će to biti u Citroenu. Tu su još iz drugog plana Ostberg, Novikov i Bouffier. Ovako kratka lista favorita je plod odustajanja mnogih proizvodjača automobila, ali to znamo već od ranije, a raduje vest da je Hyundai najavio ucešće od 2014 godine.

 

 

Sreća će pored pametnog izbora guma predstavljati presudan faktor u trošenju desetinki sekunde na brzincima jer ovo je ipak reli Monte Carlo koji se odvija i na rivijeri ali većinom u Alpima. Pratićemo od srede do subote, na žalost bez uobičajenih TV reportaža, dešavanja sa pocetka ovogodišnjeg jubilarnog 40-og WRC-a u nadi i želji da ovaj reli bude još interesantniji i neizvesniji od upravo završenog Janner relija. Šta reći na kraju ovog uvoda osim Srećna Nova Julijanska 2013 godina svim posetiocima našeg portala i foruma a Gaboru u dalekoj Južnoj Americi posebno.

 

Za GonzaRacing portal Vlada SokićIme i prezime
Komentar