BRZE VESTI:

Vožnja u alkoholisanom stanju | Greška koja košta život

21.06.2019

U aprilu prošle godine došlo je do izmena i dopuna u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, te su još tada dosta pooštrene kazne namenjene vozačima koji su pod dejstvom alkohola. Zvanični podaci kažu da se od tada broj saobraćajnih nesreća primetno smanjio, ali i da se vozači ređe usuđuju da sednu u auto ukoliko su konzumirali alkohol.

 

Šta je doneo novi zakon?

Po novom zakonu, kažnjavaju se vozači koji u krvi imaju preko 0.2mg/ml alkohola, dok je prethodnih godina bilo dozvoljeno do 0.3mg/ml. Takođe, za vlasnike probnih vozačkih dozvola važe sasvim drugačija pravila, te kod njih postoji takozvana “nulta tolerancija” na alkohol. Praktično, to znači da će biti kažnjeni svi vozači koji u krvi imaju preko nula promila, bez obzira da li su probnu vozačku stekli pre ili nakon punoletstva.

 

Kazne za vožnju u alkoholisanom stanju oštrije su u svakom smislu i zavise od koncentracije alkohola u krvi vozača. Tako za srednje pijanstvo (0.21 - 0.5mg/ml) možete očekivati novčanu kaznu od 10 000 do 20 000 dinara, ali i 6 kaznenih poena i minimum 3 meseca zabrane upravljanja vozilom. Za teško pijanstvo (0.81 - 1.2mg/ml) moraćete da izdvojite između 20 000 i 40 000 dinara, a ovaj prekršaj donosi vam i 8 kaznenih poena, kao i minimum 4 meseca zabrane. Teško pijanstvo (1.21 - 1.6mg/ml) i veoma teško pijanstvo (1.61 - 2.0mg/ml) podrazumevaju istu novčanu kaznu koja iznosi od 100 000 do 120 000 dinara, kao i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od minimum 8 meseci. Međutim, kod teškog pijanstva očekuje se 9 kaznenih poena, dok je kod veoma teškog pijanstva broj kaznenih poena povećan na 14.

 

Najviše saobraćajnih nesreća za Novu godinu

Statistike kažu da su Nova godina i dani oko božićnih praznika periodi u kojim se desi najviše saobraćajnih nesreća i u većini slučaja su izazvane pijanstvom vozača. U prva dva dana 2019. godine zabeleženo je čak 90 saobraćajnih udesa, a tom prilikom na trežnjenju je zadržano pet osoba koje su imale koncentraciju alkohola iznad 1,20. Baš iz ovog razloga, u ovim danima u gradu postoji pojačana kontrola saobraćaja u kojoj je akcenat na alko-testiranju.

 

Najviše saobraćajnih nesreća izazovu mladi

Kada je u pitanju vožnja u alkoholisanom stanju, nesumnjivo najveći broj nesreća događa se mladima koji se vraćaju iz izlaska. Klubovi i diskoteke omladini nude zabavu koja podrazumeva i konzumaciju alkohola, što dovodi do toga da se vikendom na ulicama može sresti veliki broj pijanih vozača. Ovo je naročito loša kombinacija, jer alkohol udružen sa neiskustvom šofera dovodi do veoma rizičnih situacija koje se mogu završiti fatalno. Samo nekoliko prethodnih godina bili smo svedoci velikog broja saobraćajnih nesreća u kojima su život izgubili mladi ljudi na povratku iz noćnog kluba.

 

U takvim prilikama svakako se preporučuje da ne sedate u vozilo ukoliko ste konzumirali alkohol. Za povratak kući možete koristiti usluge taksi vozila, ili, ukoliko ne želite da svoj auto ostavljate u gradu, možete angažovati i privatnog vozača. Danas postoji nekoliko firmi koje se bave ovom uslugom, a prednost ovakvog tipa prevoza je što do doma stižete u sopstvenom vozilu. Cena gotovo da se ne razlikuje od one koju plaćate za taksi prevoz, a zasigurno je neizmerno manja od vrednosti vašeg sopstvenog života.