BRZE VESTI:

USKORO STARTUJE BALTCC

17.09.2013

 

Ako već regionalni savezi nisu sposobni ili u mogućnosti da u životu održe jedan kup da li će to poći za rukom privatnoj inicijativi? Da li će kada regionalni KUP bude nečiji a ne svačiji i ako još dodamo da u tome nečemu pobednici dobijaju kakvu-takvu finansijsku nadoknadu (takođe obećanu pa ukinutu od strane regionalnih saveza u pokojnom KUP-u) i medijsku promociju, nešto realno promeniti na bolje? Nakon silnih krahova i blamova, neorganizacije i dezorganizacije, nismo optimisti u prognozi ali inicijativa koja dolazi iz Bosne i Hercegovine nudi nam upravo gore navedeno, regionalni KUP na kružnim stazama u privatnoj režiji pod nazivom Balkan Touring Car Cup ili skraćeno BALTCC.

 

Iza celog projekta stoji agencija Racemasters iz Banja Luke ili u prevodu Božo Erak, jedan od mlađe garde funkcionera na prostoru Balkanu. Koncept nije nov i u stvari predstavlja, bar na papiru, unapređenu verziju regionalnog KUP-a. Ono što je zanimljivo pored nagrada i obećane promocije su i nove grupe vozila. Ali da ne pričamo previše o detaljima, opšta pravila BALTCC-a možete pročitati u dokumentu koji prilažemo na dnu ovog teksta a mi Vam prenosimo šta šta o celom projektu kaže idejni tvorac istog, Božo Erak - "Ideju i uporište sam našao u posmatranju funcionisanja auto sporta u svijetu uz poređenje sa situacijom u državama Balkana preslikavajući sva dobra svjetska rješenja u ovaj projekat i sagledavajući manjkavosti dosadašnjih sistema takmičenja na ovim prostorima. Trke moraju prestati biti samo trke nego moraju postati eventi tj. jedan kotrljajući show koji će biti zanimljiv i primamljiv medijima, publici, vozačima, sponzorima i svim zainteresovanim stranama. Mora se vratiti sjaj i masovnost kružnima auto trkama koje su tradicionalno uvijek bile dobro prihvaćene u našim sredinama i pored regije EX YU uključiti što više okolnih država jer će kvantitet iz starta stvoriti kvalitet i težinu titule prvaka BALTCC na kraju sezone. Dokazati da se radom i zalaganjem mogu rušiti sve barijere i prepreke u svim smislovima vezane za sport i ne baviti se politikom u sportu i ne razdvajati takmičare na ove i one nego na one koji ispunjavaju ili ne ispunjavaju uslove definisane pravilnikom."

 

 

Da se radi o ozbiljnom projektu govori i činjenica da je Erak već za kraj oktobra najavio press konferenciju na kojoj će predstaviti partnere-organizatore i kalendar za sezonu 2014 - "Pregovori su intenzivni i tražimo nove i atraktivne lokacije. Sva ozbiljna prvenstva u svijetu su nastala privatnom inicijativom. Takođe u svijetu je normalno da auto sport crpi novac iz privrednih potencijala pogotovo iz industrije vezane za automobile. Pored toga želja mi je da svi mogu da se trkaju zajedno na istom "bojnom polju" bez uplitanja pitanja kom savezu neko pripada itd. Mi smo u stvari jedan novi oblik pristupa auto trkama na ovim prostorima a razlike će se uskoro moći uvideti." - poručio je Erak u izjavi za GonzaRacing portal.

 

OPSTI PRAVILNIK BALTCC-a