BRZE VESTI:

Upoznajmo CEZ 2013

24.04.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Na konferenciji za novinare koje je Milovan Mikica Vesnić upriličio u ponedeljak u prostorijama Medija centra dokazao nam je da pre svega kolege novinari pa samim tim i šira automobilistička javnost, uključujući tu i vozače, nije previše upoznata sa šampionatom Central European Zone na kružnim stazama. Misterija su klase, vozači, način takmičenja i bodovanja, kalendar, staze ... Da bi sebi, a i drugima, olakšali praćenje sezone 2013, u kojoj će u okviru ove serije na kružnim stazama po prvi put nastupiti nekoliko predstavnika Srbije, nije nam bilo teško da uradimo domaći zadatak.

 

 

 

FIA Centralno Evropsku Zonu (CEZ) sačinjavaju automobilistički savezi Austrije, Italije, Slovačke, Češke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske,  Slovenije, Makedonije, Poljske, Crne Gore i naravno Srbije, ujedinjeni u cilju stvaranja jakog šampionata. Pod pokroviteljstvom Svetske Automobilističke Organizacije (FIA) takmičenje je od 2003-će godine pa do danas, od Zone, preko Trophy-a stasalo do zvanja Šampionat. Na čelu FIA CEZ-a trenutno se nalazi Hrvat Zrinko Grgurek a cela logistika i sekretarijat je u Austriji u prostorijama njihovog saveza, OSK. Pod patronatom FIA CEZ-a danas se voze šampionati u disciplinama krug, reli, brdo, endurance, kros-kantri, slalom, karting i reli-kros.

 

 

Pavle Komnenović, Zoran Kastratović, Milovan Mikica Vesnić i Rudi Pešović  u sezoni 2013 nastupaju u šampionatu na kružnim stazama u najbrojnijoj klasi-diviziji do 2000ccm koja je nazvana D4-2000ccm (zajedno klase E1, N, A, Kit cars, ST, SP, S2000, ETCC, H i F sa ograničenjem u težini, minimalno 900kg, i atmosferskim motorom kao obaveznim). Pored ove klase postoje još tri, do 1600ccm (novouvedena), do 3500ccm i preko 3500ccm. U sezoni koja traje od aprila pa sve do oktobra meseca predviđeno je čak deset trkačkih vikenda a na svakom će se voziti duple trke u terminima subota-nedelja što daje impresivan zbir od čak 20 takmičenja u sezoni. Svakog takmičarskog dana biće održan po jedan trening u trajanju od 30 minuta i jedna trka dužine 50-100km (u zavisnosti od organizatora). Ovo nas dovodi do zaključka da kompletna sezona CEZ-a košta više nego ona u ETCC-u, posebno ako se uzme primamljiv nagradni fond ovog kupa koji puni džepove vozača nakon eventualnog dobrog rezultata. Najveći problem naših vozača, da se u većem broju priključe Borkoviću, trenutno je nedostatak sredstava za nabavku modernijih S2000 automobila koji se voze u ETCC-u. CEZ se tako nudi kao logična alternativa jer je organizator smanjio broj klasa i omogućio šarenilu vozila da nastupa. Broj trka u kalendaru ostavlja i nešto mesta za taktiku i matematiku. Ovo je jedini šampionat u Evropi u kome danas možete videti okršaje još uvek aktuelnih S2000/ETCC automobila sa prototipovima klase E1 ili bolidima STW što svemu daje posebnu draž. U zbir plasmana ulaze sve trke bez ikakvog odbijanja. Takmičenja se održavaju na najpoznatijim stazama ovoga dela Evrope na kojima se voze i naprestižnijije svetske serije Formula 1, WTCC i GT.

 

 

Što se same konkurencije tiče ona dosta zavisi od staze do staze. Najveća gužva je na trkama u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj a ubedljivo najmanja u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Više je razloga za to a prvi je sigurno ne postojanje pravog autodroma ali i udaljenost postojećih staza od žemalja koje imaju najviše učesnika u seriji, a to su gore nabrojane. U svakom slučaju u diviziji se uvek okupi preko 20 vozila od kojih se minimum 5-6 ozbiljno trka. Zanimljivo da je dosta vozača koji ove godine nastupaju u ETCC-u poteklo baš iz CEZ-a. Mladi Mato Homola je bio Šampion serije 2011-te dok se aktuelni lider ETCC-a, Čeh Peter Fulin nije baš proslavio svojim nastupima.

 

 

U svakom slučaju u pitanju je šampionat u kome vozači iz Srbije mogu da računaju na visok plasman. Naš jedini problem su i dalje finansije i samim tim ne poznavanje staza. Ipak srpski predstavnici, pre svih Mikica Vesnić, odlučni su da ove godine istraju u cilju da centralnoj Evropi pokažu vrhunsku vozačku školu i pripremljenost automobila sa ovih prostora. Poželimo im sreću već ovog vikenda.

 

Kalendar takmičenja CEZ Championship 2013:

  • 27-28. april - Hungaroring, Mađarska
  • 11-12. maj - A1 Ring, Austrija
  • 01-02. jun  - Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • 15-16. jun – Panoniaring, Mađarska
  • 22-23. jun – Poznan, Poljska
  • 06-07. jul – Salzburgring,  Austrija
  • 10-11. avgust – Most, Češka
  • 24-25. avgust – Slovakiaring, Slovačka
  • 14-15. septembar – Brno, Češka
  • 05-06. oktobar – NAVAK, Srbija