BRZE VESTI:

U ŠANGAJU BORKOVIĆ STARTUJE DVANAESTI

11.10.2014

 

Srpski automobilista Dušan Borković startovaće na nedeljnim trkama Svetskog šampionata turing automobila (WTCC) u Šangaju iz šestog reda. Vozač Chevrolet Cruze #98 napredovao je u odnosu na prošli trkački vikend u Pekingu, kada je imao udes, a njegov automobil pretrpeo znatna oštećenje. Ohrabruje i činjenica da je as NIS Petrol by Campos Racing tima na drugoj stazi u Kini bez problema izborio drugu rundu kvalifikacija.

 

Pančevac je svoj najbrži krug izvezao u prvoj rundi u vremenu 1:50.867, da bi u sledećem ciklusu kvalifikacija bio nešto sporiji.Razlog svakako leži u tome što Borković i njegov tim nisu želeli da eksperimentišu sa podešavanjem automobila, pa su u kvalifikacije ušli sa set-apom koji su uspeli da nadju za kratko vreme na ovoj stazi dok su otklanjali kvarove zbog sudara u Pekingu. Duca je najviše poteškoća imao u prvom sektoru, gde je imao najsporije vreme u odnosu na druge svoje sektore, ali je zato u drugom bio najbrži od svih Ševroleta. Borković i njegov tim i na ovom vikendu plaćaju veoma skupu školu, s obzirom na velike finansijske troškove, ali su i u Šangaju stekli neprocenjivo iskustvo koje će ih znatno poboljšati za sledeću sezonu.

 

Kada se tome doda da je automobil posle sudara popravljen u rekordno brzom vremenu, kao i novi kvar i tek jedno testiranje set-apa automobila za Šangaj, Borkovićev nastup u kvalifikacijama i plasman na 12. poziciju daje još više na rezultatu.

„ Ni tim ni ja nismo hteli previše da rizikujemo jer nije bilo vremena da se auto istestira u pravoj meri na ovoj stazi. Start iz šestog reda me ohrabruje, iako žalim što se nisam domogao 10. pozicije, koja bi mi na drugoj trci donela start sa čela. Znam da mogu još brže, ali sam svestan da drugi faktori preovladavaju u kombinaciji sa ostalim, veoma iskusnim, bogatijim i bolje pripremljenim timovima“- rekao je Borković posle kvalifikacija.

 

 Ranije danas, tokom prvog treninga Borković je izleteo i malo oštetio prednji karbonski deo. Automobil, koji je pretrpeo velika oštećenja u Pekingu od posledica sudara s Minihom, sada se ponaša bolje ali daleko od savršenog. Kvarovi su uklanjani sve do kraja FP2, i bilo je pitanje kako će se automobil ponašati u kvalifikacijama. Tim je bio presrećan što nije bilo kvarova na automobilu, ali rezultat je morao da trpi zbog manjka vremena za testiranje razlicitih set upa. Takodje, Borković ni u jednom momentu nije imao firung, zavetrinu automobila ispred sebe, a to je na ovoj stazi jako bitan faktor koji može da donese i 0.6 sekundi bolje vreme u ukupnom merenju kruga.

 

Nakon ostvarnenog 12. vremena na prvom slobodnom treningu, Borković je u drugom završio sa osmim najboljim vremenom i bio drugi najbrži Chevrolet na stazi posle Huga Valentea.

 

Prva trka na programu je u nedelju u 08:40 časova po srednjoevropskom vremenu, druga jedan sat kasnije uz direktan TV prenos na kanalima RTS 2 i Eurosport.

 

Dušan Borković je posle devet trkačkih vikenda u WTCC osvojio 17 bodova. 


maxim
11.10.2014 16:47
Znači lakša povreda je sanirana i neće uticatina njegov nastup u Šangaju?

Ime i prezime
Komentar