BRZE VESTI:

TODOR STAMENKOVIĆ - INTERVJU + Video

11.08.2011

 

Todora Stamenkovića Tošu malo ko od ljubitelja automobilizma u Srbiji ne zna, što zbog atraktivnih vožnji što zbog atmosfere koju pravi gde god se pojavi. On čak ni u kolima ne može da miruje dok vozi, nego pokušava da animira publiku. Poslednji primer za to je kružna trka u Banja Luci. 

 

Todor Stamenković je ime stekao na reliju, najtežoj, najkopmlikovanijoj i najskupljoj disciplini, ali se sada latio kruga.  Zaustavio je projekat sklapanja Renoa Clia za klasu N3 i ove sezone vozi kružne trke i to najmasovniju klasu mali N.

 

Prvo moramo da te pitamo koliko je bilo teško pozajmiti ili rentirati auto od Bratislava Jovanovića Bate? Razumljivo je da ste vi stari prijatelji, ali malo nam pojasni koliko je komplikovan proces pozajmljivanja kola, gledano sa aspekta šta ako se ošteti i slicno?

 

 

Ovo pitanje je maltene suvišno. Bata i ja smo stari drugari, na trkama smo prošli svašta zajedno tako da oko toga da se malo zabavljam sa autom nije pravio pitanje.  Jedini problem je činjenica da je Bata ozbiljno počeo sa trkanjem i smetalo bi mi da mu na neki način pokvarim planove, odnosno da nešto na kolima otkaže.  Za sada je efekat kontra. Uspeo sam da mu malo ubrzam auto uz pomoć našeg tjunera i drugara Trovača i mehanicara Žileta, tako da se nadam da će Bata na predstojećem Serbian reliju da pokaže šta zna, a to je ja mislim dosta.

 

Dugo godina unazad brojnost takmičara u svim klasama na reliju je skromna. Koliko ti prija da se na kružnim trkama trudiš da iza sebe ostaviš njih dvadesetak sa kojima zajedno startuješ?

 

Ovo pitanje traži odgovor na  4-5 strana, ali pokusaću da budem kratak. U pravu si da je u reliju generalno stanje loše, malo takmičara, malo novca za tu zahtevnu disciplinu, ali je reli i dalje moja disciplina. Stvarno smatram da je nekoliko puta lakše spremiti auto, odvozati i završiti bilo koju kružnu trku nego najkraći i najlakši reli. Ne mogu da kažem da mi se ne sviđaju kružne trke, našao sam zabavu čak i u pokušajima da poboljšamo vozilo jer sam u Kragujevcu video koliko u stvari znači imati top spreman auto. Zabavno je i voziti se u gužvi sa onoliko yugica na stazi gde možes da posmatraš protivnika i njegovu vožnju, jer takvo iskustvo na reliju nisam imao.

 

 

Pošto si vozio u karijeri mnogo jače automobile od yuga, a opet današnji majstori su i od yuga napravili solidnu trkačku spravu. Kakav je tvoj utisak o yugu kao trkačkom automobilu?

 

Yugo mali N je na mene ostavio odličan utisak. Auto zbog jako skromne snage ima vrhunsko ležanje, a kompletan utisak kvare jedino komercijalne gume koje nisam navikao da vozim na takmičenjima pa sam morao malo da se prilagodim. Dakle, jako spor auto, ali zbog brojnosti i izjednačenosti svih u klasi vrlo, vrlo zabavan za vožnju.


Ove godine si neposredne duele vodio sa Miljkovicem, Dobrotom, Cvetićem, Jankovićem, ko ti je od njih zadavao najveće muke?

 

Od svih konkurenata koje si nabrojao ne mogu nikog da izdvojim. Nidža Miljković izrasta u ozbiljnig takmičara, Bane Cvetić je odlično vozio i samo zbog one greške u prvom krugu sam ga tako lako obišao, inače mislim da je pravio odlična vremena u trci i da ne bi bilo tako lako obići ga. Takodje sve najbolje mislim i o Dobroti i Jankoviću, momci imaju dovoljno iskustva da se voze u vrhu, i pitanje je sportske sreće ko će biti brži.

 

Da li si razmišljao nekad o tome sa kim bi voleo da se potrkaš u malom N-u ?

 

Hahaha sa ovim pitanjem kao da mi citaš misli jer sam upravo u postupku nagovaranja Dike Zečevića da rentira neki mali N za sledecu BL,  a naravno da bih voleo da dođu neka bolja vremena pa da mi seniori napravimo spektakl na nekoj trci.

 

Sledeća kružna trka je na stazi Grobnik u Hrvatskoj, imao si priliku da budeš tamo, ali naravno ne sa automobilom koji ćeš voziti. Šta očekuješ od trke na Grobniku i koliko očekuješ  takmičara da će skupiti finansije da se pojave tamo?


Trka na Grobniku me veoma privlači iz razloga što će to biti možda i jedina šansa za mnoge od nas da vozimo na pravom autodromu i to mi je jedini motiv da idem da vozim ovu trku. Nikada nisam prošao stazu automobilom ali se radujem trci iako mislim da neće biti mnogo nas koji ćemo na tu trku otići. Naravno svima je jasno da yugo sa komercijalnim gumama na onakvoj stazi i specijalno grubim asfaltom neće imati baš mnogo da ponudi, ali poklonu se u zube ne gleda.

 

Da li ćes sem kruga voziti jos nešto ove godine, neki reli, neku brdsku trku?

 

Nemam u planu da vozim ništa osim kruga ove godine, prvenstveno zbog finansija. Moj automobil za reli takmicenja planiram bez žurbe da sklopim za sledeću sezonu, tako da to bude kvalitetno urađeno, jer smatram da sada u toj klasi voze najjaši takmišari srpskog relija, i jasno je da sve mora da bude top spremno za uspešno takmičenje.

 

 Ime i prezime
Komentar