BRZE VESTI:

Stojić – NAVAK će uskoro postati pravi autodrom

11.04.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

I pored otkazivanja organizacije od strane GM Racing-a, Srpski Auto Savez ne planira nikakvo otkazivanje niti pomeranje termina takmičenja koje po planu treba da zatvori sezonu kružnih trka u Srbiji, regionu i Centralnoj Evropi. Šta više Dejan Stojić kao generalni sekretar SAS-a najavljuje da će saradnja saveza koji je nosilac FIA licence i porodice Alvirović rezultirati u narednim godinama transformacijom NAVAK-a u ozbiljan autodrom.

 

 

„Trka ide po planu.“ – jasan je Stojić u izjavi za GonzaRacing – „Naša obaveza kao saveza je da što više trka pravimo u Srbiji pre svega zbog sponzora, takmičara, klubova i najvažnije publike. Meni je krivo što Pešović nije lično bio da se uveri u konfiguraciju staze nego je dobio polu-informaciju od  trkača koji nisu kompetentni za takve zaključke. Mogu samo da Vas podsetim kakva je odbojnost takmičara bila kada je trebala prvi put da se vozi trka u Batajnici pa posle prve održane svi smo se otimali da dobijemo termin organizacije na batajničkom aerodromu.“ Sekretar se posebno osvrće na saradnju sa porodicom Alvirović i SAT Medija grupom – „Ono što mnogi ne znaju je činjenica da stazu na korišćenje dobijamo potpuno besplatno što je u današnjim uslovima teško za poverovati. Ja ne kažem da je staza NAVAK autodrom kakav je Grobnik ali je to najbolje što mi imamo u Srbiji. Ja se nadam da ćemo uz dobru saradnju sa porodicom Alvirović podići nivo kružnih auto trka u Srbiji i u nekom budućem periodu poraditi na propratnim objektima koje staza NAVAK zaslužuje. Nama je najlakše bilo da skinemo odgovornost sa sebe i prebacimo na GM Racing. Svesni smo da taj finansijski deo moramo sami da iznesemo ali da je interes celog sporta bitniji od pojedinačnog interesa. Kao što je gospodin Pešovic već naveo, mi nismo nikom zabranili da organizuje trku u Banjaluci samo smo smatrali da trka koja se buduje za KUP i CEZ ispred Srbije mora i da bude u Srbiji. Oni su mogli da je prave za otvoreno prvenstvo Srbije ali to im očigledno nije bilo dovoljno, na moju veliku žalost.“

 

 

Srećom, po svoj prilici se neće ponoviti situacija iz prošle sezone kada je SAS u poslednjem trenutku ipak morao da otkaže trku zbog nesuglasica sa Vojskom Srbije pa će domaća publika konačno moći da uživa u jednom internacionalnom takmičenju na kružnim stazama. Istina, kako će sve to izgledati na NAVAK-u ostaje da vidimo ali raduje spremnost na saradnju vlasnika staze i saveza da postanu ozbiljni partneri koji bi u budućnosti u Srbiju mogli da dovedu i neke još ozbiljnije serije. Ono što je neoborivo je da NAVAK trenutno jedini ima potencijal da se proglasi autodromom i da to treba što pre iskoristiti.