BRZE VESTI:

SAS – Preliminarni kalendar za sezonu 2013

27.01.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

U drugu sezonu postojanja Srpski Auto Savez ulazi ponovo kao nosilac FIA licence AMSS-a i regionalnog FIA KUP-a. Već sada, krajem januara, upoznati smo sa preliminarnim kalendarom što je za srpske pojmove do skora bilo nepojmljivo. Sitnih izmena će sigurno biti, jedna je već najavljena, ali vozači i njihovi timovi već mogu da počnu da planiraju svoje aktivnosti za sezonu 2013.

 

 

Kružne trke – Na programu su četiri dupla trkačka vikenda sa ukupno osam trka. Ovoga puta u kalendaru je samo jedna Banja Luka (BIHAMK) a novost je dupli Grobnik (HAKS). Kao što je GonzaRacing već najavio trkačke automobile po prvi put na takmičenju videćemo na potpuno novoj stazi Nacionalne Vozačke Akademije (NAVAK) u Subotištu. Trke će organizovati SAS i GM Racing a termini koje trenutno vidite, kako nas je obavestio sekretar SAS-a Dejan Stojić, biće pomereni za jednu nedelju zbog sinhronizacije sa hrvatskim savezom. Sve četiri trke istovremeno biće bodovane i za regionalni KUP Bezbednost na putevima. Na žalost moramo primetiti da ponovo nema organizatora iz Crne Gore čiji je savez i dalje deo ovog takmičenja. Hrvatska, BiH i Srbija ostaju okosnica ovog takmičenja.

 

 

Brdske trke – Kao najjeftinija disciplina, kako organizaciono tako i vozački, brdski šampionat bi mogao najviše da profitira u sezoni 2013. Na programu su ponovo dve Avale (SAS i Real Motorsport), Kruševac (Sprint) i Slatina (BIHAMK). Datum trke u BiH biće objavljen uskoro. Novost je trka na Kopaoniku za koju još uvek nemamo preciznih informacija gde će se voziti ali je upisana i u kalendar CEZ-a. Što se KUP-a tiče u kalendaru će svoje mesto naći još neka takmičenja iz okruženja, prvenstveno Hrvatske, a pominje se ponovo i famozni Kotor. Na žalost komplikovana situacija između dva crnogorska saveza može dovesti do toga da zabrana organizovanja takmičenja od strane CGAMSK-a i dalje ostane na snazi pa i da na brdskim stazama ponovo ostanemo bez organizatora iz CG.

 

 

Reli – Reli sport kao disciplina i dalje se grčevito bori za opstanak u Srbiji. Tri takmičenja su realno dovoljna uz naravno dupli Srbija reli koji će se po svoj prilici iz Beograda pokunjeno preseliti ponovo negde u provinciju koja, videli smo, ima više sluha i razumevanja. Tu činjenicu potvrđuju i organizatori BG relija koji svoje takmičenje sele u okolinu Lazarevca. Zlatibor reli čeka svoje drugo izdanje pod dirigentskom palicom Užice reli tima. Na žalost konkretnije informacije, tipa detaljnog itinerera, ova tri relija za sada nemamo. Od regionalizacije „kraljice automobilizma“ i dalje nema ništa ali je zanimljivo da su Hrvati na zvaničnoj FB stranici Croatia relija već najavili razmenu ovog takmičenja sa jednim iz Srbije. GonzaRacing Vas je o toj inicijativi već obavestio ali istini za volju zamena je trebala biti „obavljena“ na nivou jednodnevnih relija (BG reli - reli Dugo Selo, kao jedna od opcija). To nam je potvrdio i sam sekretar SAS-a a da li je reč o nesporazumu saznaćemo uskoro jer u narednim danima hrvatska delegacija dolazi u Beograd na konsultacije i dogovor. Croatia reli koja je i ove godine deo nikada jačeg Šampionata Evrope najmanje odgovara srpskim automobilistima. Dvodnevni reli u kombinaciji sa strogim pravilima FIA realno je preskup za 99% naših relista.

 

LINK - KALENDAR SAS 2013Ime i prezime
Komentar