BRZE VESTI:

POMIRENJE ILI ... ?

25.09.2013

 

Nagli obrti i promene stavova i mišljenja postali su uobičajena praksa u Srbiji te i autosport ne može da odskoči iz tog klišea. Sada smo svedoci situacije da smo pre samo nekoliko dana dobijali saopštenja da je razdor između saveza toliki da je saradnja nemoguća a sama koncepcija i ideje u kom pravcu autosport treba da ide totalno su se razmoilazile. Oba saveza na mišiće organizuju po jednu kružnu trku u Srbiji te "curi" i vest da će se obe voziti zajedno. To zajedništvo je za sada samo privid jer će svako "vaditi" bodove za sebe iz generalnog plasmana te peharima kititi svoje članove. U prevodu, u Kragujevcu (06.10.) i Batajnici (12.10.) očekuju nas dupli trkački vikendi na kojima bi, bar na papiru, trebalo da se okupi kompletan srpski "krug", plus najavljeni gosti iz okolnih zemalja.

 

Paradoks je utoliko veći jer je činjenica da je mesto gde će proces "pomirenja" započeti Kragujevac, grad čiji su takmičari poznati kao "tvrda struja" SAKSS-a, pre svega zbog velikog broja vozila klase 1 i 2 na čiju budućnost u SAS-u i nisu gledali sa previše optimizma. Gledajući sa strane ne možemo da se odupremo utisku da je ipak preovladala "matematika" a ne neka prevelika želja za ujedinjenjem i da u suštini profitiraju oba saveza. Srpski Auto Savez će uz organizaciju samo jedne trke ipak moći da se pohvali da ima održan šampionat na kružnim stazama dok SAKSS sa druge strane može da "odahne" jer obećane trke u Kovinu i Kraljevu zamenjuje Batajnica pa se i oni mogu podičiti da uspešno privode godinu kraju. 

 

Kako god licemerno bi bilo ne pohvaliti inicijativu, pre svega zbog ljubitelja automobilizma koji su izgubili svaki nadu da će neko "kvalitetno" trkanje na kružnim stazama pogledati na domaćim terenima. Sa druge strane sve treba uzeti sa dozom rezerve i pogledati kako će ova ideja funkcionisati u stvarnosti. Dva šampionata, dva saveza, dve tehničke komisije ... jedna staza, jedna trka i eksplozija adrenalina. Možda i previše mogućih problema u najavi ali možda i početak pomirenja i ujedinjenja u novu asocijaciju kao jedino rešenje i prvi korak ka nečem boljem.