BRZE VESTI:

Otvoreno pismo AMK Drakić Racing

05.03.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Danas je u našu redakciju stigao mail od prvog čoveka AMK Drakić Racing-a, Igora Drakića koji je osetio da je trenutak da se javnosti obrati ispred svog tima. Podsetićemo Vas da je u sezoni 2012 Drakić Racing osvojio drugo mesto u konkurenciji klubova na reliju a u ulozi organizatora debitovao na brdskoj trci Avala. Igor je izuzetno aktivan i na forumu našeg portala ali je sada odlučio da se zvanično obrati i skrene pažnju na neke, po njemu, bitne propuste. Pismo Vam prezentujemo u celosti.

 

Drakic Racing AMK je u sezoni 2012 osvojio 2. mesto u reli šampionatu Srbije, zaslugom takmičara i ličnim finansijama vlasnika AMK, kao i sponzorima kluba, kompaniji P.E.C.S. doo, Mitsubishi Goldyco d.o.o, g.James G.Herne-u iz DAI USA projekta, Zavodu za zavarivanje iz Beograda, Elektrotehničkom Institutu Nikola Tesla iz Beograda, pravnoj pomoći Karanovic & Nikolic & Gannon SE Europe, kompaniji AWLL i ostalima koji su nas od samog osnivanja 2009-te pomagali i imali razumevanja za naše odbijanje bilo kakve saradnje sa SAKSS-om iz dobro poznatih razloga.

 

Lično, kao vlasniku AMK, drago mi je da je Srpski Auto Savez u prvoj godini postavio dobre temelje novog načina funkcionisanja auto sporta u Srbiji. Takođe, drago mi je što sam imao priliku da dugo vremena "zabavljam" čitaoce GonzaRacing foruma svojim postovima na jedan neformalan način, ali kada je počela sezona 2012 sebi sam stavio ograničenja u načinu komunikacije, najviše zbog organizacije kojoj pripadamo i samih takmičara, članova kluba.

 

Tokom sezone mojim takmičarima sam čak savetovao da nastupe i za SAKSS, za neki od njihovih klubova na najavljivanim besplatnim trkama u CG jer je svaki trkački kilometar dragoceno iskustvo. Nažalost, CG nije bila u stanju da svoje dogovore poštuje.

 

Najlepsi trenutak za nas je bila brdska trka Avala u maju 2012. SAS je svo vreme vršio strogu kontrolu pripremnih radnji sa naše strane, sve je funkcionisalo besprekorno, trka je startovala u minut tačno, izbor direktora je bio zaista dobar i logično da smo imali odličnu posetu, nijedan incident od strane takmičara, zahvaljujuci Direktoru Trke, Andreju Kulundžiću i Dejanu Stojiću.

 

Takođe, organizacija dodele priznanja od strane SAS je nezaboravno lep trenutak. Dodele zasluga za postignute rezultate u šampionatu auto sporta Srbije, jer realno oslikava situaciju auto sporta, pa su i priznanja sa težinom.

 

Sezona 2013, koja je pred nama, kad su u pitanju discipline koje nas interesuju, brdo i reli, kada je rally u pitanju, nisu jasno definisane ni kalendarski, ni takmičarski. Našedrugo mesto iz prethodne sezone mi daje za pravo da dam opservaciju sa razlogom. Tri meseca pred Srbija Rally sve visi u vazduhu, pomera se datum što ne dolazi u obzir jer rally nije o`ruk disciplina ni u kom smislu. Izbor starta i lokacije održavanja je apsurdan u trenutku kada samo 18% zaposlenog stanovništva  redovno prima platu. (izvor info Rep.Zavod za Statistiku), nezaposlenost ide ka rekordu, a penzioneri su sa najstabilnijim primanjima. Umesto da se ide ka realnim troškovima za obraćanje sponzorima, ponovo će se ići ka "daj mi mama, daj mi tata, Hvala Savu vulkanizeru". Činjenica da smo uvršteni u takmičarske kalendare zemalja u regionu (regionalizacija ovog sporta) nas ovakvim ponašanjem vodi ka tome da budemo priređivaci nezaboravnih krkanluka, umesto nadmetanja sa jakim protivnicima iz inostranstva.

 

Pitanje: Iz kog razloga se ne vozi istom trasom kao i prethodni, kad imamo važecu dokumentaciju, znamo greške i mogu da se isprave.

 

Lično, želim Uzice Rally Team-u uspeh veći nego sebi jer je Užice oduvek jake takmičare davalo. Mirković je trenutno najveći talenat i želim mu puno uspeha. Gospodinu Jevtiću, koji u ovom trenutku nešto radi oko rally-a treba pružiti punu podršku u svakom smislu. Zaista će mu trebati koliko ništa ne zna! Rally je isuviše skup sport da bi bio dat u ruke amatera.

 

Ko god da mi zameri, slobodno. Nek izdvoji lična sredstva za sezonu, preživi Taru, trči da pomogne svima i istrpi sva poniženja bez kukanja.

 

Pozdrav

Igor Drakic