BRZE VESTI:

OFFROAD - 9. BEOGRADSKI RELI DŽIPOVA

21.10.2013

 

tekst i foto: Ljubomir Ivanović


Planinarski dom „Čarapićev brest“ na Avali bio je tradicionalno mesto okupljanja učesnika događaja pod nazivom 9. Beogradski rally 2013.Učestvovalo je više od 30 posada iz svih krajeva Srbije podeljenih u dve osnovne klase, „hard“ i „soft“, pri čemu su prvi specijalno prepljavljeni džipovi sposobni da savladavaju i najteže prepreke. I u drugoj klasi vozila su prepravljena i sposobna za savladavanje težih prepreka, ali ne toliko, a oni su podeljeni u tri klase prema zapremini motora, I klasa motori do 2500 ccm zapremine, II klasa od 2500 do 3500 ccm i III klasa motori preko 3500 ccm zapremine, bez obzira da li su dizel ili benzinski motori.

 

 

Prvog dana vikenda svi učesnici su se vozili kroz teško pristupačan teren na Avali i okolini da bi otišli na specijalni ispit u blizini auto pijace kod Bubanj potoka. Specijalni ispit je posebno odabran za učesnike jedne i druge klase. Za učesnike klase „soft“ on je duži, vozi se brže, ali je isto tako prilično zahtevan. Za učesnike klase „hard“ on je izuzetno težak, sa puno vode, blata, stena, uspona. Čini se da je prosto nesavladiv. To je ispit za tehniku, vozila, za motor, gume, posebno sajle. To je ispit i za posadu, veštinu vozača i posebno veštinu suvozača. Svuda je puno vode i blata i suvozač bez oklevanja mora da gazi po vodi i blatu, da se vere po stenama kako bi negde zakačio sajlu i uz pomoć čekrka pomogao da se izvuče vozilo. Tu su i glasni saveti posmatrača. Na najtežim mestima sa svojim sajlama pomagali su jedna dizalica i jedan džip.

 

 

U nedelju specijalni ispit vožen je ispod „Čarapićevog bresta“, takođe posebno za jednu i drugu klasu. Za „hard“ klasu je bio specijalno zahtevan za tehniku, posebno sajle. Skoro vertikalno spuštanje, blatnjavi potok, zatim skoro vertikalni uspon, na istom mestu spuštanje, opet potok, voda, blato, pa opet uspon. Neke sajle nisu izdržale. Za „soft“ klasu brza vožnja kroz brdovit teren između stabala sa puno skokova.

 

Izuzetan događaj koji je protekao u drugarskoj atmosferi ljudi koji sa puno truda i ljubavi propremaju svoja vozila. Da je događaj medijski više propraćen sigurno bi bilo i više gledalaca.