BRZE VESTI:

Obavezna oprema u autu 2018.

20.09.2018

Iz godine u godinu, sve se više i posvećenije govori o tome kakva i koja oprema je potrebna da se u svakom trenutku nalazi u motornim vozilima. Međutim, ova oprema je do pre nekog vremena uglavnom bila nešto što je poželjno, jer i pored obaveznog spiska njeno neposedovanje nije povlačilo nikakve kazne, niti zabrane, ali promena Zakona o obaveznoj opremi za vozila je donela odluku da ona uvek mora da se nalazi u motornom vozilu, i to da je uvek ispravna, bez izuzetka, te bilo koji deo ukoliko fali kažnjava se kaznenim poenima i novčanim iznosima. Da se to ne bi dogodilo, bitno je da opremu uvek imate uz sebe tokom vožnje, a evo i šta sve to spada u obaveznu opremu, a pored toga, u samom spisku će se naći i neki elementi koji bi bili veoma poželjni, iako još uvek nisu obavezni deo.

 

 

Rezervni točak

 

Prva stavka odnosi se na rezervni točak, odnosno pneumatik koji je apsolunto identičan ostalim pneumaticima pomoću kojih se vozilo kreće. Kvarovi i nesreće koje dovode do pucanja gume, nekog drugog kvara, najbolje je i najbezbolnije rešiti promenom točka, a to jedino možete ukoliko imate rezervni u svom prtljagu. Naravno, određena motorna vozila ne moraju imati rezervni točak, kao što su vozila koja imaju sigurnosni sistem kojim su pneumatici obezbeđeni ili vozila koja uz sebe poseduju neko odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika.

 

Aparat za gašenje požara


Ono što je obavezni deo opreme jeste i najmanje jedan aparat za gašenje početnih požara, ukoliko dođe do neke nesreće na putu kojom se prouzrokuje vatra. Ukoliko se radi o još malom požaru, vozači su dužni da odmah reaguju ovim aparatom, te na taj način spreče dalje širenje požara i stvaranje veće štete.

 

Sigurnosni trougao


Sigurnosni trougao je već nekoliko godina deo obavezne opreme za motorna vozila, čime je umanjen veliki broj saobraćajnih nezgoda i njihovih smrtnih ishoda. Ukoliko se pronađete u situaciji da morate da stanete na sred otvorenog puta, postavljanje trogula iza vozila obezbediće kako vozilo, tako i vas, jer će na vreme upozoriti sve vozače koji se kreću istim pravcem.

 

Svetloodbojni prsluk


Ista je poenta svetloodbojnog prsluka i sigurnosnog trougla, a razlika je u tome što će prsluk sve vozače koji učestvuju u saobraćaju upozoriti na to da se krećete po putu usled nekog kvara automobila ili drugih nepredviđenih okolnosti.

 

Komplet prve pomoći


Uz sve prethodno navedeno, tu je i komplet prve pomoći, odnosno paket sa opremom prve pomoći koja uvek mora da vam bude pri ruci. Sadržaj ove opreme je tu da vam pomogne da sanirate nastale rane, prelome, na nekome iz vašeg ili tuđeg vozila, ukoliko dođe do nesreće, te da iskoristite vreme do dolaska hitne pomoći i pomognete sebi ili drugima.

 

Uže za vuču


Uže za vuču potrebno je da se nađe u svim motornim vozilima koja se registrovana nakon 1. januara 1984. godine.

 

Zimska oprema


U zimskom periodu, od svih vozača se zahteva da poseduju zimske pneumatike, te zimske lance ukoliko se vozilo kreće po terenima gde je predviđeno njihovo korišćenje.

 

Držači za mobilni telefon


Iako nisu deo obavezne opreme, držači za mobilni telefon su i te kako poželjni da se nađu u svakom motornom vozilu. Držač za telefon za auto u velikoj meri olakšava vožnju vozačima, jer nesmetano mogu da komuniciraju sa ljudima, bez držanja mobilnog telefona, niti bez skretanja pogleda sa puta kojim se kreće. Zbog toga je potrebno da pronađete vrstu držača za mobilni telefon koja vam odgovara i da je postavite u svoj automobil ili već vozilo kojim svakodnevno upravljate.