BRZE VESTI:

NAGRADA BEOGRADA 2013 - POVRATAK AUTOSPORTA NA BATAJNICU

12.10.2013

 

Vojni aerodrom Batajnica posle pauze ponovo je bio domaćin auto trka, ovoga puta u organizaciji SAS-a, kao prvi dupli trkački vikend u sezoni 2013 na kružnim stazama u Srbiji. Iza nas je prvi takmičarski dan koji se bodovao za oba saveza i koji je obeležilo sasvim solidno trkanje, brojka od preko 80 takmičara na startu (od kojih više od pola u jugićima), dosta odustajanja zbog kvarova, malo publike ali i incident na kraju manifestacije u kojem je povređen fotoreporter pored staze. Ono što je najbitnije povrede nisu opasne po život.

 

Sam početak takmičenja dobrano je kasnio pa se ispostavilo da je jesenji dan prekratak za sve ono što je danas bilo na programu. Nova Open klasa Srpskog Auto Saveza u kojoj je najavljen nastup nekoliko atraktivnih bolida ipak nije ispunila očekivanja ali su gledaoci pored staze imali priliku da ponovo u akciji vide sjajnog Radomira Đurića u KTM-u X-Bow koji je trijumfovao u diviziji koju su sačinjavali vozači klasa 4,5 i 6. Odlični Pavle Komnenović je još jednom dokazao da nije za staro gvožđe te da "bez starca nema udarca". Na svojoj koži to je osetio i Zoran Kastratović koji je sa svojim Clio-om kroz cilj prošao kao treći u diviziji i drugi u klasi 5 iza Opel Vectre STW legendarnog Paje.

 

 

Veliki dueli očekivani su u klasi 4 koja je objedinjavala vozače iz SP-a i N-2000ccm ali su Mirko Milovanović i njegov Ford Focus sve prisutne razuverili u tako nešto od prvih metara treninga. Njegov tempo na trci donekle je jedino pratio Dragan Stojković (Alfa 147) dok su Tošić, Terzić i Božilović kao favoriti na papiru usled tehničkih problema morali da se oproste od dobrih plasmana. Sa Hondom grupe N do treće pozicije stiže Makedonac Viktor Davidovski. Da u klasi 1400N bude dosadno pobrinuo se Branko Ćopić koji je trijumfovao ispred Raševića i Vojinovića, svi u VW Polu.

 

Jugići ponovo najbrojniji. U obe klase na startu se naslo gotovo 50 automobila. 15-tak hibrida je otvorilo trku i dobro zagrejalo dlanove malobrojne publike. Iz oštrih duela najviše je "izvukao" Predrag Lambaša koji je nakon problema na treningu iz drugog plana iskoristio sve greške svojih protivnika i odličnom vožnom prvi prošao kroz cilj ispred Pavlićevića i Davidovskog. Ipak ove rezultate uzmite sa rezervom jer je  nakon završetka trke uložen prigovor na vožnju pobednika od strane Borovčanina. Trku klase 1 za koju je bilo prijavljeno čak 32 vozača prekinuo je mrak i gore pomenuti incident te će biti vožena sutra. Ono što zabrinjava je konfuzija nastala pre starta i očigledna neupućenost vozača u opšta pravila autosporta te možemo zaključiti da lekarski pregled i vozačka dozvola ne mogu biti jedini uslov da neko startuje na trci. Rad na edukaciji takmičara svakako bi predupredio ovakve incidente.

 

 

Takmičenje je uveličao i Dušan Borković koji je predstavio svoj automobil Chevrolet Cruze sa kojim je ove sezone stigao do trećeg mesta u ETCC-u. Trka, iako se pojavila u kalendaru CEZ-a nakon otkazivanja manifestacije na NAVAK-u, ni ovoga puta nije privukla pažnju ni jednog takmičara iz inostranstva. Kompletne rezultate po klasama i savezima još uvek nemamo pa ćemo ih objaviti naknadno.

 

photo:Bony