BRZE VESTI:

Na šta sve je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine auto radija?

29.06.2019

Zapravo, ne oduvek, već od 30-ih godina prošlog veka, kada se pojavio prvi radio za kola, te je predstavio jedan novi vid uživanja tokom vožnje. Tada je to bilo ipak rezervisano samo za one premium automobile, ali već tokom 50-ih godina, radio za auto je postao stalni i neodvojivi deo svakog automobila, pa muzika i uživanje u vožnji na ovaj način nije bila samo privilegija pojedinih, već apsolutno svih vlasnika automobila. Međutim, novi „bum“ se dogodio u trenutku kada je osmišljen i ugrađen auto kasetefon, koji je učinio da vozači i putnici ne slušaju isključivo ono što je na radio stanicama, već ono što sami žele. Kao i uvek, auto kasetofon je opet bio privilegija povlašćenih i bogatih, ali je ubrzo bio pristupačan svima. Kasnije, auto kasetofon je zamenjen CD plejerom, što je učinilo prebacivanje datotetka lakšim, te i slušanje muzike u automobilima, a došli smo i do savremenog doba kada radio za kola ima toliko opcija i funkcija da je postao multimedijski uređaj, a ne isključivo radio za kola.


Zbog svih navedenih činjenica, počev od toga da se muzika i vožnja jednostavno ne odvajaju, pa sve do toga da danas radio za kola ima brojne funkcije, veoma je važno obratiti pažnju prilikom njegove kupovine. Naravno, fabrički ugrađeni radio za kola ne može da ima neke falinke, zavisno od modela i marke automobila, on ima više ili manje funkcija, ali usled želje brojnih vozača za najboljim zvučnicima za kola, auto radio je najbitnija komponenta od koje najpe zavisi kvalitet i jačina zvuka, te kako se i na šta on može prenositi. Zato je prilikom njegove kupovine jako važno obratiti pažnju na određene stvari.


Kupovina auto radija i izbegavanje falsifikata

 

Jedna od najvažnijih stvari prilikom kupovine novog auto radija jeste odabir proizvođača. Radio za kola se može kupiti u brojnim servisima i radnjama, a tu se pridružuje i veliki broj brendova koji ih proizvode. Međutim, kako je radio za kola najvažnija komponenta svakog audio sistema, tako mu se posebno morate posvetiti prilikom odabira. Postoji nekoliko proizvođača koji se po svom kvalitetu izrade odavno odvajaju od drugih, ali kako smo na samom početku teksta pričali o počecima i prvim nastalim auto radijima, tako moramo najpre pomenuti Pioneer radio za kola, kao sinonim za ozvučenje uopšte. Kako postoje od samih početaka osmišljavanja i nastajanja auto ozvučenja, tako je Pioneer radio za kola prvi u redu koji je potrebno pomenuti i preporučiti. Za njih znaju čak i oni koje audio sistem ozvučenja za kola i ne interesuje, pa čak i oni koji nisu vozači, što dovoljno govori o tome da se o njihovom kvalitetu dovoljno zna svuda. Međutim, u celom ovom procesu kupovine jako je važno paziti se falsifikata, koji i te kako postoje na tržištu.


U želji da prođu nešto jefitnije, brojni vozači pribegavaju neosiguranim internet kupovinama ili pretraživanju takozvanog „crnog tržišta“ koje niti je provereno, niti legalno. Naravno, na prvi pogled kupujete uređaj koji je idnetičan kao onaj koji je u radnji bio skuplji, a jelte sasvim isti, ali problem se ogleda u samom sastavu i kvalitetu delova koji se nalaze u radiju za kola. Ukoliko želite dobro ozvučenje, radio za kola mora biti kvalitetan, što negde znači i da je potrebno odvojiti više novca za njegovu kupovinu, a uzimanje sa neproverenog i neovlašćenog mesta učiniće da izgubite svoj uloženi novac, jer dobijate uređaj koji nema kvalitet, a kojem se može dogoditi čak i da ne radi ili da se brzo pokvari, a kako se prilikom takvih kupovina garancija ne dobija, onda ostajete „kratkih rukava“ i ulažete u prazno. Nakon ovakvog odabira, koji je na samom početku i najvažniji, slede neke druge odluke i potraživanje, kako biste se na kraju odlučili za određeni auto radio.

 

Dodatne funkcije radija za kola

 

Radio za kola je odavno prevazišao svoju osnovnu funkciju, slušanje muzike i ostalih programa putem određenih radio stanica, kao i same funkcije koje se tiču puštanja muzike sa CD-a. Današnji auto radio može da ima mnogobrojne dodate funkcije. Na prvom mestu, kao jedna od onih koje su postale već kao osnovne, jeste priključak za USB, te priključak za mp3 uređaj, mada je USB danas daleko potrebniji i korišćeniji. Uz to, tu je i čitač SD kartica, a svaka od ovih funkcija koje su dodatne i nisu obavezne, čine da radio za kola bude kvalitetniji, ali i skuplji. Pored ovih, radio za kola može imati i bluetooth, što je odlična dodatna funkcija za sve one koji provode dosta vremene u svojim automobila, posebno za one kojima je i posao u vezi sa vožnjom, jer upravo ova funkcija omogućava da se telefonira bez držanja ili diranja mobilnog telefona, a na taj način se ne izbegavaju samo kazne i kazneni poeni, već se osigurava vožnja i čini daleko bezbednijom kako za samog vozača, tako i sveukupne učesnike u saobraćaju. Svakako od ovih dodatnih komponenti čini vaš auto radio uređaj kvalitetnijim i boljim, te svakako od njih znači i još jedno, a to je da onda postoji mogućnost nadgradnje još boljeg i kvalitetnijeg ozvučenja za automobil. Kada ste odabrali koji radio za kola uzimate i kada ste sigurni u njegov kvalitet, a kada birate postupno po ovom redosledu, onda to ni ne možete da promašite, možete da nastavite polako sa osmišljavanjem i postepenom kupovinom preostalih komponenti ozvučenja za automobil.


Radio za kola je prva i najvažnija komponenta audio sistema za vozilo, ali sve ostale komponente zahtevaju isto pažnje i vremena tokom odabira i kupovine, te tako i tokom samog montiranja. Sledeća stanica su zvučnici, nakon čega dolazi pojačalo, te brojne druge sitne komponente, a kod svih je važno da budu sveukupno kompatibilni i da na taj način zvuk čine savršeno kvalitetnim.Ime i prezime
Komentar