BRZE VESTI:

Monte Carlo 2013 - SIMPLY THE BEST

22.01.2013

Autor Vlada Sokic

 

 

Šta drugo pametno može reći bilo ko a da se ne ponavlja frazama i već dosadnim epitetima nakon premijernog relija ovogodišnje WRC sezone. Trio Citroen, Loeb i Elena su i na ovom, u poslednjih 20 godina najtežem i najzahtevnijem reliju Monte Carlo, pokazali kako sve što je savršeno izgleda na oko vrlo jednostavno. Od samog početka su držali stvari pod kontrolom i prepustili drugima da se bore za treće, četvrto... mesto, dok su jedinog ozbiljnog rivala održavali na bezbednom odstojanju. 

 

 

Sada se tek vidi pun smisao izjave Malcoma Wilsona, čoveka koji je u poslednjoj deceniji pokušavao na sve načine da skine Francuze sa trona, kada je na početku sezone izjavio da je odlična stvar za WRC što će Loeb ove godine voziti samo četiri relija jer tako Šampionat postaje ponovo zanimljiv. Ostala su još tri relija Švedska, Argentina i Francuska da se divimo i uživamo umeću posade koja je već odavno ušla u istoriju i opet po ko zna koji put pokazala da je u sportu najlepše povući se na vrhuncu slave a ne čekati da te drugi pošalju u penziju. Čudno zvuči ali je istina. Svi drugi su takodje vrlo zadovoljni svojim nastupom, tokom i rezultatima Monte Carla.

 

 

Citroen

Tri posade u pet prvoplasiranih. O pobedniku je već sve rečeno. Sordo postaje ozbiljan pretendent na titulu iako je samo pola sata pred start uvodnog relija utanačio detalje ovogodišnjih nastupa. Hirvonen na izgled razočarao ali treba imati na umu da mu Monte Carlo nikada nije bio omiljen reli kao i da tu nikada nije beležio očekivane rezultate. I pored svega pokazao je zašto će i dalje ovakvim pristupom ostati prvi pik Citroena.

 

 

VW

Debi za respekt. Kompletan tim funkcioniše i vrlo je konkurentan za sam vrh. Od Ogiera se ovde i očekivalo da bude brži od ostalih. Preterani optimisti su se nadali i pobedi ali na zemlju ih je spustila surova realnost. Lattvala opet po ko zna koji put pokazao da može sve, i da juri ali i da se parkira. Do poslednjeg dana sve je izgledalo savršeno ali surovi Col de Turini uzima danak. Ide Švedska, opet prilika za popravni. Kod njega je samo pitanje da li će i kada da stavi konačno tačku na i. Tim u rezervi ima već spremnog Mikelsena koji nije spor ni u kom slučaju.

 

 

Ford

Podeljen u dva tima imao je ruku na srce najmanje sreće. Za utehu im ostaje da su pokazali da mogu, da nema sa ovakvim izborom vozača taktiziranja i da neće biti iznenadjenje ako bilo ko od njih zabelezi pobedu na nekom od narednih relija.

 

Sledeća je za petnaestak dana Švedska. Biće vrlo interesantno kako će se odvijati dalje ova sezona jer uvodni reli, ako može tako da se kaže, je samo promešao karte sada tek sledi delenje da se vidi ko je šta dobio i da partija počne jer ulog ove godine je veliki. Presto i titula Šampiona su upražnjeni jer Loeb ide u nove izazove gde će pokušati da ostvari ovakve ili slične rezultate. U prilog ovoj tezi neka posluži i podatak da dok se drugi budu marljivo i naporno spremali za prave snežne izazove u Skandinaviji, Daniel Elena će sledećih desetak dana provesti na levom sedištu trkačkog Peugeota 104 ZS iz 1975 godine vozeći Monte Carlo Historique reli koji traje sve do prvog februara samo dan dva pre starta zvaničnih treninga za WRC reli u Švedskoj. Znači u avionu će se odmoriti pre nego ponovo zauzme svoje radno mesto u desnom sicu.

 

U međuvremenu mi ćemo ispratiti i drugi reli u ERC kalendaru koji se vozi u Letoniji. Liepaja reli 01-03 februar koji nam je svima nepoznat, osim činjenice da je izrazito snežni reli kao uostalom i svi u ovo vreme sa severa Evrope, a učešće su potvrdili i većina takmičara koji pretenduju na titulu ERC na čelu sa Delecourom. Ali o tome više drugom prilikom.

 

Pozdrav VladaIme i prezime
Komentar