BRZE VESTI:

Mile Cvjetičanin – Reli je za ludake!

28.01.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Čoveka svi sa trka, od kolega vozača pa do najmlađeg ljubitelja relija, znaju pod nadimkom Milence! Milence!! Taj deminutiv nestane u vidu isparenja čim Mile Cvejtičanin izađe iz „kokpita“ svog Yuga a auto se u tom trenutku transformiše u jugića i nekako postane manji nego što zapravo i jeste! Gromada od čoveka nakon gotovo deset godina jurnjave i borbe reli stazama Srbije više nego zasluženo postaje nosilac priznanja Zlatna Kaciga. Čestitamo!

 

 

Ta njegova veličina definitivno je hendikep u jednom jugu 1.3 ali je sa druge strane proporcionalna vozačkom umeću pa je Cvetičaninovo „volanisanje“ uvek burno propraćeno aplauzima i ovacijama od strane publike. Simpatije rastu kada se uzme u onzir i „fajt“ nekadašnjeg ponosa srpske auto industrije sa tehnički nadmoćnijim „nemcima i japancima“. Na ovogodišnjem reliju Zlatibor imali smo to zadovoljstvo da nakon „xy“ godina na ciljnoj rampi u prva tri ponovo vidimo Zastavino čedo, zahvaljujući upravo Milu.

 

 

Cvjetičanin je svoju karijeru automobiliste započeo u prošlom veku, sada već davne 1999-te godine ali na kružnim stazama u klasi hibrid. U klasi se zadržao dve godine sve do razbijanja auta na brdskoj trci Avala. 2002-2003 vozi malog N-a ali takođe bez značajnijih rezultata. Na scenu tada stupa čovek koji je „kriv“ za mnoge karijere automobilista u Srbiji. Todor Stamenković uporno pokušava da nagovori Milenceta da se oproba u „kraljici automobilizma“. Uz izgovor da je reli za ludake i da borba protiv štoperice nema draži Cvjetičanin je uspešno „vrdao“ ali se 2003-će kao predvozač pojavljuje na reliju Zemun. „Bolest“ je tada uzela maha i progresivno napreduje sve do današnjih dana. Prva kompletna sezona bila je 2004 a odluka pada na klasu 1.4 jer mali N prosto nije mogao da se nosi sa masivnim Miletom. U svojoj radionici kreće evolucija juga koji je u najjačoj verziji sa motorom Miloša Spasojevića Trovača imao respektabilnih 115KS. Gotovo sve ostale modifikacije radio je sam u svom servisu „Milence“.

 

 

Polako napredujući 2007-me Cvetičanin uzima svoju prvu titulu, dve godine kasnije i drugu da bi nakon osvajanja prvog mesta prošle sezone ušao u ekipu velikih, zlatnih dečaka srpskog autosporta. Jugo je dobro poslužio, većih incidenata u karijeri nije imao ako izuzmemo dva uzastopna izletanja u šumu na cilju Mitrovca, a kvarovi su se oglavnom ogledali u slomljenim poluosovinama, menjačima, kvačilima ili lomljenju nekog dela trapa. Tu na scenu stupa njegova želja za takmičenjem i bezbroj puta smo bili u prilici da prisustvujemo fenomenalnim servisnim akcijama kada je zajedno sa svojom požrtvovanom ekipom od izgubljene dobijao trku.

 

 

Mile Cvjetičanin je jedan od onih figura domaćeg autosporta koji su zahvaljujući pre svega svojoj požrtvovanosti, na mišiće, došli do rezultata ali pre svega ugleda kod publike i kolega koji se teško stiče. Za sezonu 2013 konačno je najavljeno da jugo ide u penziju ali za to je već potrebna jedna sponzorska inekcija. Nadajmo se da će doktor ušpricati dovoljno keša pa će nas Milence i u ovoj godini oduševljavati svojim prolazima na reli stazama Srbije.

 


 Ime i prezime
Komentar