BRZE VESTI:

KRUŽNE TRKE, GROBNIK 2011 - REZULTATI TRKE

04.09.2011

 

Završena je trka na Grobniku, i to kakva trka, trka za pamćenje. Puno je u istoriji srpskog automobilizma bilo trka koje će se pamtiti, ali ova na Grobniku će sigurno sadašnjoj  generaciji takmičara ostati u dugom i lepom sećanju. Jučerašnja trka počela je trkom Grupe A, E1 i E2. Najbrži na trci bio je Milovan Mikica Vesnić napravivši i najbrži krug u trci sa vremenom 1.37.782. Mikica je na startu izbugio prvo mesto od Zorana Kastratovića, ali je nakon polovine kruga vratio i ubedljivo vozio do kraja.

 

Iza njega viđena je zanimljiva borba Zorana Kastratovića i Roberta Bradarića. Robert Bradarić je nakon nekoliko krugova uspeo da obiđe Kastratovića, koji je je iskusno pustio kolegu da vozi agresivno znajući da Robert neće taj tempo moći da održi do kraja. Upravo se to i desilo, jer je Kastratović u bukvalno zadnjoj krivini ( Zagrebačka ) uspeo da se unutrašnjom stranom uvuče ispred Bradarića i da sa minimalnom prednočću prođe ispred njega kroz cilj. Danko Bakrač i Željko Ivanović nisu mogli da prate tempo koji su nametnuli Vesnić, Kastratović i Bradarić i zauzeli su četvrto i peto mesto.

 

 

U klasi Sp, desila se zanimljiva trka u kojoj su učestvovala tri takmičara što u ovoj klasi nije viđeno dugi niz godina. Od samog starta krenulo je žestoko, sa manjim ili većim kontaktima, ali tempom koji je bilo uživanje gledati. Vodili su trku Mirko Milovanović, Žarko Terzić i Aleksandar Tošić dok je nedaleko iza njih bio Dragan Stojković. Klupski drugovi Nemanja Milovanović i Rudolf Pešović imali su međusobni kontakt koji ih je izbacio iz borbe sa podijum. Mirko Milovanović u drugom delu trke popušta, gume koje je stavio nisu mogle više da izdrže visoki tempo, i on je borbu za pobedu prepustio Tošiću i Terziću. Tošić u središnjem delu  trke  vodi, ali nailazi na problem obilaženja takmičara sa slabijim automobilima koji voze istu diviziju. Ovo koristi Terzić i od tog trenutka kreće smenjivanje na vodećoj poziciji. Peh je zadesio i Terzića na čijem pežou 306 puca sajla kvačila pa je u zadnja dva kruga otežano šaltao. Na kraju pobednik trke je Aleksandar Tošić sa najbržim vremenom od 1.46.340, koje bi sigurno bilo bolje da nije vozio rezervni menjač bez špera na trci. Terzić je drugi, a treće mesto na podijumu zauzima Dragan Stojković Verba koji je imao takođe problema sa alternatorom tokom cele trke. Četvrti je Mirko Milovanović ispred brata Nemanje.

 

 

U šampionatu Srbije u okviru klase 1600 hoby nastupio je samo Boban  Atanacković, pošto Momir Subotić nije mogao da osposobi svoj automobil, koji je imao havariju motora na subotnjem treningu.

 

Druga trka dana bila je sigurno i najinteresantnija, a sačinjavale su je klase mali N i hibrid, koji su po prvi put vozili istu diviziju. Organizaor je predvideo da se vozi 10 krugova, i na kraju se ovo pokazalo kao pravi potez jer nije bilo dodirnih tačaka u toku trke između ove dve klase yugića. Pomenućemo prvo mali N koji nije bio toliko atraktivan kao hibrid. Start je bio neobičan jer je velika većina vozača „zaspala“ na njemu, i  dobre pozicije sa treninga su vrlo izgubili Todor Stamenković i Željko Petrović. Ipak Stamenković vrlo brzo obilazi Zlatka Dobrotu, a nakon toga i Nikolu Miljkovića, i do kraja druge trećine trke poredak je isti. Ipak na Stamenkovićevom autu se dešava kvar na menjaču koji ga primorava da napusti trku, i uđe u boks, ali se kvar sam od sebe rešava nakon nekog vremena i Toša se vraća u trku, ali bez mogućnosti da osvoji više od jednog boda zbog kruga zaostatka. Nikola Miljković koristi ovu situaciju da se vrati na prvo mesto, i pobeđuje ispred Zlatka Dobrote i Željka Petrovića. Željku je ovo druga trka u karijeri, i na treningu i na trci izborio se za treće mesto što je za svaku pohvalu. Četvrtoplasirani je završio Igor Franičević kome je malo falilo da stane na najnižu stepenicu podijuma, a peti je Stefan Janković. Najbolje vreme u trci u klasi N izvezao je Miljković sa vremenom 2.08.603

 

 

Trka dana je bila sigurno trka u klasi yuga hibrida, jer ovako nešto nije viđeno nikada. Konfiguracija staze Grobnik je takva da je pružala malobrojnoj publici zadovoljstvo da celu trku gledaju kako se pet  vozača voze u grupi, a na pravcima čak i paralelno, što na drugim stazama nije moguće. Šest takmičara je vodilo trku Nastasijević koji je zbog kratkotrajnog „trokiranja“ njegovog automobila na startu izgubio pol piziciju, Spasojević, Vukosavljević, Živković, Davidovski i Lambaša. Miloš Spasojevič Trovač nije ovoga puta imao nove gume za trku, ali dok su „držale“ ove što je imao on je bio poprilično ubedljiv. Motor koji je sam sklopio toliko dobro radi da ostali takmičari ne mogu na pravcima da ga prate ni na takozvano hvatanje „firunga“. Ovoga puta konkurencija ja imala sreće da  Spasojević nije imao gume, inače bi bio neuhvatljiv. Na kraju pobeđuje Predrag Lambaša koji se nakon udesa u Kragujevcu na prvoj trci u sezoni, vratio na pravi put, i nakon drugog mesta u Banja Luci, na Grobniku pobedio. Ova pobeda je Lambiju i njegovom tjuneru Miloše Petroviću još draža, pošto su motor na trku poneli u kutiji, a sklopili su ga neposredno pred trening. Ipak motor je besprekorno funkcionisao, a po njihovim rečima na narednoj trci biće još brži. Posebna draž trke u hibridu je što je Lambaša ispred Radoslava Vukosavljevića pobedio za par centimetara. Na kraju poredak je Lambaša, Vukosavljević, Spasojević su uzeli prva tri mesta na podijumu, a iza njih su ostali Viktor Davidovski, Darko Živković, Dušan Nastasijević i ostali. Najbrže vreme u trci izvezao je Dušan Nastasijević vozeći 1.58.795.

 

 

U diviziji koja je objedinila Grupu N, trka je odmah nakon starta prekinuta, jer je došlo do incidenta između Filipa Magdića, Milana Margetića, Miloša Milivojevića i Vladislava Trbovića. Magdić i Trbović su uspeli da nastave trku nakon restarta, ali ne i Margetić i Milivojević. Nakon restarta opet dominantna vožnja Ivana Pokosa koji je odao utisan najboljeg poznavanja staze Grobnik od svih takmičara. On nažalost nije imao konkurenciju jer je Krešimir Bodnaruk vrlo brzo odustao dok Nežić Valter nije mogao nikako da prati Pokosov tempo. Što se tiče klase 1400 šampionata Srbije publika je imala šta da vidi. Nadmudrivanje dvojice rivala Dejana Stojića i Branka Ćuje Ćopića krenulo je još pre sam trke po pitanju taktike oko izbora guma. Na kraju su se obojica odlučili za istu vrstu guma, s tim da su Stojićeve pre nekoliko dana proslavile peti rođendan. Na trci atrakcija, Ćopić po krivinama koristi prednost boljih guma i boljeg setapa automobila i pravi prednost, koju Stojić nadoknađuje na pravcima gde mu je automobil osetno brži nego Ćopićev. I tako iz kruga u krug, smene na vodećoj poziciji, pokušaji da se izvuče maksimm iz automobila i od strane Ćopića i Stojića, ali na kraju Ćuja pobeđuje. Lepo je videti  što je nakon trke između ove dvojice vozača i pored žestoke borbe viđeno uvažavanje i upućene su međusobne čestitke, za razliku od klase  Sp gde se među vodećim već pravi tenzija zbog koškanja na stazi na ovoj i prethodnoj trci. Nadamo se da će se i ovde situacija smiriti.

 

Trka je bila odlično organizovana. Sve službe, a posebno sudijska su vrhunski odradile svoj posao, što je samo dokaz da se može uvesti red. A izgleda su i vozači shvatili da se na stazi Grobnik poštuju pravila, pa su vozili sportski i nakon ko zna koliko trka smo videli da yugići klase mali N i hibrid imaju ukupno do 50 eura štete na automobilima, što do sada nije bio slučaj.Ime i prezime
Komentar