BRZE VESTI:

KRUŽNE TRKE - BATAJNICA 2013

21.09.2013

 

Ako smo svi zajedno pomislili da ove godine nećemo gledati kružne trke u Srbiji Srpski Auto Savez nas je razuverio najavom takmičenja koje će se 11-13. oktobra održati na aerodromu Batajnica (trku je najavio i SAKSS u Kragujevcu ali zvaničnu potvrdu i datum još uvek nemamo). Dogovor sa vojskom Srbije konačno je postignut, pređašnji nesporazumi "ispeglani", pa će aerodromska pista ponovo biti poprište duela vozača na četiri točka. Sad samo ostaje pitanje šta mi kao publika za nekih desetak dana možemo očekivati da vidimo na stazi.

 

Šampionat po svoj prilici neće biti proglašen jer i pored duplog trkačkog vikenda te dve trke nisu dovoljne da SAS u sezoni 2013 dobije prvake na krugu pa na ovu Batajnicu možemo gledati kao na nekadašnje pozivne trke. Istini za volju po pravilniku koji možete pogledati u dnu ovog teksta trka se pored Šampionata SAS-a boduje i za prvenstva Hrvatske (koji nije raspisan za sezonu 2013), Bosne i Hercegovine pa i za regionalni KUP (koji u toj formi trenutno i ne postoji), dok na sajtu SAS-a možemo pročitati da će biti i deo CEZ-a (što sam pravilnik ne predviđa a i sam najavljeni format ne podržava), što pomalo zbunjuje one koji ga uopšte i čitaju. 

 

Bilo kako bilo sama vest da je nakon dve godine pauze staza na aerodromu ponovo otvorena za automobiliste u ovo sumorno vreme dovoljno dobro zvuči i najavljuje da će u sezoni 2014 "Bataja" biti mnogo aktivnija. Organizator, sam savez, za Veliku nagradu Beograda 2013 predviđa jedan zvaničan trening u subotu koji će odrediti startne pozicije za obe trke, u subotu i nedelju. Ono što je zanimljivo da pored već uobičajenih klasa po prvi put SAS predviđa i klasu VII - Open, za vozila preko 2000ccm u kojoj prema najavama možemo očekivati atraktivna vozila koje ne viđamo često na našim stazama. Nezvanično saznajemo da postoji realna mogućnost da će se pored kružne trke istovremeno održati i takmičenje u drag vožnjama na 402 metra što bi dodatno upotpunilo ovaj vikend i privuklo još više publike. 

 

Kompletan pravilnik Nagrade Beograda 2013 možete pogledati klikom na LINK.