BRZE VESTI:

KRUŽNE TRKE, BANJA LUKA 2011 - PREGLED TRKE

31.07.2011

 

Nakon trke u Banja Luci sve nam je jasnije ko će voditi glavnu reč u borbi za šampionske titule u  Šampionatu Srbije na kružnim stazama. Što se tiče najjače, klase 6., Milovan Vesnić vozio je sam prve dve trke, a jedini takmac mu je bio Zoranom Kastratovićem, koji istina vozi drugu klasu, ali su njihova dva vozila najsličnija po karakteristikama. Iskoristili smo priliku da u Banja Luci zatražimo Vesnićev komentar na stvarno jako zanimljiv Kastratovićev projekat pravljenja Clia u koji je ubacio motor od Lagune St.

 

"Automobil izgleda fenomenalno ali smatram da na njemu ima još dosta da se radi posebno u oblasti "ležanja" na stazi. Uz Zoranovo iskustvo siguran sam da će to biti ozbiljna trkačka sprava ali pre svega na brdskim stazama." Milovan je izrazio i veliko nezadovoljstvo malim brojem takmičara iz Hrvatske koji su se pojavili na stazi Zalužani i naglasio da daljina i troškovi ovoga puta ne mogu biti opravdanje. Što se srpske scene tiče pojavile su se priče da će na taj isti Grobnik konačno svoju Alfa Romeo 156 ST isterati i Andrej Kulundžić.

 

 

U klasi SP ponovo su maleri i tehnička ispravnost automobila imali najveći uticaj na plasman. Aleksandar Tošić zabeležio je i drugu pobedu vozeći svoju Hondu taman onoliko koliko mu je potrebno. Stiče se utisak da je spremnost njegovog automobila takva da bi mogao, ukoliko zanemarimo aspekt guma i benzina, da napravi 1000 krugova i da se Honda ne bi umorila. Nažalost drugi takmičari nisu te sreće. Žarko Terzić ima konstantne probleme sa pouzdanošću svog automobila, kao i Mirko Milovanović, Slobodan Petošević i Darko Božilović. Darko Božilović nakon treninga u Banja Luci izjavio je da je izgubio živce sa svojom Opel Astrom i da više neće nastupati u njoj. Takođe od njega smo saznali da on klasu SP doživljava i dalje kao izazov i da razmišlja već sada o nabavci konkurentnijeg automobila za sledeću sezonu. Raduje i podatak da napreduju radovi na još jednom SP Automobilu, Ford Fokusu koji će voziti Miodrag Marinković na nekoj od narednih kružnih trka. Ford Fokus u trkačkim krugovima do skora nije smatran kao potencijal od automobila za klasu SP ali se nakon pojedinih vremena krugova koje je izvezao Mirko Milovanović  ovo mišljenje menja. Aleksandra Tošić nam je na ovu temu rekao da je on pre petogodišnje pauze koju je napravio ozbiljno razmišljao da već tada uzme jednog Fokusa SP i da ga uopšte ne iznenađuju vremena po krugu koja pravi Mirko sa svojim Fordom. Toške je drugom pobedom stekao značajnu prednost u odnosu na konkurente tako da mirno čeka nastavak sezone.

 

 

U klasi Hoby enigme nema. Zanimljivost po pitanju duela svakako izostaje a pobedjuje onaj ko ima najmanje problema sa tehničkom ispravnošću svog automobila. Čestitke za trku u Banja Luci zaslužuje Vladimir Panić koji je pobedio u ispred Dejana Petkovića i Neboje Atanackovića. Na ovoj trci nisu se pojavili Pavle Komennović i Dragan Simić, tako da oni u velikoj meri gube šanse za plasman u gornji deo tabele na kraju sezone.

 

U klasi 1400 Dejan Stojić i dalje dominira a velika borba za mesta od drugog pa nadalje vodiće se između Milana Margetića, Branka Ćuje Ćopića, Dejana Raševića, Miloša Milivojevića i Vladislava Trbovića. Slično ako i u klasi SP sem Stojićevog automobila svi ostali automobili imaju problema sa pouzdanoćšu tako da će i taj faktor u mnogome uticati na plasman u toku sezone.

 

 

U nacionalnoj klasi Rale  Vukosavljević na pravom je putu da ostvari cilj i okiti se trećom titulom  u ovoj klasi koja bi mu donela i prestižno priznanje - Zlatnu Kacigu. Radoslav je na drugoj trci vodio od prvog do zadnjeg kruga imajući kao konkurenta jedino Darka Simovića koji je do polovine trke pokušavao da ga ugrozi. Zbog incidenta koji se desio na okretnici i prigovora na nesportsku vožnju Nenada Mijaljevića još se ne zna plasman za drugu održanu trku, ali svakako da će uz Raleta najviše šanse za penjanje na pobedničko postolje imati Predrag Lambaša, Darko Živković, Marko Pavličević, Rade Simunović i Dušan Nastasijević.

 

 

U malom N-u Todor Stamenković izbio je na čelo tabele. Nakon drugog mesta u Kragujevcu sada je iskoristio odustajanje mladog Miljkovića i pobedio. Tako je stekao prednost u odnosu na drugoplasiranog na tabeli Bojana Milanovića, Kraljevčanina koji je na drugoj trci uspeo da ponovi uspeh sa otvaranja sezone i zauzme treće mesto. Vredno pomena je činjenica da je Bojan imao tehničkih problema ali da je i pored njih uspeo da uzme pehar što nije pošlo za rukom pobedniku premijerne trke u Kragujevcu Zlatku Dobroti. Očekujemo da će Milanović, Dobrota i Miljković učiniti sve da se što bolje spreme za nastavak sezone kako bi nadoknadili propušteno i pokušali da dokažu da mladost može da parira iskustvu koje svakako ima Todor Stamenković.Ime i prezime
Komentar