BRZE VESTI:

Kako odabrati kvalitetne zimske gume za vaš automobil?

12.01.2023

Želite da se ove zime na vašem četvorotočkašu nađu potpuno nove gume? Prošlogodišnje su dotrajale i potrebna im je zamena?

 

Mercedesova guma sa felnom na narandzastom automobilu.

 

Zimske gume su po Zakonu o saobraćaju obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a osim što je kažnjivo, nepoštovanje ovog zakona može dovesti vozača, ali i sve u njegovoj okolini u opasnost prilikom vožnje u zimskim uslovima.


U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta za odabir zimskih guma kako biste, čak iako se ne razumete u automobile bili pripremljeni za ovu zimu i odabrali najbolje gume za vašeg četvorotočaša.

 

Odaberite pouzdan brend

 

Ukoliko se pitate koje su pouzdane i kvalitetne zimske gume, odgovor ćete pronaći u svojim vozačkim navikama. Iako na našem tržištu postoje brojni proizvođači koji važe za visokokvalitetne kao što su GoodYear, Michelin, Pirelli i Dunlop, u zavisnosti od vaše učestalosti i načina vožnje zavisi koje gume će vam najviše odgovarati.


Primera radi, ukoliko svojim automobilom i u toku zime prelazite velike kilometraže i vozite većom brzinom, kako bi vaša bezbednost bila maksimalna potrebne su vam neke od gume vrhunskog kvaliteta koje smo prethodno naveli. Ove gume su dugotrajnije i obezbediće vam preciznije upravljanje vozilom, kao i sigurnije kočenje.


Međutim, ukoliko tokom zime pretežno vozite u gradu i ne prelazite velike kilometraže, sasvim će vam biti dovoljne gume srednjeg ranga koje su znatno povoljnije.

 

Odaberite odgovarajuće pneumatike za vaše vozilo

 

Svakom automobilu odgovaraju gume različitih specifikacija, pa pre nego što krenete u potragu za zimskim gumama, važno je da proverite koje su odgovarajuće dimenzije guma za vaše vozilo, kao i ostale oznake koje se na njima nalaze.

 

Pneumatici za automobile na polici.

 

Dimenzije guma

 

Iako se na većinu automobila mogu postaviti gume različitih dimenzija, obično je za svaki model propisana određena veličina guma koja povećava bezbednost tokom upravljanja vozilom, ali utiče i na manju potrošnju goriva.

 

Kako znati koje dimenzije su vam potrebne?

 

Jednostavno - u priručniku za automobil, kao i na vozačevim vratima nalazi se pločica na kojoj su naznačene različite dimenzije guma. To su uglavnom manja i veća dimenzija koja će odgovarati vašem automobilu, kao i oznaka za pritisak guma koji se preporučuje.


Kako uže gume smanjuju površinu kojom automobil naleže na podlogu i povećavaju pritisak na nju, one su bolji izbor za zimske gume zbog boljeg upravljanja po snegu i ledu.

 

Šta predstavljaju oznake na gumama?

 

Osim samog prečnika gume, koji većina vlasnika automobila gleda prilikom kupovine novih guma, na njima postoje određene oznake koje veoma često zbune sve koji se ne razumeju u automobile.


Ove oznake je takođe potrebno proučiti kako biste nabavili pneumatike koji su najbolji za vaš automobil. Na svakoj gumi su napisane istim redosledom i označavaju određene dimenzije gume:

 

  • Širinu gume
  • Profil gume
  • Prečnik gume
  • Indeks opterećenja
  • Indeks brzine
  • Starost gume

 

Prva tri broja oznake, na primer 205, označavaju širinu gume u milimetrima. Sledeća dva broja, na primer 55, predstavljaju profil gume - odnos poprečnog preseka i širine u %.


Sledeće 3 oznake, na primer R16, predstavljaju prečnik gume koji je izražen u inčima. U ovom slučaju, R16 bi značilo da su gume prečnika 16 inča.


Sledeća 2 broja u oznaci predstavljaju indeks opterećenja - izražen je brojevima od 50 do 129 i ima raspon od 190 do 1850 kg po gumi. Na primer, ukoliko su ti brojevi 91, to znači da guma može da izdrži do 615 kg opterećenja.


Sledeći deo oznake predstavlja indeks brzine, odnosno maksimalnu brzinu koju pneumatici mogu da izdrže, i ovaj indeks se označava slovima abecede. Indeks T označava da se gume bezbedno mogu kretati brzinom do 190 kilometara na čas, dok indeks Y označava da se su gume bezbedne i pri brzini od 300 kilometara na čas.


Na gumama se takođe nalazi i oznaka koja predstavlja datum proizvodnje pneumatika. Na primer, ukoliko se na gumi nalazi oznaka DOT 4020 ovo znači da je ona proizvedena u 40. nedelji 2020. godine.

 

Da li je starost gume važna?

 

Iako starost gume nije regulisana zakonom, može se smatrati da su gume koje ste kupili nove ukoliko u prodavnici u kojoj su kupljene nisu provele duže od 5 godina.


Prilikom kupovine zimskih guma, radi bezbednosti u saobraćaju, posebno je važno da obratite pažnju na krajnje oznake M+S ili MS i snežna pahulja. M+S ili MS (Mud and show) označava da su gume prilagođene vožnji po blatu i snegu, i ovo uglavnom predstavljaju all season gume, koje se mogu nalaziti na automobilu tokom čitave godine.


Snežna pahulja ili oznaka 3PMSF predstavlja oznaku za prave zimske gume, posebno prilagođene i namenjene vožnji po zimskim uslovima, odnosno po snegu i ledu.


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, i da ćete uz pomoć našeg kratkog vodiča brzo i jednostavno odrediti koje gume su adekvatne za vaš četvorotočkaš i na osnovu definisanih karakteristika krenuti u kupovinu novih zimskih guma.