BRZE VESTI:

Janner Rally 2013 - Reli od milion evra!

04.01.2013

Autor Vlada Sokic

 

 

Dok celim svetom još traje euforija proslave i dočeka Nove godine, vredni Germani marljivo organizuju dva spektakla. Jedan, koji se održava u Insbrucku i predstavlja nacionalni ponos deo je čuvene novogodišnje turneje "Četiri skakaonice" okupi svake godine bar 100.000 gledalaca. Na drugom kraju zemlje u blizini granice sa Češkom drugi spektakl je nama mnogo draži Janner Rally.

 

 

Reli koji otvara sezonu i predstavlja svake godine pravu uvertiru za start još poznatijeg relija Monte Carlo sa kojim ima puno sličnosti. Ove godine tenzija je bila jos veća jer reorganizacijom ERC-a i pompeznom najavom FIA i Eurosporta kao promotera Šampionata Evrope isčekivanja su bila velika.

 

U svojoj dugoj istoriji Jannner reli (prvi se vozio davne 1970-te godine) je imao svoje uspone i padove. Nije se čak vozio skoro deset godina, ali na kraju je došao do impozantne brojke od 100-150.000 gledalaca (više nego ski skokovi u Insbrucku) sa plaćenim ulaznicama ili propusnicama čije su cene od 3, 5 i 20 evra. Uz sponzore, TV prava i startnine lako je izračunati zašto se u naslovu spominje cifra od milion evra kojom razpolažu organizatori za pravljenje ovakvog spektakla u kome podjednako uživaju kako takmičari tako i gledaoci.

 

 

Svake godine favoriti su domaćini (Baumschlager, Harrach...) uz Čehe (Kopecky,Pech...) kojima se ovaj reli boduje i za nacionalnii Šampionat i uvek još po neko veliko ime reli sporta. Prošle godine Juha Hanninen a ove, pored već legendarnog Stiga Blomqvista tu su još i predendenti na ERC titulu Francuzi Delecour i Bouffier i Poljaci Kajetanowicz i Solowow.

 

Noć uoči relija svi pretendenti na pobedu redom su izjavili da će izbor guma biti presudan a konfiguracija brzinaca je takva da se do poslednjeg neće ništa znati. Kopecky je čak rekao da poslednj brzinac koji se vozi dva puta za redom, ludom vožnjom omogućava nadoknadu od bar 30-40 sekundi zaostatka.

 

Danas tokom prve etape, dok još pišemo ove redove vodi se velika borba za svaku desetinku jer su razlike u vrhu minimalne. Takođe interesantno je pratiti i vožnje naših poznanika, Slovenca Roka Turka u Citroenu C2 R2 i Mađara Zoltana Bessenyey u Hondi R3 koji se bore da osvoje pehare svaki u svojoj klasi kao i vredne bodove na startu ERC 2WD Cup-a 2013.

 

Zanimljivost je i to da Škoda Motorsport još nije definisala svoj program u ovoj godini, tako da verovatno od toga zavisi hoće li Kopecky ponoviti uspeh i pobedu od prošle godine. Time bi nivo ERC-a podigli na još veći nivo jer tek od trećeg takmičenja u Španiji učesće su potvrdili još neki favoriti Basso, Kubica itd.

 

S nadom da će i ostatak sezone, kako međunarodne tako i domaće doneti ovakva uzbuđenja i ujednacene borbe, ostaje nam da navijamo za svoje favorite i uživamo u rezultatima koje postižu. Pobediće kao i uvek najbrži i najsrećniji. Na 30 Janner reliju pobednika ćemo  tek sutra da saznamo.

 

Rezultate možete pratiti na linku OVDEIme i prezime
Komentar