BRZE VESTI:

FIA seminar o bezbednosti na reliju

25.02.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Proteklog vikenda u Zagrebu u organizaciji HAKS-a a pod pokroviteljstvom FIA održan je međunarodni seminar posvećen bezbednosti u reli sportu. Ono što nas najviše zanima je prisustvo delagacije iz Srbije i njihove aktivnosti. Ispred Srpskog Auto Saveza seminaru su prisustvovali predsednik Miodrag Đelmaš, sekretar Dejan Stojić i Ivan Jevtić kao čovek koji trenutno u Srbiji nosi „breme“ reli sporta. Ispred AMSS-a u Zagrebu je bio i gospodin Dragan Šknjić.

 

 

Polaznicima su pre svega prestavljena nova i dopunjena pravila za reli koja su na snagu stupila već početkom sezone 2013. Od najznačajnijih napomenućemo uvođenje klase R5 (vozila koja pokreće turbo motor od 1600ccm) i zabrana da se jedan brzinski ispit na takmičenju vozi više od dva puta. Statistika je pokazala da se baš na trećem prolazu događa najviše nezgoda. Isti brzinski ispit je moguće voziti u kontra smeru ali tek tokom drugog dana takmičenja. Sezona iza nas je okarakterisana kao „crna godina“ a zanimljivo da zaključeno da je veliki broj gledalaca nastradao ili bio povređen baš u zonama dozvoljenim za posmatrače.

 

Sve ove informacije doneo nam je Ivan Jevtić koji je osim slušanja uglednih predavača iz FIA-e aktivno uzeo učešće u diskusiji koja se povela nakon pominjanja incidenta na Tari. Govorilo se o svim propustima u organizaciji vezanih za ovo takmičenje sve u cilju da se nešto slično nikada više ne ponovi. Zanimljivo da su istoj diskusiji prisustvovali i neki od ljudi koji su u Srbiji optuženi i bili u pritvoru zbog ove nesreće. Nisu učestvovali u bilo kakvoj diskusiji.

 

 

Pored savetovanja na „visokom nivou“ sastanak u Zagrebu iskoristili su i predstavnici lokalnih saveza za potpisivanje nekoliko ugovora. HAKS-BIHAMK-SAS-AS2005 potpisali su zajednički ugovor o saradnji. Ipak ostaje nepoznanica da li ćemo konkretno takmičare iz Slovenije videti i na našim stazama u okviru KUP-a jer kako je rečeno sama razdaljina predstavlja najveći problem. Naši predstavnici potpisali su i poseban ugovor o saradnji HAKS-a i SAS-a u reliju – „U pitanju je ugovor kojim se omogućuje takmičarima iz Hrvatske da Beogradski reli voze po pravilima svog saveza i obratno da takmičari iz Srbije na Croatia reliju mogu učestvovati po našem pravilniku. To se konkretno najviše odnosi na (ne)upotrebu HANS-a. Ipak svi oni koji žele da voze sva tri dana u Hrvatskoj, za nas se boduje samo prvi, moraće da imaju svu važeću FIA homologiranu opremu.“- pojasnio je Jevtić. Zanimljivo da predstavnika ponovo Makedonije nije bilo a predstavnici AFCG su prisustvovali manifestaciji ali nikakvi sporazumi sa njima nisu potpisani.

 

 

„Moram pomenuti da je predstavnik BIHAMK-a, Božo Erak, izrazio želju da u BiH uskoro na neki način pokrene disciplinu reli jer kako nas je upoznao nabavljena su još dva automobila za ovu disciplinu u Bosni. Tim povodom mi smo ga pozvali da bude naš gost u aprilu na BG reliju i bolje se upozna sa organizacijom.“ – otkrio je Jevtić – „Sa druge strane mi veliku podršku i pomoć imamo od komšija Bugara i najverovatnije ćemo ponovo biti njihovi gosti, ovoga puta na njihovom najvećem takmičenju, reliju Bugarska, i time steći nova iskustva u organizaciji vrhunskog relija.“

 

Jevtić na kraju posebno ističe – „Vodeći se iskustvom iz poslednjih godina uz iskustvo stečeno na ovom seminaru mogu da obećam da će Užice Rally Team i MM Power, kao klubovi nosioci Šampionata Srbije u reliju, počev od sezone 2013 posebnu pažnju posvetiti bezbednosti, kako vozača tako i gledalaca. Tim povodom pozivam sve koji su zainteresovani da pomognu da se obuče, bilo za redarsku službu ili funkcionerske licence, da se jave na mail: uzicerallyteam@yahoo.com ili porukom na Facebook stranici Užice reli tima.“ Eto još prilike mladim i ambicioznim ljubiteljima relija da se aktivno uključe na domaću reli scenu i pomognu da se ideje za unapređenje sporta izguraju do kraja.Ime i prezime
Komentar