BRZE VESTI:

DRAGAN SIMIĆ PRED BRDSKU TRKU TARA 2011

09.09.2011

 

Lepe vesti stižu nam od Dragana Simića prvog čoveka ASK Balkan iz Zemuna, koji 27. i 28. avgusta organizuje posle tri godine  pauze brdsku trku na Tari. Prva brdska trka Tara vožena je 1993, a druga 1994 godine i obe su vožene na deonici od Kremne do raskrsnice za hotel Omoriku u dužini od 6.000 metara, jer je u to doba put od Bajine Bašte do Kaluđerskih bara bio popločan kamenim kockama. Prvi put je i kao brzinac na reliju ova staza od Bajine Bašte posle više decenija vožena 1997 godine na Tara reliju, još uvek u stanju kakvom nije pružala mogućnost da se vozi kao brdska trka. Treći put brdska trka vožena je 1999 godine na deonici od Bajine Bašte do Šarampova u dužini od 4.000 metara.

 

Od 2004. su se stekli uslovi da se vozi trka na dugačkoj stazi od Bajine Bašte do Tare u dužini od 13.200 metara, a zadnji put je trka vožena 2007 godine. Nakon toga je zbog loših odnosa u Sportskom auto i karting savezu Srbije koji su razočarali Dragana Simića napravljena pauza do ove sezone kada se po mnogima jedna od najboljih brdskih trka u regionu vraća u kalendar. Sam kvalitet staze i takmičenja upotpunjuje lepota planine Tare, i pozitivna atmosfera koja je upotpunila svaku održanu i brdsku trku i reli u ovom kraju koji obiluje sa ljubiteljima automobilizma.

 

Kontaktirali smo Dragana Simića i on nam je preneo sledeće aktuelnosti vezane za organizaciju trke:

 

Prethodnog vikenda izvršeno je licenciranje staze na Tari, koja će se ovoga puta voziti u kraćoj varijanti, odnosno voziće se gornji deo uobičajene staze u dužini od 4.700 metara. Postoji više razloga koji su bili prevagnuli da se vozi kratka varijanta staze, i očekujem da će i publici biti zanimljivije da vozače u prolasku vide dva puta. Trku organizuje proverena ekipa u kojoj najviše posla pada na Gorana Perovića, Vladu Sokića, Duleta Perovića i mene ali bih se još jednom zahvalio svima koji nam pomažu. Sva dešavanja oko tehničkog dela trke dešavaće se oko hotela Beli Bor, gde će biti i servisno parkište. Trka se boduje za šampionat Centralno evropske Zone - CEZ i najavljeni su  nam gosti iz Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovenije, Austrije, a najprijatnija vest stiže nam iz Crne Gore. Već duže vreme postoji podeljenost crnogorskih automobilista na dva tabora, a samo vozači koji voze za Federaciju mogu da nastupaju na trkama van Crne Gore. Pokušavajući da pomognem u rešavanju problema dogovorio sam sa gospodinom Bakračem iz Federacije da se svim zainteresovanim automobilistima iz Crne Gore dozvoli nastup na ovoj trci, i ne samo ovoj nego i na Kružnoj trci u Banja Luci koja se vozi nedelju dana nakon naše brdske trke.


Gospodin Bakrač obećao je da će im licence biti izdate besplatno. Iskreno se nadam da će na ovaj način vrlo brzo biti nađeno rešenje za višegodišnje nesporazume, jer samo ako se svi trkači sa ovih prostora zajedno voze imaćemo ozbiljne trke, podeljenost nikom neće doneti ništa dobro. Ovaj vikend odlazim i na Brdsku trku Vlasenica koja se boduje za šampionat Bosne i Hercegovine kako bih njihove takmičare animirao da se na Tari pojave u što većem broju, a pokušaću i da rešim problem za koji sam upravo saznao. Naime istog termina je zakazana trka u Banja Luci koja se boduje za šampionat Republike Srpske, što bi svakako sprečilo određeni broj takmičara da se pojave na našoj trci. Nadam se da ću uspeti svojoj nameri, mada sam začuđen kako već godinama uspevamo da jedni drugima napravimo problem bez problema. Krajnje je vreme da se opametimo.