BRZE VESTI:

Dakar reli, Stage 3 - Nova iznenađenja

08.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Gabor Sagmaister hrabro gazi ka cilju Dakar relija. Iza našeg motocikliste je i treća etapa na kojoj je napravio dodatni pomak u generalnom plasmanu i sada se nalazi na solidnom 81 mestu. Nasser Al-Attiyah je nabrži automobilista ali lider je ponovo iskusni Peterhansel u Miniju. Više informacija sa posebnim osvrtom na odustajanje jedine srpske posade u konkurenciji automobila dobijamo kao što ste i navikli od Dražena Ćurića.

 

 

„Današnja treća etapa nam je ponudila gomilu uzbuđenja i iznenađujućih raspleta. Započelo je već na četrdesetom kilometru brzinca. Fantastični Poljak, Krystof Holowczyc, tvornički vozač Minija i jedan od glavnih favorita doživio je težak udes i spasilačkim helikopterom je prebačen u bolnicu sa nekoliko slomljenih rebara i povređenom kičmom. Nažalost već smo navikli na ovakve nesreće i stradanja na Dakru i koliko god to ružno bilo moramo se složiti da je to dio folklora utrke.

 

Do trećeg WP-a svi favoriti su se držali zajedno i razlike su bile minimalne. Nakon toga počinje rasplet i polako Sainz, DeVillers, Teranova, Vasilyev i još poneki počinju zaostajati. Al-Attiyah, Gordon, Peterhansel i Alvarez počinju raditi značajniju prednost i već na 4.WP.u Sainz kasni velikih 9 minuta ostali još i više. Znali smo da je treća etapa pijesak, dine i onda još više dina i još više pijeska, ali ovolike razlike među favoritima niko nije očekivao. Da stvar bude gora po Sainza otkazuje mu elektronika na buggyu, čak i Princ staje na dvije i pol minute ne bi li mu pomogao, timska solidarnost na djelu.

 

 

Da nije bilo tog zaustavljanja vodeći u generalnom plasmanu Peterhansel ne bi vodio ispred najpoznatijeg Qataranina solidnih 6 minuta. Poredak među prvom četvoricom sa 4. WP-a nije se mjenjao do cilja. S današnjim drugim mjestom Gordon se probio do 13 mjesta u generalci. I kao što smo rekli, svaki dan nosi neke gubitnike i neke dobitnike. Kakav će sutra biti raspored kad se bude radila podjela na ta dva skupa niko nezna vrijeme će pokazatii.

 

Današnja etapa je prošla bez jedine regionalne posade na ovogodišnjem Dakru i momcima nažalost ovaj Božić nije donio sreću. Šteta, žao mi je Bojana i Darka ali moram priznati da nisam iznenađen ovakvim razvojem situacije. Jako dobro poznam Balaszov team (koji je davao podršku Kraljevčanima) kao i njega osobno. Svi automobili, a imao ih je u jednom trenutku 6 ( 5 za iznajmljivanje jedan vozi on) osim njegovog su nepouzdani jer su jako loše pripremljeni. Isti slučaj je i sa ovom Antarom, u Mađarskoj tom automobili je nadimak kornjača, ne zbog neprobojnog oklopa nego zbog brzine čitaj sporosti. Prije utrke nisam pisao ništa na tu temu da momcima ne rušim samopouzdanje i navlačim lošu karmu, ali auto kojem se temperatura ulja počme dizati već prvi dan utrke sigurno nije dobro složen auto. A team koji preko noći ne uspije sanirati taj kvar uz svu mašineruju koja im stoji na raspolaganju je loš team. Daniel Šaškin je vozio isti takav a možda baš taj auto 2009. na Dakru pa mu se motor razletio nakon tri etape. Iste te godine i T4 kamionu koji mu je trebao davati podršku motor je eksplodirao već drugi dan utrke i Šaškin je ostao bez brze prateće. I Gabor je prvu godinu koristio prateću od Balasza pa je pobjegao kod Sugivare i Trukenpoltza. Jednostavno Bojan je skupo platio danak neiskustvu i lošim informacijama. ŠTETA VELIKA ŠTETA.

 

Rezultate treće etape relija Dakar 2013 potražite na LINKU

 

Video sa najzanimljivijim detaljima pronađite na OVDE

 

 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod."Ime i prezime
Komentar