BRZE VESTI:

Dakar reli – Stage 1, Lima-Pisco 13km

05.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Prvi dan relija Dakar 2013 je iza takmičara. 13 kilometara dugi prvi specijalni ispit uspešno su završili i srpski predstavnici. Motociklista Sagmaister trenutno zauzima 105-to mesto a Kraljevčani Milanović/Veljković su 133 u konkurenciji automobila i pored problema na samom startu takmičenja.

 

Sagmaister je izjavio da sve teče po planu i da je zadovoljan i svojom vožnom i motorom. „Ovo je ipak prekratak brzinski ispit i nema potrebe juriti.“ – izjavio je Gabor. Sa druge strane za posadu Opel Dakar Teama nije bilo sve tako jednostavno. Prema poslednjim informacijama na brzinski ispit su kasnili 2 minuta zbog problema sa kočnicama a tokom vožnje radna temperatura Opel Antare dostizala i 120 stepeni. Pred Mađarima koji su u pratećoj ekipi naših takmičara očito je duga noć.

 

Rezultate mozete pogledati klikom na L I N K

 

 

Za Vas Dakar 2013 komentariše Dražen Ćurić:

Konačno je došao i dan starta na ovogodišnjem Dakru. Sve što se do danas skrivalo od konkurenata i javnosti s današnjoim brzincem je otkriveno. Pale su zavjese tajnovitosti i skrivanje informacija o performansama automobila postale su nebitne. Prva etapa je iza nas, favoriti za pobjedu i oni koji se planiraju boriti za prvih 15 pozicija su u cilju.

 

Najveća nepoznanica prije starta današnjeg brzinca su bili Sainz i Al-Attiyah. Njihov buggy se pokazao kao brz i konkurentan bolid. Velika dilema je razriješena i sada je svima jasno a je Qatar buggy Red Bull team došao pobijediti. Očito je da su u jako kratkom vremenu uspjeli napraviti jako brzo vozilo. Iako današnji kratki brzinac od samo 13km nije parametar po kojem možemo donijeti konačan zaključak tko je najspremniji za juriš na pobjedu, ipak su se mnoge stvari razbistrile. Očito je današnja konfiguracija terena odgovarala Buggy vozilima jer osim Toreadora i Princa u vrhu se našao i Chicherit Guerlain sa moćnim SMG Buggyem. U jučerašnjem razgovoru Sebastien mi je rekao da SMG team nikad nije bio jači, spremniji za borbu i napad na neko od mjesta na postolju. Chicherit je jako brz vozač i njegovo današnje treće mjesto za poznavatelje Rally-raida nije iznenađenje. Ako SMG bude radio kako treba, bude konkurentan kao danas i u etapama sa dugačkim usponima i visokim dinama onda svi trebaju jako ozbiljno računati na letećeg Francuza.

 

Argentinac Lucio Alvarez je za mene poprilično iznenađenje i volio bih da današnje drugo mjesto postane uobičajeni plasman za njega. Simpatični i samozatajni argentinski bogataš već pune četiri godine ulaže u sebe i svoju karijeru. Iz sezone u sezonu sve je brži i njegov napredak je evidentan. Prošle godine je završio Dakar kao šestoplasirani i to je bila najava da je sposoban boriti se i za postolje. Njegov uzlet je započeo prelaskom iz Subaru Forestera u Toyotu. 2011. smo bili jedan do drugog u poretku. Na drugom brzincu sam ga sustigao i prilikom obilaženja nije me primjetio, pred zavojem mi je oduzeo putanju pa sam ga morao izbjegavati i zbog toga sam izletio u jarak iz kojeg sam se vadio nekoliko minuta. Nadam se da današnje drugo mjesto nije najbolji plasman koji će ostvariti u nastavku utrke. Od ostalih favorita i onih koji bi mogli iznenaditi a koje sam spomenuo u dosadašnjim najavama, najveće "razočaranje" je Robby Gordon. Danas je zaostao preko 10 minuta. Da li je tome razlog vozačka pogreška ili kvar na njegovom Hummeru vidjet ćemo u večerašnjoj reportaži.

 

 

Slijedeći vozač o kojem sam govorio a danas je već došao do 15 mjesta je Boris Gadasin. Pomaknuo se za preko dvadeset mjesta u poretku i time je dokazao da i sa njim treba ozbiljno računati. S obzirom na renome Boris je dobio iznenađujuće visoki startni broj. To mu je sigurno bila otežavajuća okolnost jer je sigurno imao problema sa prašinom od konkurenata koji su startali samo 30 sekundi prije njega. Za prvih 20 posada važe drugačija pravila i razmak između njih na startu je dvije minute za prvih deset posada tri minute tako da nema od starta gutanja predhodnikove prašine. Gadasinovo 15. mjesto u današnjioj etapi treba uzeti s rezervom jer on je sigurno imao dosta gubitka na vremenu zbog sporijih posada koje je sustizao i uništene i razrovane trase od prethodnika.

 

Sutrašnja etapa će nam biti bolji pokazatelj i dati će nam realniji uvid u to tko su najozbiljniji pretendenti u borbi za prvih pet pozicija. Kao što sam već u jučerašnjoj najavi spomenuo ovogodišnji Dakar će biti puno izjednačeniji nego bilo koji drugi koji se vozio u zadnjih desetak godina a to dokazuje i mali kuriozitet. Sva tri vozača Minija Peterhansel, Holowczyc i Novitskiy postigli u sekundu isto vrijeme!

 


 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod."Ime i prezime
Komentar