BRZE VESTI:

Dakar reli 2013, stage 9 – Kraj za Al-Attiyaha!

15.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Nakon dana odmora preostali takmičari nastavljaju svoju borbu za dolazak do cilja relija Dakar 2013. Srpski motociklista Gabor Sagmaister iza sebe ima još jednu uspešnu etapu. Od Tucumana do Cordobe u Argentini Sagmaister je stigao kao 77-mi dok je u generalnom plasmanu trenutno 67-mi. U klasi automobilista vozač Minija Peterhansel na korak je do nove pobede nakon odustajnja glavnog konkurenta, Nassera Al-Attuyaha.

 

 

Šta se dešavalo tokom preko 500km duge devete etape relija Dakar približiće Vam Dražen Ćurić...

 

„Kao što se dalo pretpostaviti i ovaj puta je odluka sportske komisije utrke išla u korist Peterhansela, nikad ne bih pomislio da će tako odlučiti, "ovaj put stvarno su me iznenadili". Ovo je frustrirajuće meni kao komentatoru i gledatelju a samo mogu pretpostaviti u kakvom stanju je Al-Attiyah, pristrane odluke koje idu u korist Francuskih natjecatelja iz godine u godinu se ponavljaju i to baca veliku sjenu na fer plej utrke i organiozatora. Čudi me i Peterhansel što to dozvoljava, očito mu je ego veći od osječaja pravednosti pa prihvaća objerućke takve poklone svojih Francuskih prijatelja u A.S.O.

 

9. grzinac je započeo prema očekivanju, na krivudavoj planinskoj stazi naročito uzbrdo, automobili s pogonom na sve kotače imaju prednost. To se pokazalo na prvom WP-u gdje su Miniji i Toyote dominirali. Ukoliko podloga bude mokra prednost AWD pogona trebala su svojim pilotima omogučiti veliku prednost. Prinćev zaostatak od preko dvije minute na WP1 me iznenadio. Dok Chicherit i Gordon drže priključak Al-Attiyah zaostaje. Na trećem WP-u njegov je zaostatak u odnosu na Peterhansela iznosio velikih 5 i pol minuta. Nadao sam se da se zaostatak neće istom progresijom povečavati jer to bi značilo na cilju gubitak od preko 20minuta. Očekivao sam da će na spustovima Beggy-i nadoknađivati zaostatak ili barem držati ga na istom dok u drugom dijelu brzinca kad se došlo na široku, ravnu i brzu cestu Gordon, Chicherit i Al-Attiyah su trebali doći na svoje i kapitalizirati prednosti i krajnju brzinu svojih bolida.

 

 

Rezultati na 6. kontrolnoj točki su pokazali da su Buggy-i imali problema sa prenosom snage na podlogu a hendikep pogona na zadnje kotače se pokazao nenadoknadivim na uskoj planinskoj cesti. Ono što nisam želio da se desi je rast Al-Attiyahovog zaostatka. On je sve do 5.WP-a u prosjeku gubio oko dvije minute između svake kontrolne točke. Tek nakon 5.Wp-a kad je počeo spust njegov zaostatak je prestao rasti. na WP-u broj 5 za vodećim De Villersom je zaostajao 10.44' a na 6.WP-u 10.46' povećanje zaostatka od dvije sekunde je bilo zanemarivo tim prije jer je Kataranin u odnosu na Peterhansela smanjio zaostatak za dvije sekunde. Prema profilu drugog dijela brzinca koji sam imao na raspolaganju, Al-Attiyah, Chicherit i Gordon bi trebali početi smanjvati zaostatak za De Villersom, Romom, Peterhanselom pa čak i Sousom koji je također prednosti AWD pogona na svom Great Wallu iskoristio i doskočio na za njega fantastićno 4. mjesto. Čini mi se da mu je to najbolji plasman u dosadašnjem tijeku utrke.

 

U 9. smo etapi svjedoćili srazu dviju potpuno različitih koncepcija trkačih bolida gdje imamo referentan teren unutar jednog brzinca koji u jednom dijelu daje prednost AWD pogonu dok bi u drugom dijelu trebao ići ukorist zadnjem pogonu. Još jedan detalj koji svakako nije zanemariv je širina vozila, AWD 2000 a Buggy 2200mm. Veća širina i međuosovinski razmak koji "krase" Buggy-e također možemo smatrati nedostatkom na uskoj planinskoj cesti koja je obilovala kratkim i oštrim zavojima.

 

Rezultati na 8. kontrolnoj točki su pokazali da je Al-Attiyah zadržao vodećeg Romu i drugoplasiranog Peterhansela na istoj razlici. Međutim u slijedećoj dionici su opet uslijedila dva uspona i prednost dvojice Minijevaca se povećala za još dvije minute tako da jr Princ kasnio već zabrinjavajućih 11.56'. Treba spomenuti da se De Villers vodeći do 6.WP-a našap u problemima i kasnio je za vodećima ne tako strašno kao Chicherit koji je izgubio preko 18 minuta. Od 9.WP pa do cilja više nije bilo strmih uspona i očekivao sam da će Al-Attiyah smanjiti zaostatak za Peterhanselom...

 

 

Na 495. kilkometru brzinca je uslijedila katastrofa za Kataranina i njegov GPS signal je pokazivao da stoji preko sat vremena što je značilo da je najozbiljniji konkurent Peterhanselu u borbi za pobjedu ispao iz utrke. Al-Attiyah je zbog vozačke pogreške izletio i udario u drvo. Oštećenja na njegovom vozilu su ga prisilila na nekoliko zaustavljanja i njegovo odustajanje je širom otvorilo vrata Peterhanselu kojeg sada samo velika greška ili tehnički kvar mogu spriječiti da obrani pršlogodišnju pobjedu.“

 

Kompletne rezultate etape kao i generalni plasman svih takmičara možete pogledati klikom naOVDE

 

 

GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod.

 

Više informacija o Draženu i njegovim projektima možete pronaći na sajtu OVDEIme i prezime
Komentar