BRZE VESTI:

Dakar reli 2013, Stage 4 - Sumrak favorita

09.01.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Izveštaj sa relija Dakar kao i uvek započinjemo vestima o srpskim predstavnicima. Gabor Sagmeister polako ali sigurno osvaja pozicije i trenutno se nalazi na 74 mestu generalnog plasmana što je napredak od sedam pozicija u odnosu na juče. Dobar znak da naš motociklista drži situaciju pod kontrolom i da ima jasno razvijenu strategiju.

 

 

Gaboru je ipak u prvom planu da stigne do cilja ali sve jači tempo nam daje nadu da će jedini srpski predstavnik možda moći da se „ugura“ u prvih pedesetak vozača do kraja ovog prestižnog takmičenja. Na nama je naravno da stisnemo palčeve i navijamo. Šta se dešavalo u konkurenciji automobila tokom četvrte etape relija Dakar pročitajte u komentaru Dražena Ćurića.

 

„Sa zadovoljstvom moram reći da četvrta etapa ovogodišnjeg Dakra nije donijela ništa novoga. Kao i dosadašnje etape bila je jako zanimljiva, turbulentna, nepredvidljiva i puna iznenađenja. Moramo konstatirati da već dugo godina nismo svjedočili ovako interesantnom Dakru sa toliko neočekivanih događanja. Da mi je neko rekao da će već četvrtog dana utrke 70% najvećih favorita izgubiti svaku šansu za juriš na pobjedu rekao bih mu da nema pojma šta govori. Malo tko je mislio da će se ovako puno neočekivanih stvari desiti u samo četiri dana. Jučer smo ostali bez Holowczyca koji je zbrinut nakon razbijanja u bolnici. Danas zbog ogromnih zaostataka možemo zaboraviti barem što se tiče borbe za sam vrh na Sainza, Alvareza najveće južnoameričke uzdanice, Gordona koji se danas razbio i završio na krovu i Teranove.

 

 

U igri su ostali Peterhansel, Al-Attiyah,De Villers, Novitksiy,Roma, Chicherit i Chabo. Osmoplasirani Erandonea team SMG i deveti Gadasin kojem je ovo prvi Dakar i kojeg sam prije utrke svrstao u najuži krug onih koji bi mogli iznenaditi u borbi za postolje kasne već više od sat vremena. Zaostatak od sat vremena u borbi za vrh je ogroman ali nije nenadoknadiv. Mislim da će i trenutno petorica prvoplasiranih u preostalih cca 3500km brzinaca imati barem jedan loš dan, na Dakru niko nije cijepljen protiv toga i poućeni dosadašnjim događanjima možemo sa neizvjesnošću pratiti tko će imati peh ili napraviti grešku.

 

Osim silnih promijena u poretku i problema u kojima se našao veliki broj favorita još jedan ako ne i najveći kuriozitet je obilježio dosadašnji tijek utrke. Pitanje na koje bi mogli odgovoriti samo službeni statističari glasi; Kad je i da li se ikada desilo da nakon 4 odvežene etape Dakra u prvih deset imamo 5 Buggya sa pogonom na zadnju osovinu i 5 AWD vozila. Traženje odgovora na to pitanje ostavimo statističarima a mi se okrenimo petoj etapi koja će nam s obzirom kako je krenulo sigurno donijeti pregršt uzbudjenja.

 

Trenutna situacija u poretku ide na ruku Qatarininu, Sainz koji zaostaje preko 3 sata i nije više u borbi za prvo mjesto sada će biti izvanredan timski "vodonoša" što princu daje veću sigurnost i olakšava situaciju na samoj trasi...“

 

Ne znam kakve su timske odredbe unutar BMW-Mini teama i da li će Sven Quandt šef teama žrtvovati Romu da bi povećao šanse Peterhanselu. Osobno sumnjam da će Romi biti drago preuzeti ulogu vodonoše. Uz pobjedu u konkurenciji motocikala i prošlogodišnjeg postolje na Dakru jedino što mu nedostaje u blistavoj karijeri je pobjeda u konkurenciji automobila. Sainz s tim neće imati problema i on će se nakon debakla u 3. i 4. etapi polomiti da pomogne timskom kolegi. U projektu Buggy su zajedno od početka, uz to su prijatelji i Sainza ne interesira ništa drugo osim pobjede a ona je za njega barem što se tiče ove godine prošlo svršeno vrijeme.

 

Također nesmijemo zaboraviti De Villersa i team Toyote koja još uvijek ima dvojicu jakih potencijalnih pomagača brzom Južnoafrikancu. Alvarez i Teranova mu mogu biti jako korisni ako se kojim slučajem nađe u problemima. Iako poznajući karakter Teranove nisam siguran da je on spreman ikome pomagati dok je Alvarez potpuno drugačiji i mislim da će se staviti na raspolaganje timu.

 

Još jedan team o kojem sam govorio prije početka utrke i najavljivao ih kao potencijalne pretendente za pobjedu je team SMG. Sva tri vozila su još uvijek u utrci i drže 6.7.i 8. poziciju. Startaju u razmacima od tri minute i sigurno će jedan drugome priskakati u pomoć ukaže li se potreba.

 

Kao što vidimo situacija u borbi za pobjedu se rasplamsala, broj favorita se smanjio ali trka je i dalje jako neizvjesna."

 

 

Rezultate četvrte etape pronađite na LINKU

 

 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod."

 Ime i prezime
Komentar