BRZE VESTI:

Dakar reli 2013, Stage 12 – Problemi za Sagmaistera

18.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Kraj relija Dakar 2012 je tako blizu pa se nadamo da se sudbina neće surovo poigrati sa našim motociklistom. KTM Gabora Sagmaistera poslednjih 50-tak kilometara dvanaeste etape otkazao je poslušnost i gasio se bez ikakvog vidljivog razloga. Na sreću Sagmaister je uspeo da stigne do cilja a na mehaničarima je da tokom noći kvar uspešno otklone.

 

 

I pored problema Gabor je zauzeo solidno 72 mesto dok se generalno zaustavio na poziciji 65. Ostatak dešavanja iz klase automobila kao i predhodnih 11 dana, za Vas Dražen Ćurić. Kompletne rezultate 12-te etape pogledajte klikom na LINK

 

„12. brzinac je počeo prema očekivanju. Gordon se ispalio iz "startnog bloka" i jurnuo po još jednu etapnu pobjedu. Na prvom WP-u je imao malu prednost ispred Chicherita i ostatka društva koje su sačinjavali uvijek prisutni Peterhansel, De Villers, Roma, Sousa... Na drugom WP-u agresivni Francuz u moćnom SMG-u je preuzeo vodstvo koje nije dugo držao jer je Gordon ubrzo opet prešao na čelnu poziciju sa Petrhanselom iza sebe. Naime Chicherit je zapeo na 121. kilometru brzinca i tamo je stajao jako dugo vremena. Beskompromisni Gordon je na 169. kilometru povećao vodstvo na skorom dvije minute ispred Peterhansela, De Villersa, Alvareza, Rome, Souse... Teško mi je bilo pratiti brzinac jer se online praćenje po kontrolnim točkama razlikovalo od komentara uživo. Ja sam za mjerodavni rezultat i trenutni poredak uzimao ono što je objavljeno na LIVE COMENTS.

 

 

Profil 12. etape je upućivao na to da će prve dvije trećine brzinca ići na ruku buggy vozilima jer je trasavelikim dijelom išla nizbrdo. Zato je zadnja trećina brzinca išla većim dijelom uzbrdo što je dalo nagovijestiti da će kvatro automobili doći na svoje i dobiti šansu da nadoknade dotadašnje eventualne zaostatke. Osobno nisam očekivao da će Roma uspjeti nadoknaditi preko 6 minuta zaostatka za Gordonom ali Dakar je i ovaj puta dokazao da je gotovo sve moguće i da su veliki preokreti u plasmanu realnost kojom obiluje skorom svaki brzinac. Nepredvidljivost terena, dužina brzinaca, atmosferske prilike, su samo neki od razloga koji ovu utrku čine najtežom i najzahtjevnijom za tehniku i ljude koji iz dana u dan kreću ususret višesatnoj avanturi, borbi protiv štoperice i ostalih takmičara. Jednostavno na Dakru nikad ne možete sa sigurnošću reći da je gotovo sve dok svi ne uđu u cilj. Stotine kilometara brzinaca se odvezu u jednom danu a na cilju prvoplasirane dijele sekunde, tako je bilo i u 12. etapi. Gordon koji je vodio tokom 85% brzinca na cilju kad je vidio da ga je izgubio samo je prokomentirao; "sutra je novi dan i pokušat ćemo napraviti ono što nam danas nije uspjelo". Njegov pristup utrci i duh koji ga krasi jednostavno me oduševljavaju kao i milione fanova koji ga naprosto obožavaju i navijaju za njega. Gordon je definitivno markentiški najjači pojedinac u Dakar karavani. Njegov facebook profil ima preko 3.000.000 prijatelja i samo zahvaljujući svojoj ogromnoj popularnosti uspio je u svega dvije godine osvojiti preko 10% zahtjevnog američkog tržišata u prodaji energetskih bezalkoholnih pića. SPEED je brand kojem je on zastupnik u Americi a kad znamo da su mu protivnici giganti poput Redbulla i Monstera onda postaje jasnije o koliko velikom poslovnom uspjehu govorim. Nadam se da će mu slijedeća etapa donijeti sreću iako je 13.“

 


 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

 

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod.

 

Više informacija o Draženu i njegovim projektima možete pronaći na www.dakar-team.com